Kerékpár: Armstrong mesés rajtpénze a téma Ausztráliában

Vágólapra másolva!
2019.04.02. 08:00
null
Armstrong háromszor indult Ausztráliában (Fotó: AFP)
Mesés rajtpénzt kapott a 2009-es ausztrál körversenyen való részvételéért a doppingolással lebukott korábbi országúti kerékpáros, Lance Armstrong.

 

Dél-Ausztrália szövetségi állam kormányának gazdasági minisztere hétfőn közölte, hogy másfél millió ausztrál dollárt – azaz 300 millió forintot – fizettek Lance Armstrongnak azért, hogy pályafutása során először elinduljon a Tour Down Underen.

„Korábban is szerettük volna nyilvánosságra hozni a megállapodást, de tízéves titoktartási kötelezettség akadályozott bennünket” – jelentette ki Rob Lucas hozzátéve, Armstrong a rajtpénzen felül a szervezők költségén repült első osztályon, illetve szállt meg luxushotelekben.

A szerződés nem tartalmazott doppingolásra vonatkozó cikkelyt, így a pénz nem követelhető vissza. A most 47 éves ex-bringás 2010-ben és 2011-ben is versenyzett Ausztráliában, de azokat a szerződéseket egyelőre nem lehet közzé tenni.

Mike Turtur versenyigazgató ugyanakkor megvédte a csillagászati gázsit, mondván, Armstrong részvétele óta folyamatosan emelkedik az Adelaide környékén zajló viadal bevétele, és az amerikai kerekesnek köszönhetően figyelt fel rá a világ.

Armstrongot az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynöksége 2012-ben megfosztotta mind a hét Tour de France-elsőségétől, és örökre eltiltotta a sportágtól, miután kiderült: a sporttörténelem egyik legkifinomultabb doppingcsalását követte el. A sportoló sokáig tagadta, hogy bűnös lenne, 2013 januárjában azonban beismerte, hogy tiltott szerek segítségével érte el sikereit.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik