Kerékpár: Szalontay Sándor sok érmet és világranglistapontot gyűjtött májusban

MTI/B. D. K.MTI/B. D. K.
Vágólapra másolva!
2023.06.01. 09:07
null
Szalontay Sándor remek májust tudhat maga mögött (Fotó: Nemzeti Sport, archív)
Szalontay Sándor Frankfurtból arannyal, Prágából két bronzzal, míg a hétvégi singeni négypályaversenyről két ezüstéremmel tért haza, a záró napon pedig megnyerte az egykörös időmérőt, így májusban fontos világranglistapontokat gyűjtött a sprint és a keirin versenyszámokban.

A 32 éves pályakerékpáros az MTI-nek elmondta, hogy a téli felkészülését a lengyel válogatottal töltötte, nagyon megterhelő edzéseken vett részt, és öt erős edzőpartnerrel tréningezhetett az idei szezonra.

„Kint szoktam lenni három hetet vagy inkább egy hónapot, ezért nem feltétlen ilyenkor van topon a formám, mivel csúcsra van járatva a szervezetem, és minden nap minden edzése egy verseny. Az utolsó lengyel edzőtábor óta eltelt bő két hónap, mire kijött a forma, ezalatt itthon edzettem és versenyeztem” – mondta Szalontay Sándor. Hozzátette, hogy az elmúlt időszakban a keirinre fektette a hangsúlyt, mivel a vb-szereplés szempontjából ebben a versenyszámban kellett teljesítenie. A májusi viadalok versenynapjai viszont olykor maratoni hosszúságúra nyúltak.

„Az a legnehezebb, hogy mentálisan és fizikailag is topon legyek, mivel este hatkor volt a döntő és reggel tízkor mentem az időmérőt, s olykor még kajaszünet sincs, így müzliken, banánokon meg energiagéleken éltem, és úgy kellett helytállni” – hangsúlyozta. Azt is elárulta, hogy két hét múlva Brnóban áll rajthoz, ezt követően pedig az augusztus 3. és 13. között Glasgow-ban sorra kerülő vb-re koncentrál.

„A vb-re mindig azt mondom, hogy minél jobb helyezést érjek el, de ha a legjobb 12-be megérkeznék, az már remek eredmény lenne a mostani mezőnyt nézve, mivel a világbajnokságon egy tizeden belül van az első húsz ember” – tette hozzá. Kiemelte: „A vb sok pontot ad, most a virtuális ranglistán jó helyen állok, de nem ártana ezt a szintet tartani vagy esetleg fokozni, hogy biztos legyen a kijutás.”

A vb-t követően is sűrű programja lesz a bringásnak, mivel ősszel Svájcban versenyez, aztán kezdődik a következő felkészülés a januári kontinenstornára. Szalontay az olimpiai esélyekre is kitért, elmondása szerint ezzel a formával több mint 50 százalékot ad arra, hogy indul jövőre Párizsban, de a bravúrhoz sok mindennek össze kell jönnie.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik