Multisport Eb, kajak-kenu: Kopasz Bálint megvédte címét, ismét Európa-bajnok!

POZSONYI SZILÁRD (München), CSELŐTEI MÁRK (Budapest)POZSONYI SZILÁRD (München), CSELŐTEI MÁRK (Budapest)
Vágólapra másolva!
2022.08.20. 13:06
null
Kopasz Bálint ismét Európa-bajnok! (Fotó: MTI)
Kopasz Bálint a szám címvédőjeként ismét Eb-győztes lett férfi K–1 1000 méteren a Münchenben zajló multisport Európa-bajnokság kajak-kenu versenyének második döntős napján, szombaton. A délutáni program további részében a magyar válogatott egy ezüstérmet (Bragato Giada, Nagy Bianka) és három negyedik helyet is szerzett.   

A szombati döntők sora a férfi C–1 1000 méteres versenyével indult, magyar érdekeltséggel: a pénteken párosban bronzérmet szerző Adolf Balázs a nyolcadik helyen ért célba.

„Nem vagyok elégedett a helyezéssel, de maxos pályát tudtam jönni – értékelt a betegség miatt az augusztus eleji világbajnokság előtt hullámvölgybe kerülő Adolf Balázs a C–1 1000 méteres döntője után. – A jelenlegi formámban nem számítottam rá, hogy dobogóra állhatok, de nem kaptam olyan sokat az ellenfelektől Azt gondolom, a körülményeket figyelembe véve ez egy vállalható nyolcadik hely. Bízom benne, hogy visszanyerem, sőt, felülmúlom a korábbi formámat, és akkor viszont kő kövön nem marad!”

Nem sokkal ezt követően aztán jöhetett férfi K–1 1000 méteren, a királyszámban a szám Európa-bajnoki, világbajnoki és olimpiai címvédője, Kopasz Bálint. A verseny elején Fernando Pimenta kezdett jobban, nagyobb tempóval, de vélhetően ez volt Kopasz taktikája. A magyar klasszis 600 méter után ritmust váltott, majd simán megelőzte ellenfelét és másfél hajóhossz előnnyel nyert.

Ezt követően Fojt Sára és Pupp Noémi női K–2 500 méteren teher nélkül, felszabadultan versenyezhetett, ez pedig meg is látszott a teljesítményükön, hiszen meglepetésre csatában voltak a bronzéremért is, a negyedik helyen végeztek.

„Jobb pályát mentünk, mint legutóbb. Folyamatosan javult a teljesítményünk az előfutamról a középfutamra, majd a döntőre. Ezek alapján elképzelhető, hogy ennél is jobbak lehetünk” – reménykedett Fojt Sára, a női K–2 500 méteren negyedik helyezett páros tagja.

„Vegyes érzések kavarognak bennem – mondta Pupp Noémi, Fojt társa az egységben. – Egy érem mindig jól jön az ember hangulatának, de ez a negyedik hely sem rossz, alig egy hete derült ki, hogy ebben a felállásban indulunk, ez volt a negyedik pályánk együtt. Keserédes, mert közel volt a bronzérem, még egy pálya, vagy még egy edzés a felkészülés alatt, és bármi történhetett volna... Rmélhetőleg ha leülepszik az élmény, csak az édes íz marad meg.”

C–2 500 méteren megismétlődött az élbolyban világbajnokságon is látott sorrend az európai országok között – ismét Ukrjana volt a leggyorsabb, a mieink második, a lengyelek harmadik helyen, sőt, még a német negyedik hely is megegyezett. A Tiszaújvárosi KKSE versenyzője, Bragato Giada remélte, hogy visszavághatnak az ukrán Ljudmila Luzan, Anasztaszija Csetverikova duónak, ez azonban elmaradt.

„Közelebb voltunk hozzájuk, mint a világbajnokságon, s még közelebb fogunk kerülni, jövőre az egyértelmű cél, hogy legyőzzük őket – fejtette ki tervét Bragato. – Terhet helyez a vállunkra, hogy olimpiai számban indulunk, de szerintem sikerült úgy bemutatkoznunk a felnőtt mezőnyben, hogy mindenki tudja, számolni kell velünk.”

Partnere, az MVM Szeged kenusa, Nagy Bianka hozzátette, olyan szempontból hátrányban indultak az ukrán ellenféllel szemben, hogy Luzan már versenyzett Münchenben az idei multisport Eb-n, nekik viszont ez volt az első futamuk élesben.

„Persze, próbáltuk bejárni a pályát, hogy ne érjen meglepetés – ecsetelte Nagy. – Nem tűnt nagyon elsőpályás versenynek. Ellenben küszködtem az átállással, amikor hazaértünk Kanadából, és a szeptember eleji U23-as világbajnoksággal együtt nagyon hajtós hat hetünk lesz. Már most fáj! De oda legalább nem kell sokat utaznom...”

Újabb magyar ezüstérem az Eb-n! (Fotó: Karnok Csaba/Délmagyarország, archív)
Újabb magyar ezüstérem az Eb-n! (Fotó: Karnok Csaba/Délmagyarország, archív)

 

A legfájóbb negyedik hely a Kuli István, Csizmadia Kolos, Balogh Gergely, Nádas Bence összeállítású férfi kajak négyesünknek jutott 500 méteren, amely mindössze 92 ezredmásodperccel (!) maradt le a dobogóról.

„Amikor beértünk a célba, nagyon boldog voltam. Aztán megtudtuk, hogy nem jutottunk az első háromba – mesélt az érzelmi hullámvasútról a négyes sztrókja, Kuli István.Akkor elkeseredtem. De ha összességében nézzük a szezont, vagy az elmúlt egy évre – főleg nekem, a sérülésemmel – ez a negyedik hely pozitív visszajelzés.”

Nádas Bence kiemelte, azért is óriási eredmény a negyedik hely, mert a második és a hatodik összesen három tizedmásodperc különbséggel érte el a célvonalat.

A világbajnokságon bronzérmes Lucz Anna ezúttal nem fért fel a dobogóra a női K–1 200 méteres versenyében. A szám olimpiai harmadik helyezettje, a dán Emma Jörgensen eddig nem mutatott igazán kiemelkedő formát a multisport Eb alatt, a döntőben viszont megvillant, de rajta kívül a szlovén Anja Osterman és a lengyel Marta Walczykiewicz (náluk inkább benne volt a pakliban a jó szereplés) is megelőzte Luczot.

„Szerintem minden tőlem telhetőt megtettem. Elképesztően szoros volt, nüanszok döntöttek, ez ma erre volt elég – értékelt az UTE kajakosa. – Számoltam az éremmel, jó lett volna a dobogóra állni, de nem hiszem, hogy elégedetlenkednem kellene az eredményemmel.

Férfi C–1 200 méteren Korisánszky Dávid – aki délelőtt jutott be az A-döntőbe – az ötödik helyen végzett úgy, hogy a célnál berúgta a hajót.

„Ez volt a legjobb a hat pályámból, amit a vébén és az Eb-n összesen mentem – adott hangot elégedettségének Korisánszky Dávid, azonban mindennel ő sem volt kibékülve. – Látjuk, hogy hol kell fejlődni, a harminctól nyolcvan méterig tartó rész kritikán aluli. Nem kaphatok ennyit egy kétszáz méteres futamon. Megbosszulja, megbosszulta magát.”

Azonban a pozitívumokra összpontosítva kiemelte, a második száz métere rendkívül erős, vélhetően gyorsabb, mint bárkié a mezőnyben – csak ugye ez mit sem ér, ha addigra már tetemes hátrányból kapaszkodna vissza. A reakcióidejével, rajtjával és első húzásaival nincs gond, mint mondta, a rajtgép gyakran még súrolja a hajója alját, utána következik a kritikus ötven méter, amit ki kell elemezni, és ha rájönnek edzőjével, mi hibádzik, óriási lépést tehet előre.

A Balaska Márk, Csizmadia Kolos páros férfi K–2 200 méteren nagyon szoros csata után a hetedik helyen jött be.

MULTISPORT EURÓPA-BAJNOKSÁG, MÜNCHEN
KAJAK-KENU
DÖNTŐK
Férfi C–1 1000 m – Adolf Balázs 8.
Férfi K–1 1000 m – Kopasz Bálint aranyérmes
Női K–2 500 m – Fojt Sára, Pupp Noémi 4.
Női C–2 500 m – Bragato Giada, Nagy Bianka ezüstérmes
rfi K–4 500 m – Kuli István, Csizmadia Kolos, Balogh Gergely, Nádas Bence 4.
Női K–1 200 m – Lucz Anna 4.
Férfi C–1 200 m – Korisánszky Dávid 5.
Férfi K–2 200 m – Balaska Márk, Csizmadia Kolos 7.
KÉSŐBB
15.52:
férfi C–1 5000 m (Adolf Balázs)
16.25: férfi K–1 5000 m (Noé Bálint)
17.05: női K–1 5000 m (Kőhalmi Emese)
17.45: női C–1 5000 m (Balla Virág)

A Nemzeti Sportot a helyszínről, Münchenből Pozsonyi Szilárd tudósítja.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik