Fetter Erik a Girón is viselte a nemzeti színeket, országos bajnokként továbbra is így tehet (Fotó: Árvai Károly)

 

Dér Zsolt szövetségi kapitány az MTI-nek előzetesen azt mondta: várakozásai szerint a szerdai győztes a májusi Giro d'Italián szereplő három bringás, a címvédő Fetter Erik (EOLO-Kometa), a 2018-ban és 2020-ban győztes Peák Barnabás (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux), valamint a 2019-es bajnok Valter Attila (Groupama-FDJ) közül kerül ki. Utóbbi a hétvégén az okcitán körversenyt betegség és napszúrás miatti rosszullét miatt feladta, és végül nem indult az időfutamon.

 
Kerékpár ob: Vas Blanka megvédte időfutambajnoki címét

Az aranyérem Fetter nyakába került, aki remek, 50.86 km/h-s átlaggal 44 perc 50 másodperc alatt tudta le a 38 kilométeres távot. Ezzel 17 másodperccel utasította maga mögé az ugyancsak 50 feletti átlagot tekerő Peákot, és 1 perc 46 másodperccel Somogyi Gergelyt.

Fetter az MTI-nek úgy értékelt, a lábai nem voltak annyira jók, nem igazán elégedett a teljesítményével, mivel nem produkált olyan számokat, mint szeretett volna. Rámutatott arra is, hogy kiszámíthatatlan volt és össze-vissza fújt a szél, mégis jobb volt, mint tavaly.

„Nyertem, ezzel elégedettnek kell lennem, ez a legfontosabb” – szögezte le. A pénteki pannonhalmi mezőnyverseny kapcsán azt mondta, csapattársával, Dina Mártonnal mindkettejüknek fekszik a pálya és a finálé is, így bizakodóak.

„Jó beállításaim voltak, minden szuper volt, jó wattot is adtam le, meg vagyok elégedve magammal, ennél többet nem tudtam volna menni – fogalmazott Peák. – Erik nagyon szereti ezt a szakágat, sokat készül, megérdemelten nyert.”

A pénteki ob-n Peáknak ugyancsak a győzelem a célja, mivel jó lesz neki a pálya, ugyanakkor kemény versenyre számít.

„Bár az időfutamon mindenki egyedül, magáért megy, a magyar kerékpársportban ma már senki sincs egyedül, sikeres közösség vagyunk, amire odafigyel a világ” – fogalmazott Princzinger Péter, a Magyar Kerékpáros-szövetség elnöke.

ORSZÁGÚTI KERÉKPÁR ORSZÁGOS BAJNOKSÁG
EGYÉNI IDŐFUTAM
Férfiak (38 km)

1. Fetter Erik (EOLO-Kometa) 44:50 perc (50.86 km/h)
2. Peák Barnabás (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) 17 mp h.
3. Somogyi Gergely (Kaposvári Kerékpáros Klub SE) 1:46 p h.