Giro: jól sikerült szökés után holland meglepetéssiker

Vágólapra másolva!
2021.05.10. 18:21
null
A főmezőny későn indult meg, Taco van der Hoorn el sem hitte, hogy megnyerte a szakaszt (Fotó: AFP)
Taco van der Hoorn egész napos szökés után nyerte meg a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny harmadik szakaszát. A hétfői etapon Valter Attila az 52., Dina Márton a 180. helyen ért célba, míg Filippo Ganna megőrizte a rózsaszín trikót.

A 190 kilométeres távnak 12 fokos, esős időben vágtak neki Biellából a kerekesek, Dina pedig – az EOLO-Kometa közleménye szerint – a szakasz végi dombok és három kisebb kategorizált emelkedő miatt a mezőnyben „nagy háborúra”, a canalei befutón kis csoportos sprintre számított előzetesen.

A nap nyolcfős szökéséből Van der Hoorn tartott ki végig, és bár a sprintben érdekelt csapatok mindent bevetettek az utoléréséért, a karrierje első háromhetesén szereplő 27 éves holland bringás pályafutása legnagyobb sikerét aratta. Együttese, az Intermarché-Wanty idei első győzelmét szerezte.

A sprinterek így a második helyért küzdhettek, különcsatájukat az olasz Davide Cimolai nyerte a háromszoros világbajnok szlovák Peter Sagan előtt.

Valter Attila (Groupama-FDJ) a mezőnnyel együtt ért célba az 52. helyen. Dina Márton (EOLO-Kometa) a bukás miatt leszakadó csapattársnak, a 2018-as Tour de Hongrie-n győztes Manuel Bellettinek segített a felzárkózásban a főmezőnyhöz, majd az olasz sprintert kísérve az utolsó csoport tagjaként ért célba 14 perces lemaradással a 180. pozícióban.

Az összetett élén Filippo Ganna (Ineos Grenadiers) vezet, a tavaly augusztusban bukásban medencecsontját törő belga Remco Evenepoel pedig már harmadik.

A 104. Giro d'Italián kedden a Piacenza és Sestola közötti 187 kilométer megtétele és az első hegyi befutó vár a mezőnyre, amely 3479.9 kilométert tesz meg, amíg május 30-án célba ér Milánóban.

GIRO D’ITALIA
3. szakasz, Biella–Canale, 190 km

1. Taco van der Hoorn (holland, Intermarché-Wanty) 4:21:29 óra
2. Davide Cimolai (olasz, Israel Start-Up Nation) 4 másodperc hátrány
3. Peter Sagan (szlovák, BORA-hansgrohe) azonos idővel

52. Valter Attila (Groupama-FDJ) a. i.

180. Dina Márton (EOLO-Kometa) 14:06 perc hátrány

Az összetett élcsoportja
1. Filippo Ganna (olasz, Ineos Grenadiers) 8:51:26 óra
2. Tobias Foss (norvég, Jumbo-Visma) 16 másodperc hátrány
3. Remco Evenepoel (belga, Deceuninck-Quick-Step) 20 mp h.

64. Valter 56 mp h.

176. Dina 15:18 perc hátrány

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik