Sportrádió: olimpiai bajnokunk, aki 36 évesen pályakezdő lett

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2022.12.23. 17:36
null
Szabó Gabriella és olimpiai érmei: három arany, egy ezüst (Fotó: Nemzeti Sport, 2020)
Szabó Gabriella háromszoros olimpiai, kilencszeres világbajnok kajakos volt a Sportrádió vendége. Az immár a Magyar Olimpiai Bizottság marketingmunkatársaként dolgozó sportember sok minden más mellett az olimpiai diadalokról, a visszavonulás nehéz időszakáról, a civil élet támasztotta újfajta kihívásokról mesélt Suba Katának a Hazafutás című műsorban.

Korábbi élsportolóként nehéz átállnia az irodai munkára, nyolc hónap után is van még egy kis szabadságvágya, nehezen éli meg, hogy egy-egy feladat lezárása hónapokba telik, ezzel együtt imád a Magyar Olimpiai Bizottságnál dolgozni – vezette fel a beszélgetést Szabó Gabriella.

„Nagyon nehéz úgy dolgoznom, hogy nem tudok lezárni ügyeket. Sportolóként mindent kihívásnak veszünk, szeretünk kitűzni magunk elé egyértelmű célokat, azokat megvalósítani” – fogalmazott, érzékeltetvén: nehéz megszoknia, hogy a civil életben, ahol több párhuzamosan futó projektért felelős, ez nem egészen így működik.

A sportolói karrierje utolsó időszakáról elmondta: 2016 és 2019 között kereste a helyét, 2019-ben viszont „nagyon összeálltak a dolgok”, remekül ment a közös munka Kozák Danutával, minden együtt volt a jó olimpiai szerepléshez ˜– ám jött a koronavírus-járvány miatti halasztás, és akkor megszakadt valami…

„Nehéz volt belátni, hogy minden feltétel adva van ahhoz, hogy ott legyek az olimpián, ráadásul jó állapotban vegyek részt rajta, csakhogy a fejem már nem volt ott. Életemben először adtam fel valamit, remélhetőleg utoljára is, de valószínűleg mentálisan nem tudtam volna végigcsinálni azt a plusz egyéves felkészülést, amely még várt volna rám” – világította meg a visszavonulása hátterét, hozzátéve, hogy az első „civil” év sok sírást hozott, sportpszichológusra is szüksége volt a kajakozás elengedéséhez, és akkor kezdett igazán felszabadulni, amikor 2021 augusztusában Tokióban lement a kajak páros és a kajak négyes olimpiai döntője.

Szabó Gabriella jellemezte azt a szituációt, amelyikbe egy olyan 35-36 éves pályakezdő kerül, aki korábban egy másik területen a világ legjobbja volt.

„Meg kell tanulni segítséget kérni, huszadszor is megkérdezni, hogy jó-e úgy, ahogyan csinálom, közben azon rágódni, nem vagyok-e túl idegesítő ezekkel a kérdésekkel. De maximalistaként nem tehet mást az ember, mint hogy mégis megkérdezi, mert hibátlanul akar teljesíteni” – mondta, pillanatnyilag minden tudást magába szívni vágyó marketingmunkatársként tekintve magára.

Jelenlegi feladatai közül beszélt a magyar delegáció párizsi olimpiai küldetésének előkészítéséről. Elismeréssel beszélt a francia főváros közlekedéséről, a meglévő sportinfrastruktúrára épülő ötkarikás koncepcióról. „Nagyon jó olimpia lesz, már nagyon várom!”

Szabó Gabriella mesélt a vezérevezős szerepéről, arról, hogyan rendeződött a kapcsolata több mint tíz év után Fábiánné Rozsnyói Katalin mesteredzővel, a párosban és a négyessel nyert olimpiai aranyakról, a Kozák Danutával történt közös indulásról és, karácsony lévén, az ünnepi előkészületekről.

A TELJES BESZÉLGETÉS AZ ALÁBBI LINKEN HALLGATHATÓ MEG:


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik