Az ob-n várhatóan indul a felnőtt világkupafutam-győztes, Eb-ezüstérmes Vas Kata Blanka is (Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap, archív)

 

Az esemény csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta: nagy örömmel fogadták a Magyar Kerékpáros-szövetség (MKSZ) döntését, és büszkék arra, hogy januárban vendégül láthatják a manapság rendkívül népszerű bringás szakág egyik legfontosabb hazai megméretését. Hozzátette: történelmi lépés ez, hiszen az amatőr sport után a profi sport is megjelenik a jelentősen megújított Városligetben.

Gyorgyevics Benedek emlékeztetett rá, hogy a Városliget és a sport hagyományosan kéz a kézben járnak, ezért a Liget Budapest Projekt megvalósítása során kiemelt figyelmet fordítottak az egészséges életmódra ösztönző sportolási és kültéri játszó funkciók erősítésére, bővítésére, valamint a sportrendezvények befogadására, népszerűsítésére. A felújítások során igyekeztek minden parkhasználói csoport, köztük a biciklisek igényeire is odafigyelni, így az amatőr sportolók ma már a futástól a pingpongon át az extrém sportokig 18-féle sportágat művelhetnek a Városligetben.

Kovács Béla, az MKSZ szakmai alelnöke arról beszélt, hogy a cyclocross szakág egyrészt az utánpótlás kerékpáros oktatás egyik kézenfekvő eszköze, másfelől a nyári szezon végeztével az őszi-téli időszakban is biztosítja a versenyzési lehetőséget. Kifejtette: a téli hónapokban ma már a világ országúti és mountain bike-os bringásai is a legfontosabb edzési és versenyzési lehetőségként számolnak a cyclocrosszal, és nincs ez másként a hazai versenyzőkkel sem.

Elmondta, hogy a rendezvény keretében az U11-től a master korosztályokig összesen csaknem háromszázan mérik majd össze erejüket és kerékpárkezelési tudásukat. Az ob-n várhatóan indul a szakág legsikeresebb hazai versenyzője, a felnőtt világkupafutam-győztes, Eb-ezüstérmes Vas Kata Blanka is, aki a tokiói olimpián hegyikerékpárban ért el negyedik helyezést, majd szeptemberben a belgiumi országúti vb mezőnyversenyében is negyedikként végzett.

A szervezők gondolnak a nézőkre is, ezért a bajnoksághoz kapcsolódóan ingyenes családi programokkal várják majd az érdeklődőket a Városligetben.

(MTI)