Kerékpár: Nem akartam feláldozni a cyclocrossidényemet – Vas

Cz. Á.Cz. Á.
Vágólapra másolva!
2022.09.02. 08:30
null
Vas Kata Blanka (Fotó: Getty Images)
Húszéves kerékpárosunk, Vas Kata Blanka nem szeretne félkészen érkezni a terepidényre, mint mondta, közelebbi helyszín esetén nem gondolkozott volna, hogy indul-e az országúti világbajnokságon. A Magyar Kerékpáros-szövetség elfogadta döntését, és nincs rossz érzés a felekben.

Mint ismert, Vas Kata Blanka a hét elején bejelentette, nem utazik Ausztráliába a szeptember 25-én kezdődő országúti kerékpáros-világbajnokságra. A döntése hátterében a kommunikáció szerint a közelgő terepkerékpáros idény játszott főszerepet, illetve klubja, az SD Worx is azt javasolta, gondolja át, rajthoz áll-e.

Mivel Vas végül a krosszversenyeket részesítette előnyben, úgy ítélte meg, hogy az Ausztráliába utazásának hossza, energiaigénye és az időeltolódásból adódó átállás túl sokat venne ki belőle, főleg ha nagyravágyó tervekkel indul terepen is.

„A cyclocrossidény jelentős felkészülést követel meg, mert amellett, hogy át kell szokni a másik kerékpárra, konditermi és futóedzések is várnak rám. Ennek ellenére szívesen indultam volna a vébén, de Ausztrália túl messze van ahhoz, hogy bele tudjam illeszteni a programomba. Tavaly a Belgiumban rendezett világbajnokságon részt vettem, mert úgy voltam vele, hogy jó felkészülés a krosszidényre, nyomás nélkül tudtam versenyezni, és ez negyedik helyet eredményezett. Emiatt úgy tűnhet, hogy most potenciális vébédobogót dobok el magamtól, de a tavalyi eredményben rengeteg szerencse volt, és sok helyen nagyon jól jött ki a lépés, ezt az idén semmi sem garantálja” – mondta Vas Kata Blanka a Nemzeti Sportnak, hozzátéve, a januári cyclocross-világbajnokság vagy az októberben Csehországban megrendezendő világkupaverseny épp akkora kihívás lesz, így ez a döntés szimpla optimalizáció.

Ami a Magyar Kerékpáros-szövetséget illeti, tudomásul vette a 20 éves olimpikon döntését, nem maradt tüske a felekben. Kerékpárosunk országúti szezonja még nem ért véget, szeptember 7-én az ötszakaszos női Vuelta a Espanán áll rajthoz.

Az országúti kerékpáros-világbajnokságon színeinket Fetter Erik (U23) és Valter Attila képviseli Wollongongban.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik