Kerékpár: új vizsgálat indul a 17 éve elhunyt legenda halála miatt

Vágólapra másolva!
2021.11.24. 16:03
null
Marco Pantani (balra) és édesanyja (Fotó: AFP)
A cyclingnews.com kerékpáros szakportál keddi cikke szerint az olasz rendőrség újra megnyitja a 2004. február 14-én elhunyt Marco Pantani ügyét, s harmadszor is nyomozásba kezd, miután az 1998-ban – máig utolsóként – egy naptári évben a Giro d'Italiát és a Tour de France-t is megnyerő bringás édesanyja új bizonyítékokat juttatott el a rendőröknek fia halálával kapcsolatban.

A szaklap beszámolója szerint a 17 évvel ezelőtt, 2004. február 14-én a Riminiben lévő hotelszobában kábítószer-túladagolás következtében elhunyt Marco Pantani édesanyja által benyújtott új bizonyítékok kétségeket ébresztenek az 1998-ban az év kerékpárosának járó Velo d'Or díjjal elismert bringás életének utolsó óráival kapcsolatban.

Az édesanya, Tonina által benyújtott 51 oldalas dosszié elsősorban azokra a parlamenti vizsgálóbizottságtól származó titkos adatokra támaszkodik, amelyek Pantani drogdílerétől származnak – aki többek között az utolsó, halálos adag kokaint is eladta a Kalóz becenevű sportolónak, amiért később börtönbe is került.

A 34 éves korában elhunyt, a kerékpárdrukkerek körében máig rendkívül népszerű Pantani édesanyja soha nem fogadta el, hogy fia valójában kokain és különböző antidepresszánsok halálos keverékének használata miatt vesztette volna életét, noha az ügyben elsőként elvégzett nyomozás ezt állapította meg, s ez azóta sem változott.

„Végigmentem az egész történeten. Meg voltam és meg vagyok győződve róla, hogy a fiam halálával kapcsolatban a teljes igazság máig nem derült ki, és nem tudni, hogy mi történt abban a hotelszobában a halála előtti utolsó óráiban és napjaiban” – idézte a Cyclingnews Pantani édesanyjának szavait.

Pantani a mai napig az utolsó kerékpáros, aki egyazon évben megnyerte a Giro d'Italiát és a Tour de France-t. Egy évvel később az 1999-es Giróról magas hematokrit-szintje miatt kizárták, s doppingolással vádolták, annak ellenére, hogy soha nem mutattak ki a szervezetében semmilyen tiltott szert – legalábbis életében. A doppingvád azonban megtörte, pályafutása érdemi része innentől kezdve véget ért, ám ennél is szomorúbb, hogy depresszióba süllyedt, alkohol- és kábítószerproblémákkal küzdött és pszichiátriai kezelés alatt is állt.

Holttestére 2004. február 14-én bukkantak egy Riminiben lévő hotelszobában, ahová napokra elvonult a külvilágtól, így máig homály fedi, mi történt vele az utolsó napjaiban. A halála után lefolytatott vizsgálatokat követően a hivatalos álláspont szerint antidepresszánsok és kábítószer túladagolása vezetett a végzetes agyi és tüdőödémához, azaz – vétlenül vagy tudatosan – Pantani öngyilkos lett.

Tonina Pantani kérésére 2014-ben egyszer már újraindították a nyomozást, ám végül akkor nem történt változás a halál okának megítélésében, s most ismét az a célja az édesanyjának, hogy derül jön, vajon gyilkosság, vagy az eredetileg megállapított ok vezetett fia halálához.

„A célunk az, hogy végre pont kerüljön az ügy végére, és így vagy úgy, de végre egy végső szót hallhassunk Marco Pantani halálának okáról. Tudjuk, hogy ennyi év távlatából nehéz újdonságot kideríteni, de a rendőrség vizsgálja az ügyet, és biztosak vagyunk benne, hogy minden részletre kiterjedően, alaposan teszik ezt meg. Bármilyen következtetésre jutnak, el fogjuk fogadni” – fogalmazott Fiorenzo Alessi, Pantani asszony ügyvédi csapatának egyik tagja a La Gazzetta dello Sportnak.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik