Giro: Buitrago első szakaszsikere, Valter 15. lett

K. G.K. G.
Vágólapra másolva!
2022.05.25. 18:02
null
Buitrago nagy győzelme (Fotó: Getty Images)
A Bahrain-Victorious remek formában lévő kolumbiai versenyzője két nappal azután, hogy lemaradt a szakaszgyőzelemről, a szerdai 17. etapon már bukása ellenére is ünnepelhetett, Valter Attila a 15. helyen ért célba Lavaronéban, két pozícióval Vincenzo Nibali előtt.

 

A kemény keddi etap után sem pihent a mezőny, a Ponte di Legno és Lavarone közötti 168 km-es szakaszon rögtön egy kategorizálatlan emelkedővel kezdtek, majd jött egy harmadik és a verseny utolsó negyedében két első kategóriás hegy – ez több mint 3800 méternyi szintet jelentett.

Ráadásul borzasztó időben indultak neki a napnak, az 1876 méterre felvezető Tonale-hágón a hideg és a szakadó eső is nehezítette a versenyzők dolgát, fel is kerültek a dzsekik. Annak viszont örülhettünk, hogy Valter Attilának így is ez volt az eddigi legjobb napja: be tudott kerülni a nap szökésébe, ott is dolgozta végig a szakaszt, és a végén egy remek top 15-ös helyezéssel zárt.

A győztes Santiago Butirago lett, pedig 80 kilométerrel a vége előtt ezt nem sokan gondolták volna, a kolumbiai ugyanis nagyot esett, és látszott, hogy csúnyán meg is ütötte magát, ám összeszorította a fogát és továbbment – mint utóbb kiderült, megérte…

A nagyobb szökevénycsoportból 70 kilométerrel a cél előtt kivált egy kisebb, 11 fős csapat, természetesen Mathieu van der Poellal az élen. A holland utána negyedmagával el tudott szakadni az üldözőktől, majd jött a hír, hogy az idei Girón két szakaszgyőzelmet már bezsebelő Simon Yates kénytelen volt feladni a viadalt. Van der Poelék az első kategóriás Vitriolo lejtmenetében próbáltak még nagyobb előnyt gyűjteni, ekkor már csak ő és honfitársa, Leemreize volt elöl. Utóbbi aztán leszakította az Alpecin sztárját, ekkor jött Buitrago, aki bukására és fájdalmaira fittyet hányva üldözőbe vette a hollandot, és 8 kilométerrel a vége előtt utol is érte. Az összetett éllovas pozícióért küzdő rózsaszín trikós Richard Carapaz és a mögötte mindössze három másodperccel álló Jai Hindley most is óriási harcot vívott egymással, ezúttal csatlakozott hozzájuk Mikel Landa is, hárman együtt leszakították Joao Almeidát, akiről tudvalevő, hogy remek időfutamos – márpedig itt nagyon sok fog múlni a záró, veronai egyénin.

Buitrago végül sikeresen eltávolodott Leemreizétől, és azután, hogy a 15. etapon kikapott Giulio Cicconétől, élete első háromhetes szakaszsikerét ünnepelhette, Leemreize után pedig bejött egy másik kiváló formában lévő meglepetésember, a keddi mortirolós etapot megnyerő cseh Jan Hirt.

Ami a mi szempontunkból a legfontosabb: Valter Attila – aki az összetettben kilenc helyet javítva feljött a 42. helyre – végig kitartott, a végén a két olaszt, Vincenzo Nibalit és Lorenzo Fortunatót is lehajrázta, és Almeida mögött a 15. pozícióban ért célba, ami az idei Girón holtversenyben a legjobb helyezése!

Fetter Erik az összetettben két helyet javított, a 79. helyre jött fel, míg Peák Barnabás 11 helyet lépett előre, és a 110. helyen áll. A mai szakaszon csak Mathieu van der Poel tudott nála többet előrelépni, ő 13 pozíciót javított, Felix Gall pedig szintén 11-et.

GIRO D'ITALIA, 17. SZAKASZ
Ponte di Legno–Lavarone, 168 kilométer

1. Santiago Buitrago (kolumbiai, Bahrain Victorious) 4:27:41 óra
2. Gijs Leemreize (holland, Jumbo-Visma) 35 másodperc hátrány
3. Jan Hirt (cseh, Intermarché-Wanty-Gobert) 2:28 perc hátrány
…15. Valter Attila (Groupama-FDJ) 4:54 p h.
…59. Peák Barnabás (Intermarché-Wanty-Gobert) 21:31 p h.
…75. Fetter Erik (Eolo-Kometa) 24:58 p h.

Az összetett élcsoportja
1. Richard Carapaz (ecuadori, Ineos-Grenadiers) 73:19:40 óra
2. Jai Hindley (ausztrál, Bora-Hansgrohe) +3 mp. h.
3. Mikel Landa (spanyol, Bahrain-Victorious) +1.05 p. h.
…42. Valter Attila 2:01:36 p h.
…79. Fetter Erik 3:12:23 óra h.
…110. Peák Barnabás 4:13:36 ó h.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik