Szegeden 17 magyar kajak-kenus egységünk harcolta ki a vk-döntőt

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.05.23. 19:19
null
Vajda Attila megnyerte a futamait (Fotó: Tumbász Hédi)
Pénteken tizenhárom versenyszám selejtezőjével megkezdődött a 2014-es szegedi kajak-kenu világkupa. Az érintett huszonhat magyar egység közül tizenhét jutott be a döntőbe, kilencnek ez nem sikerült. Hét számban mindjárt két magyarért is szoríthatunk, háromban – két olimpiai számban – viszont egyért sem.

 

NYILATKOZATOK

„Kemény volt nagyon ez a pálya, szembeszél nehezítette a dolgunkat, bár azért én a felső pályán egy kicsit kedvezményezett voltam. Mindent kiadtam magamból, nagyon besavasodtam, de ez az az állapot, amit ki kell bírni. A többieket nem is láttam, hogy hol tartanak, egyedül Danát tudtam figyelni a szemem sarkából” - mondta Kárász Anna.

„Az ötszáz méter nem jött össze, mert a rajtban beragadtunk, de jónak érzem az ezer párost Nórával, remélem lesz esélyünk a dobogóra állni. Vagy tudják mit, inkább nyerni. Igen nyerni szeretnék ebben a számban” - árulta el Bodonyi Dóra.

„Volt már jobb is – mondta Kiss Tamás –, de jól mentem, jól tudtam evezni. Persze a maximumot a döntőre tartogatom, kíváncsi vagyok rá, hogy hol tartok a felkészülésben.”

„Jó látni, hogy a rajtjuk is végre összeállt, és bár az Eb-címvédő oroszok nagyon erősnek tűnnek, reménykedek a jó szereplésben” nyilatkozta a Mike Vasbányai kenupáros edzője, Oláh Tamás.

„Nagyon jól megy alattunk a hajó, az utolsó száz méteren már ki is engedtünk, akkora volt a fölényünk Gerivel” – mondta Dombi Rudolf, akinek párja ugyebár K-4 1000 méteren is ott lesz a döntőben.

„Futamról futamra jobban érezzük egymást, érvényes ez a négyesre is” – magyarázta a felemás zokniban a hajómérlegelésnél álldogáló Boros. – Ez nem babona, csak nem találtam meg a párját. Teljesen mindegy, a hajóban úgy se látja senki.”

A nap a selejtezőkkel vette kezdetét, ami nem igazából állította megoldhatatlan feladat elé a magyarokat, tekintve, hogy mindegyik egységünk továbblépett. Bár őszintén tegyük hozzá: a léc még messze nem a mi szintünkre volt állítva.

Ezres egységeink közül Vajda Attila, Csay Renáta, valamint a Mike Róbert, Vasbányai Henrik kenupáros, a Szilvásy Nóra, Bodonyi Dóra kajakpáros és az olimpiai ezüstérmes férfi kajaknégyes azonnal a döntőbe jutott. Jegyezzük meg: többekre mindenképpen várt még a délutáni középdöntő, függetlenül előfutamos eredményüktől.
» További részletek!

A kora délutáni folytatásban további nyolc hajónk jutott be a szombat délelőtti döntőkbe. Csupán két számban – fájó, mindkettő fajsúlyos olimpiai versenyszám –, női K-2500 m-en és K-1 1000 m-en nem sikerült a kvalifikáció. Viszont NK-1500 m-en és 1000 m-en, míg a hosszabb távon C-1-ben, C-2-ben, NK-2-ben és K-4-ben két-két hazai egység is finalista.
» További részletek!

Pénteken délután négy versenyszám előfutamaival, majd középdöntőjével zárult az első nap, az érintett hét magyar egység közül – amint arra a délelőtti teljesítményéből számítani lehetett, a betegséggel bajlódó Dombvári Bence már nem is állt rajhoz – négy kvalifikálta magát a döntőbe. Vajda Attila és a Mike Róbert, Vasbányai Henrik kenupáros az 1000 m-es távhoz hasonlóan 500 m-en is csont nélkül, azonnal az előfutamát megnyerve jutott be a fináléba. A kenus Khaut Kristóf és a Dombi Rudolf, Boros Gergely kajakpáros ehhez két kört ment, utóbbi mindkét futamát megnyerte.
» További részletek!

Szombaton 9.05 órakor kezdődik az élet a Maty-éren, 10.32-től pedig már A-döntőket rendeznek.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik