Kerékpár: tömegbukás és belga siker a Liege–Bastogne–Liege-en

Vágólapra másolva!
2022.04.24. 18:18
null
Evenepoel hazai közönség előtt aratott nagy győzelmet (Fotó: Getty Images)
Vasárnap rendezték az öt klasszikus egynapos verseny, a Monumentumok közül a legrégebbit, a Liege–Bastogne–Liege viadalt. A 257 kilométer hosszú távon a 22 éves belga bringás, Remco Evenepoel jó 30 kilométerrel a cél előtt meglépett a főmezőnytől, és közel 50 másodperc előnnyel nyert. A versenyt 60 kilométerrel a cél előtt hatalmas bukás tarkította, többen is megsérültek, a világbajnok Julian Alaphilippe-et kórházba is kellett szállítani.

Remco Evenepoel nyerte meg vasárnap a Liege–Bastogne–Liege klasszikus egynapos országúti kerékpáros-viadalt. Az MTI beszámolója szerint a 22 esztendős belga bringás 30 kilométerrel a cél előtt indult meg az esélyesek csoportjából, sorra befogta a korábbi szökevénycsoport tagjait, és magabiztos előnnyel diadalmaskodott. Evenepoel ezzel első sikerét aratta az öt legnagyobb egynapos viadal, a Monumentumok valamelyikén.

A második helyért vívott kis csoportos sprintben két honfitársa, Quinten Hermans és Wout van Aert ért célba második, illetve harmadik helyen.

A verseny krónikájához tartozik, hogy hatvan kilométerrel a cél előtt egy óriási bukás borzolta a kedélyeket. Többen is megsérültek, feladták a viadalt, többek között a világbajnok Julian Alaphilippe is, aki méterekkel az út mellett egy fa tövébe zuhant. Mint utóbb, az elsőként segíteni igyekvő Romain Bardet beszámolójából kiderült, Alaphilippe háttal zuhant neki az úttól méterekre lévő fának, s amikor a honfitársa odaért hozzá segíteni, úgy látta, Alaphilippe nem kap levegőt, s nem is nagyon tudott megmozdulni.

„A fő probléma az volt, hogy Julian 5-6 méterrel az út szintje alatt volt, ahol nem vette észre őt senki, pedig nagy szüksége lett volna a segítségre. Szerencsére azért rövid időn belül odaért hozzá egy képzett orvos is, és a vészhelyzet elmúlt” – fogalmazott a bukásba szintén belekeveredő és a versenyt szintén feladó Bardet.

A francia kerékpáros a riasztó képek ellenére végig eszméleténél volt, s hátfájdalmakra panaszkodott, ezért kórházba szállították, és feladni kényszerült a viadalt.

A 142.1 kilométeres női versenyt 2019 után másodszor nyerte meg a tokiói olimpia időfutambajnoka, a holland Annemiek van Vleuten. A magyar bajnok Vas Kata Blanka (SD Worx) a 30. helyen ért célba, míg Szabó Zsófia (Andy Schleck-CP NVST-Immo Losch) nem fejezte be a viadalt.

ORSZÁGÚTI KERÉKPÁR
Liege–Bastogne–Liege, 257.2 km

1. Remco Evenepoel (belga, Quick-Step Alpha Vinyl) 6:12:38 óra
2. Quinten Hermans (belga, Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) 48 mp hátrány
3. Wout van Aert (belga, Jumbo-Visma) azonos idővel

(MTI)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik