Kerékpár: Pogacar nyerte a borzalmas bukásokkal tarkított Flandriát – videók

Vágólapra másolva!
2023.04.02. 17:52
null
Pogacar győzött a flandriai körversenyen (Fotó: Getty Images)
A szlovén Tadej Pogacar nyerte az országúti kerékpáros viadalok idei második klasszikusát, a 107. flandriai kört, amelyen több rendkívül csúnya bukás borzolta a kedélyeket. A legnagyobban 30 bringás került a földre, többen is feladták a versenyt, míg az okozó lengyel, Filip Maciejuk végül nem esett el, és továbbment, de szinte azonnal kizárták.

A magyar bringás nélkül rendezett viadalon nehezen alakult ki szökés, emiatt több mint két órán át nagyon magas volt a tempó. A befújó oldalszél és bukások miatt ezután is ideges maradt a verseny, a fontosabb idei belga egynaposok többségét megnyerő Jumbo-Visma egyik fő esélyesként számon tartott kapitánya, a belga Wout van Aert is esett.

A legnagyobb bukást a Bahrain Victorious lengyel versenyzője, Filip Maciejuk okozta, aki az út melletti fűben megbújó pocsolyába hajtva elvesztette az irányítását a bringája fölött, és a mezőny elejébe vágódott. Az eredmény: több mint 30 versenyző a földön – többek között Julian Alaphilippe, Peter Sagan, Wout van Aert –, akik közül hárman nem is tudták folytatni, s később például Sagan is feladta.

Maciejukot néhány kilométerrel később kizárták a versenyből, s a lengyel szinte azonnal elnézést is kért a hibája miatt, hozzátéve, bízik abban, hogy senki nem szenvedett súlyos sérülést miatta.

Bő 40 kilométerrel később újabb nagy –, de nem ekkora – bukás borzolta a kedélyeket: hét bringás került a földre, köztük Matej Mohoric és Biniam Girmay, utóbbi nem folytatta, ami nem is csoda, mivel többen is csúnyán keresztül mentek rajta.

Ami pedig a versenyt illeti: Pogacar 55 kilométerrel a cél előtt indult meg először, az emelkedőkön sorra támadta be aktuális csoportját, egyúttal érte utol egymás után az addigi szökevénycsoport tagjait. Legtovább a 2019-es világbajnok dán Mads Pedersen tartott ki, őt az utolsó előtti hegyen előzte meg sokadik támadása után Pogacar, akit csak a kétszeres győztes holland Mathieu van der Poel tudott üldözni.

A kétszeres Tour de France-győztes szlovén klasszis azonban nemcsak a kockaköves emelkedőkön, hanem a viadalt lezáró 13 kilométernyi síkon is a legerősebbnek bizonyult, így a lombardiai körversenyen aratott két sikere és a Liege-Bastogne-Liege megnyerése után a harmadikon diadalmaskodott a Monumentumok, azaz az öt legnagyobb egynapos viadal közül. Van der Poel sorozatban negyedik évben zárt a dobogón, a Milánó-Sanremo megnyerése után ezúttal be kellett érnie a második hellyel.

Harmadikként Pedersen ért célba, kiscsoportos sprintben megelőzve Van Aertot.

ÖSSZEFOGLALÓ

A férfiak megméretése után rendezték a nők viadalának 20. kiírását 156,6 kilométeres távon. Lotte Kopecky a belga közönség örömére minden vetélytársát leszakítva, „szóló” sikerrel védte meg címét, az SD Worx kettős győzelméről a holland Demi Vollering gondoskodott, sprintben megelőzve a kétszeres olimpiai bronzérmes olasz Elisa Longo Borghinit (Trek-Segafredo).

Flandriai körverseny, Brugge-Oudenaarde, 273.4 km:
1. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 6:12:07 óra
2. Mathieu van der Poel (holland, Alpecin-Deceuninck) 16 másodperc hátrány
3. Mads Pedersen (dán, Trek-Segafredo) 1:12 perc hátrány
4. Wout van Aert (belga, Jumbo-Visma) azonos idővel

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik