Remco Evenepoel a világbajnokság megnyerésének pillanatában (Fotó: Getty Images)

 

A 22 esztendős Remco Evenepoel idén többek között győzött a Liege–Bastogne–Liege-en, a Vueltán és a világbajnokság mezőnyversenyében, ezzel negyedikként nyert egy éven belül nagy egynapos versenyt, háromhetest és a vb-aranyat. A második helyen honfitársa, a Tour de France zöld trikóját elhódító Wout Van Aert, harmadikként a Strade Bianchét és a lombardiai körversenyt is megnyerő szlovén Tadej Pogacar zárt. A francia körverseny dán bajnoka, Jonas Vingegaard csak negyedik lett. 2006 után másodszor fordult elő, hogy a Tour-győztes nem végzett az első háromban.

A már negyvenéves Annemiek van Vleuten ugyancsak világbajnok lett – ráadásul törött könyökkel – a női mezőnyversenyben. Előtte sportágtörténelmi triplázást hajtott végre: júliusban a tíz etapból álló női Giro d'Italiát és a nyolcszakaszos Tour de France-t, szeptemberben az öt etapból álló Vueltát is megnyerte. Mögötte – akárcsak a wollongongi vb-n – a belga Lotte Kopecky zárt, aki pályán is remekül teljesített, két-két világbajnoki és Európa-bajnoki címet nyert idén.

Az 1992-ben alapított Vélo d'Or díjat a Vélo Magazine szaklap ítéli oda, a legjobb teljesítményt nyújtó kerékpárost újságírókból álló nemzetközi zsűri választja meg.

(MTI)