Giro: Bernal átvette a vezetést, Valter a top 5-ben maradt

H. D.H. D.
Vágólapra másolva!
2021.05.16. 16:47
null
Valter Attila vasárnap rózsaszínben tekert, de Egan Bernal átvette tőle a vezetést (Fotó: AFP)
Egan Bernal (Ineos Grenadiers) nyerte meg a Giro d'Italia országúti kerékpáros-körverseny kilencedik szakaszát, ezzel összetettben is átvette a vezetést a rózsaszín trikót három napon át viselő, vasárnap 49 másodperc hátránnyal a 25. helyen célba érő Valter Attilától (Groupama-FDJ). A 22 éves magyar versenyző az ötödik helyre csúszott vissza az összetettben, hátránya 43 másodperc az éllovas mögött.

A szombati közepes hegyi szakasz után vasárnap már egy igazán nehéz, hegyi befutóval záruló etap várt a mezőnyre: a Castel di Sangro és Campo Felice közötti 158 kilométeres szakaszon két második és egy-egy harmadik és első kategóriás hegyet is megmásztak a versenyzők – összesen nagyjából 3500 méter szintkülönbséggel kellett megküzdeniük.

A vasárnapi etapon meglehetősen nehezen alakult ki a szökés, az egyik ilyen próbálkozásnál ott volt többek között Matej Mohoric (Bahrain-Victorious) is, a szlovén versenyző azonban lejtmenetben óriásit bukott, nyakmerevítőben szállították kórházba, így fel kellett adnia a Girót. Később aztán egy 10-15 fős csoportnak azért sikerült ellépnie a főmezőnytől.

A szakasz elején Valter Attila csapata, a Groupama-FDJ kontrollálta az iramot, az Ineos nagyjából 30 kilométerrel a vége előtt, a nap második második kategóriás emelkedőjén vette át az irányítást a főmezőny fölött. Így a több részre szakadó szökevénycsoport előnye is elkezdett csökkenni, illetve egyre többen leszakadtak a pelotonról.

Nagyjából 25 kilométerrel a vége előtt az eső is megérkezett, de szerencsére ez csak átmenetinek bizonyult, az igazán nagy vihar ezúttal elkerülte a versenyt. Az első kategóriás hegy lábánál a Movistar diktálta a tempót a főmezőnyben, a rózsaszín trikóban tekerő 22 éves magyar versenyző a főmezőny hátsó felében helyezkedett, három segítővel.

A Campo Felicén viszonylag hamar átvette a peloton vezetését az Ineos, Valter pedig ugyan a csoport végén volt, de tartotta az óriási tempót. A 22 éves magyar egy hosszabb alagút után, az 1600 méter hosszú murvás szakasz elején is az esélyesekkel együtt volt, majd nagyjából másfél kilométerrel a vége előtt szakadt meg előtte a sor.

Ötszáz méterrel a cél előtt Egan Bernal indított, és ott is hagyott mindenkit. A 2019-es Tour de France-győztes versenyző a szökevények mellett könnyedén elment, majd a Giulio Ciccone, Alekszandr Vlaszov páros előtt hét másodperc előnnyel elsőként ért célba, így a 49 másodperc hátránnyal a 25. helyen beérkező Valter Attilától a fehér és a rózsaszín trikót is átvette.

AZ UTOLSÓ KILOMÉTER

A Groupama-FDJ magyarja összetettben az ötödik helyről várhatja a hétfői, L'Aquila és Foligno közötti 139 kilométeres sík szakaszt.

Dina Márton (Eolo-Kometa) vasárnap a 119. helyen érkezett meg 22:22 perc hátránnyal, összetettben pedig 17 helyet rontva a 108. helyen áll.

A SZAKASZ ÖSSZEFOGLALÓJA

GIRO D’ITALIA
9. SZAKASZ, CASTEL DI SANGRO–CAMPO FELICE, 158 KM, HEGYI BEFUTÓ
1. Egan Bernal (kolumbiai, Ineos Grenadiers) 4:08:23 óra
2. Giulio Ciccone (olasz, Trek-Segafredo) 7 másodperc hátrány
3. Alekszandr Vlaszov (orosz, Asztana) azonos idővel
4. Remco Evenepoel (belga, Deceuninck-Quick Step) 10 mp h.
5. Dan Martin (ír, Israel Start-Up Nation) a. i.

25. Valter Attila (Groupama-FDJ) 49 mp h.

119. Dina Márton (Eolo-Kometa) 22:22 perc h.

Teljes eredménysor itt!

AZ ÖSSZETETT ÉLCSOPORTJA
1. Bernal 35:19:22 óra
2. Evenepoel 15 mp h.
3. Vlaszov 21 mp h.
4. Ciccone 36 mp h.
5. Valter 43 mp h.

108. Dina 1:08:58 óra h.

Teljes eredménysor itt!

A 25 ÉVEN ALULIAK ÉLCSOPORTJA
1. Bernal 35:19:22 óra
2. Evenepoel 15 mp h.
3. Vlaszov 21 mp h.
4. Valter 43 mp h.
5. Daniel Martínez (kolumbiai, Ineos Grenadiers) 1:12 p h.

30. Dina 1:08:58 ó h.

Teljes eredménysor itt!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik