A németek végeztek az élen (Fotó: AFP)


Az egyéni indításos versenyben 2011-ben, 2012-ben, 2013-ban és 2016-ban diadalmaskodó 36 éves sportoló vasárnap jelentette be a döntését, miszerint az aznapi egyenkéntivel és a szerdai vegyescsapat-időfutammal zárja le a pályafutását. Előbbiben hatodik lett a londoni olimpia időfutamában ezüstérmes Martin, utolsó versenyén pedig Max Walscheid és Nikias Arndt, valamint a tokiói olimpia pályakerékpáros csapat üldözéses versenyében aranyérmes női trió, Lisa Klein, Lisa Brennauer és Mieke Kröger társaságában diadalmaskodott.

A német válogatott a Knokke-Heist és Bruges közötti 44.5 kilométeres távot 50:49 perc alatt, 52.542 kilométer/órás átlagsebességgel teljesítette, a holland hatost 13, az olasz egységet 38 másodperccel megelőzve.

„Ez a lehető legjobb befejezés, aranyéremmel szállok ki a kerékpárversenyzésből” – fogalmazott a 15 esztendős profi pályafutást lezáró Martin, aki egykori klubjával, a Quick-Steppel háromszor nyert vb-t csapatidőfutamban, míg a háromhetes versenyek közül a Tour de France-ról öt egyéni szakaszgyőzelme és egy csapatidőfutam-sikere van, a Vuelta a Espanán pedig két etapon diadalmaskodott.

Tony Martin aranyéremmel zárta le a karrierjét (Fotó: AFP)


VEGYESCSAPAT-IDŐFUTAM, VÉGEREDMÉNY
1. Németország (Tony Martin, Max Walscheid, Nikias Arndt, Lisa Klein, Lisa Brennauer, Mieke Kröger) 50:49 perc
2. Hollandia 13 másodperc hátrány
3. Olaszország 38 mp h.