Kerékpár: két év múlva nizzai időfutammal zárul a Tour de France

Vágólapra másolva!
2022.12.01. 13:38
null
Jonas Vingegaard, a 2022-es körverseny győztese (Fotó: Getty Images)
Története során először nem Párizsban ér véget 2024-ben a Tour de France: a legrangosabb háromhetes országúti kerékpáros-körverseny az olimpia miatt nizzai időfutammal zárul majd.

A zárószakasz befutójának helyszíne 1975 óta a párizsi körözés végén a Champs-Élysées, a sprinterek számára az ott elért diadal az egyik legjelentősebb a sportágban. Idén a dán Jonas Vingegaard összetett győzelmével zárult 109. francia körversenyen a belga Jasper Philipsen győzött a híres sugárúton.

Nizza vezetői és a viadal szervezői csütörtökön sajtótájékoztatón számoltak be róla, hogy két év múlva időfutamot rendeznek zárásként, először azóta, hogy 1989-ben az amerikai Greg LeMond az utolsó szakaszon orozta el a diadalt a hazai közönség támogatását élvező Laurent Fignon elől és győzött mindössze nyolc másodperc előnnyel, amely azóta is a legkisebb különbség összetettben.

A Tour történetében először Olaszországból, Firenzéből rajtol majd a 111. kiírás, a befejező, 21. etapra pedig július 21-én kerül sor, öt nappal az ötkarikás játékok megnyitója előtt – ekkor a francia főváros már a nyári olimpia előkészületeinek végső szakaszában lesz.

A Tour első kiírása 1903-ban a külvárosi Ville-d'Avray-ban zárult, 1904 és 1967 között a Parc des Princes, 1968-tól 1974-ig pedig az – azóta az ötszörös Tour-győztes Jacques Anquetil nevét viselő – Vélodrome de Vincennes volt a végállomás.

(MTI)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik