Kerékpár: Van der Poel először győzött a klasszikus viadalon

Vágólapra másolva!
2023.04.09. 17:37
null
Mathieu van der Poel (Fotó: AFP)
A holland Mathieu van der Poel nyerte meg vasárnap a Párizs–Roubaix országúti klasszikus kerékpáros-viadalt.

 

Az Észak Poklaként is ismert észak-franciaországi esemény – amely az öt legnagyobb egynapos viadal, a Monumentumok egyike – 257 kilométeres távval és 29 kockaköves szektorral, összesen 54.5 kilométer hosszúságban várta a mezőnyt.

A kerekesek a verseny elejétől kezdve nagy tempót diktáltak, a kockaköves szakaszokon ezúttal is volt több bukás. Mintegy 46 kilométerrel a cél előtt vált ki a szökevénycsoportból az a hét bringás, akik aztán eldöntötték egymás között az élsorrendet. Ebben a csoportban ott volt a két legnagyobb esélyes, a belga Wout van Aert és a holland Mathieu van der Poel is.

A befutó előtt 17 kilométerrel, az egyik utolsó, igen nehéz kockaköves szakaszon John Degenkolb bukott, ezt kihasználva Van Aert indult meg. A Jumbo-Visma belga kerekesének azonban nem volt szerencséje, pár száz méterrel később defektet kapott, amit Van der Poel nagyszerűen kihasznált, megindulását senki nem tudta lekövetni, így a 28 éves bringás magabiztosan nyerte meg a Milánó–Sanremo egynapos után a Párizs–Roubaix-t is, pályafutása során először.

Szombaton a női verseny harmadik kiírása nagy meglepetésre a kanadai Alison Jackson sikerével zárult.

KERÉKPÁR
PÁRIZS–ROUBAIX, 257 KM
1. Mathieu van der Poel (holland, Alpecin-Deceuninck) 5:28:41 óra
2. Jasper Philipsen (belga, Alpecin-Deceuninck) 46 másodperc hátrány
3. Wout van Aert (belga, Jumbo-Visma)

(MTI)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik