Vas Kata Blanka (Fotó: AFP, archív)

A Villasimius és Tortoli közötti 106.5 kilométeres etapon a nap hatfős szökését tíz kilométerrel a cél előtt érte utol a mezőny, a sprintbefutóban pedig csapattársa, Lotte Kopecky sikeréért dolgozott felvezetőemberként a fiatalok versenyét vezető, így fehér trikós Vas.

A sprintben a pályafutása során eddig 30 Giro-szakaszsikerrel rekorder holland Marianne Vos nyitott hosszú hajrát, ám végül negyed kerékkel kikapott az olasz vb-aranyérmes Balsamótól, így az első két helyezett megegyezett a tavalyi vb sorrendjével. Balsamo sikerével az összetett első helyét is átvette a prológot megnyerő amerikai Kristen Faulknertől. Harmadikként ezúttal Charlotte Kool ért célba.

Az SD Worx hegyikerékpárban olimpiai, országúti mezőnyversenyben világbajnoki negyedik, terepkerékpárban Európa-bajnoki ezüstérmes bringása az utolsó nyolcszáz méterig segítette a negyedikként célba érő Kopeckyt, és végül a 90. helyen zárta az etapot. Összetettben két helyet előrelépve 27. Vas – aki saját bevallása szerint tapasztalatot gyűjteni és csapattársait segíteni érkezett a viadalra –, de a 23 éven aluliak kategóriájában éllovast illető fehér trikó lekerült róla.

Szombaton a Cala Gonone és Olbia közötti 113.4 kilométeres etap vár a mezőnyre.

NŐI GIRO D’ITALIA
2. szakasz, Villasimius-Tortoli, 106.5 km

1. Elisa Balsamo (olasz, Trek-Segafredo) 2:39:13 óra
2. Marianne Vos (holland, Jumbo-Visma) azonos idővel
3. Charlotte Kool (holland, DSM) a. i.
4. Lotte Kopecky (belga, SD Worx) a. i.
...90. Vas Kata Blanka (SD Worx) a. i.

Az összetett élcsoportja
1. Balsamo 2:44:54 óra
2. Kristen Faulkner (amerikai, BikeExchange-Jayco) 4 másodperc hátrány
3. Georgia Baker (ausztrál, BikeExchange-Jayco) 8 mp h.
4. Kopecky 10 mp h.
...27. Vas 29 mp h.