Országúti kerékpár: tilos lesz a vázra ülni és bekönyökölni

MTI/ CS. M.MTI/ CS. M.
Vágólapra másolva!
2021.02.09. 17:52
null
Illjo Keisse tiltakozott a módosítás ellen (Fotó: AFP)
A Nemzetközi Kerékpáros-szövetség (UCI) szabálymódosításai értelmében tilos lesz a vázra ülni, illetve a kormányra könyökölni az országúti versenyeken.

 

A cyclingnews szakportál beszámolója felidézte: a néhány napja ismertetett szabály ellen, amely a – többi között Chris Froome és Matej Mohoric által előszeretettel alkalmazott – vázra ülős, kormányra fekvős lejtmenetező technikát tiltotta be, már számos bringás emelt szót.

Az újabb korlátozások értelmében a – főleg szökésekben alkalmazott – kormányra könyöklő póz is tiltott lesz a mezőnyversenyeken, az előírás alapján a lábnak a pedálon, a kéznek a kormányon kell lennie, míg ülni a nyergen kell. Az elsők között a rutinos Iljo Keisse tiltakozott a módosítás ellen.

„Mi fogjuk eldönteni, hogyan tekerünk vagy megyünk le a lejtőn. Az UCI-nál először arról kellene meggyőződniük, hogy a saját felelősségük kapcsán minden rendben van-e...” – fogalmazott a 38 esztendős belga bringás.

Nagyobb hangsúlyt fektet az UCI a szemetelés szankcionálására is, a kulacsok vagy az energiaszeletek csomagolásának eldobásáért is emelt büntetés jár majd, amennyiben az nem a kijelölt szemetelőzónában vagy az „ereklyékre” váró nézők között történik.

Ennek megszegése esetén az eddigi pénzbírság mellett pontlevonás, 30 másodperces vagy két perces időbüntetés, sőt akár kizárás is járhat. Az előírások vonatkoznak a versenyszervezőkre is, akiknek az eddigieknél sűrűbben kell kijelölniük a szemetelőzónákat. Az új szabályok április elsejétől lépnek életbe.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik