Kerékpár: a Giro és az olimpia lesz az év két fénypontja Elia Viviani számára

Vágólapra másolva!
2021.04.09. 15:46
null
Elia Vivian először nyert francia csapata színeiben (Fotó: AFP)
Országúton a Giro d'Italia háromhetes körverseny, pályán pedig a tokiói olimpia lebeg Elia Viviani, a Cofidis kerékpárosának szeme előtt.

 

A tavalyi év – a francia csapatnál töltött első idény – győzelem nélkül zárult a 32 esztendős olasz kerékpáros, Elia Viviani számára, ám március végén megnyerte a Cholet-Pays de la Loire viadalt, így másfél év után ünnepelhetett: 2019 szeptemberében még a Deceuninck – Quick-Step tagjaként a szlovák körverseny negyedik szakaszán bizonyult a leggyorsabbnak.

„A hosszú idő alatt hiányzott ez az érzés. Örülök, hogy végre megtörtem a jeget és nyerni tudtam a Cofidis versenyzőjeként” – mondta az MTI-nek adott interjúban a pályán olimpiai és Európa-bajnok, országúton Eb-aranyérmes Viviani, aki egyben kiemelte, a kemény munkát végző csapata is megérdemelte a sikert, amely reményei szerint csak az első a sorban.

Viviani januárban szívműtéten esett át, emiatt a felkészülési időszak közepén kéthetes kényszerpihenőre szorult, a beavatkozást követően azonban kiválóan érzi magát. Felidézte, hogy március végén a Dwars door Vlaanderen egynaposon viadalon elszenvedett bukásban nem sérült meg komolyabban. Azóta egy versenyen már túl is van, legközelebb pedig Svájcban a romandiai körversenyen lesz ott a mezőnyben, közvetlenül a Giro d'Italia előtt.

A május 8-án rajtoló olasz körverseny útvonalát a hagyományokhoz híven „rendkívül keménynek” nevezte.

„Mindössze öt sprinterszakasz lesz, készen kell állnom és 110 százalékos teljesítményt nyújtani a Giro rajtjától kezdve. Egyszerűen nem hibázhatok” – fogalmazott Viviani, aki a Girón öt, a Vuelta a Espanán három, míg a Tour de France-on egy etapon győzött pályafutása során. A Giro pontversenyének vezetőjét illető ciklámen trikóért meglátása szerint több sprinter is versenyben lesz majd, a vetélkedésben legnagyobb riválisának a háromszoros világbajnok szlovák Peter Sagant tartja, aki egyben a legjobb barátja is a kerékpárosok között.

A Giro után a tokiói olimpia pályaversenyei kerülnek a figyelme középpontjába: a riói ötkarikás játékokon omniumban nyert aranyérmét pályafutása legnagyobb sikerei közé sorolta, a Tour-szakaszgyőzelem és az országúti Eb-diadal mellett. Világbajnoki címmel egyik szakágban sem rendelkezik még, mint mondta, ezek még hiányoznak a gyűjteményéből, akárcsak a Gent-Wevelgem és az öt legnagyobb egynapos viadal közé tartozó Milánó-Sanremo megnyerése.

Kitért a nemzetközi szövetség (UCI) nemrég bevezetett szabálymódosításaira is, ezek közé tartozik a verseny közbeni szemetelés szigorúbb szankcionálása, valamint a vázra ülés és kormányra könyöklés betiltása a mezőnyszakaszokon. Utóbbi kettővel egyetért, mivel meglátása szerint valóban „veszélyesek lehetnek”, előbbivel kapcsolatban azonban az újragondolás és egyértelműsítés pártján áll.

„Egyetértek azzal, hogy a zsebünket vagy az erre kijelölt szemetelési zónákat használjuk, ám a kulacsok eldobásának büntetésével már egyáltalán nem. Az ezekért kiosztott szankciókkal szintén nem értek egyet, egyszerűen nem zárhatnak ki egy versenyzőt emiatt” – utalt Michael Schär esetére, aki nem a kijelölt területen dobta ki a kulacsát a nézők elé a flandriai körversenyen, emiatt kizárták. Ő volt az első, akit megbüntettek az április elsején életbe lépett szabályozás miatt, azóta Vivianihoz hasonlóan számos aktív és korábbi versenyző szót emelt a szabály ellen.

A Cofidis kerékpárosa említést tett a holland Fabio Jakobsenről is, aki vasárnap a török körversenyen tér vissza azután, hogy augusztusban a lengyel körverseny egyik sprintbefutójában szenvedett súlyos, életveszélyes sérüléseket. Az akkor még 23 éves kerékpáros arcának minden csontja eltört, az összes fogát elvesztette és két napig mesterséges kómában tartották.

„Biztos vagyok benne, hogy hamarosan újra láthatjuk nyerni Fabiót. Hosszú út áll még előtte, ám vissza fog még térni arra a szintre, amelyen korábban versenyzett” – vélekedett Viviani.

(MTI)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik