Giro: a Stelvio átrendezte az erőviszonyokat, Kelderman élre állt

MTI/H. D.MTI/H. D.
Vágólapra másolva!
2020.10.22. 17:43
null
Wilco Kelderman élre állt az összetettben (Fotó: AFP)
A holland Wilco Kelderman átvette a vezetést összetettben a Giro d'Italia országúti kerékpáros-körverseny csütörtöki, 18. szakaszán, amelyet csapattársa, az ausztrál Jai Hindley nyert meg – írja az MTI.

 

A Pinzolo és Laghi di Cancano közötti 207 kilométeres etapon egy második és egy első kategóriás emelkedő után következett a 2758 méteres Stelvio – a Cima Coppi, azaz az idei Giro legmagasabb hágója –, majd hosszú lejtmenet után újabb első kategóriás emelkedő végén 1945 méter magasságban a hegyi befutó.

A 24.8 kilométer hosszú, 7.4 százalékos átlagmeredekségű Stelvión az esélyesek csoportját a Sunweb, majd az Ineos tempója rombolta szét. Sorra szakadtak le az esélyesek, a hegy felénél Domenico Pozzovivo, majd a rózsaszín trikós Joao Almeida, később pedig Pello Bilbao, Jakob Fuglsang és Vincenzo Nibali is. Páran egyedül, a többiek néhány fős csoportokba verődve küzdöttek a legendás heggyel.

A nap tízfős szökéséből legtovább a szerdán szakaszgyőztes Ben O'Connor tartott ki, őt már egy háromfős csoport fogta be: az Ineosból Rohan Dennis segítette az összetettben eddig közel három perc hátránnyal negyedik Tao Geoghegan Hartot, míg a Sunwebből a harmadik Jai Hindley maradt velük. A második helyen álló Wilco Kelderman ugyanis szintén leszakadt, ő egyedül, saját tempóban haladt tovább a szerpentinen, amelyet hóval borított sziklák öveztek.

A hegytetőre érve már Keldermanon volt virtuálisan a rózsaszín trikó, ő ekkor 46 másodpercre állt az élen haladó hármastól, Almeida csoportja pedig több mint 3 és fél perccel volt lemaradva. A versenyzők némelyikének a lejtmenethez elengedhetetlen széldzseki felvételével és bezipzározásával is problémái akadtak az ötfokos hidegben.

A Stelvio és a lejtmenet utáni rövid sík részen a kétszeres időfutam-világbajnok ausztrál Dennis még nagyot dolgozott Geoghegan Hartért. Az utolsó hegynek viszont már duóban ment neki Hindley és a Piancavallón győztes Geoghegan Hart, ők ekkor virtuálisan egy percre voltak összetettben Keldermantól, akit a záró hegy elején Bilbao és Fuglsang is kikerült.

Az emelkedőn elöl csak az Ineos versenyzője vezetett, Hindley az utolsó métereken hajrázta le a britet, pályafutása első szakaszgyőzelmét aratva háromhetes körversenyen.

Card

Kelderman pedig nagyot harcolva 12 másodpercet megtartott összetett előnyéből csapattársával, Hindley-vel és 15-öt Geoghegan Harttal szemben, ezzel hozzá került a rózsaszín trikó, amelyet Almeida még a harmadik etapot követően vett át. Az eddig éllovas portugál bringás 4:51 perc hátránnyal ért célba.

Valter Attila a 79. helyen, 47:41 perc hátránnyal érkezett meg, összetettben pedig a 24. helyről a 29.-re esett vissza.

Pénteken a Morbegno és Asti közötti 258 kilométer megtétele vár a mezőnyre, a 3481 kilométer össztávú 103. Giro d'Italia vasárnap Milánóban zárul.

GIRO D’ITALIA
18. szakasz, Pinzolo–Laghi di Cancano, 207 km (hegyi befutó)
1. Jai Hindley (ausztrál, Sunweb) 6:03:03 óra
2. Tao Geoghegan Hart (brit, Ineos Grenadiers) azonos idővel
3. Pello Bilbao (spanyol, Bahrain-McLaren) 46 mp h.
4. Jakob Fuglsang (dán, Asztana) 1:25 p h.
5. Wilco Kelderman (holland, Sunweb) 2:18 p h.
...7. Joao Almeida (portugál, Deceuninck–Quick-Step) 4:51 p h.
8. Vincenzo Nibali (olasz, Trek-Segafredo) a. i.
...79. Valter Attila (CCC) 47:41 p h.

AZ ÖSSZETETT ÉLCSOPORTJA
1. Kelderman 77:46:56 óra
2. Hindley 12 mp h.
3. Geoghegan Hart 15 mp h.
4. Bilbao 1:19 p h.
5. Almeida 2:16 p h.
6. Fuglsang 3:59 p h.
...8. Nibali 5:47 p h.
…29. Valter 1:27:47 óra h.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik