Kozák Danuta: Születnek néha meglepetések

Vágólapra másolva!
2010.06.21. 19:22
null
A szegedi válogatón Kozák (balra) 500 méteren egyesben és párosban Szabóval is győzött (Fotó: Tumbász Hédi)
Alaposan felborította a papírformát ötszázon Kozák Danuta, aki előbb egyesben győzött, majd párosban Szabó Gabriellával duplázott a Szegeden megrendezett első, az Európa-bajnokságra kvalifikáló válogató utolsó napján.

Sok mindenre lehetett számítani a női ötszázas döntők előtt, arra azonban aligha, hogy a világbajnoki címvédő Kovács Katalin dobogóra sem kerül, Janics Natasa pedig, akinek az utóbbi időben nagyon feküdt a táv (a világkupán három hete nyert), utolsóként ér célba. Pedig így történt, a hajrában Kozák Danuta és Benedek Dalma csatájából előbbi került ki győztesen,mondani sem kell, a partra érve fülig ért a szája. „Születhetnek néha meglepetések – mondta az olimpiai ezüstérmes. – Nem lehetett tudni, ki nyer, mert mindenki egyenletes formában evezett, talán az döntött, hogy a legfontosabb pillanatokban ki bírta jobban koncentrációval."

Nem Kozák Danuta volt az egyetlen mosolygós dobogós a parton: Csipes Tamara például el sem hitte, mit vitt véghez. „Életem egyik legjobb pályáját mentem! – lelkendezett. – Az első öt hely valamelyike volt a célom, de a dobogó csak álom volt."

SZAVAZÁS

Hány érmet szerez a magyar válogatott az Eb-n?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Benedek Dalma teljesen kihajtotta magát, a célba érés után a könnyeivel küszködött: „A sírból hoztam vissza a napot a szombati kudarcok után, amikor kikaptunk párosban, aztán kétszázon nem jutottam döntőbe. Most akkorát küzdöttem magammal, mint még soha, ez pozitív, de el is vagyok keseredve, mert azt hittem, vezetek – nem láttam Danutát."

Az ötödik helyen célba érő Kovács Katalin már szombaton jelezte, nincs csúcsformában, az
ötszáz egyes után pedig ismét arra panaszkodott, nem érzi magában a kellő erőt. Aztán a páros sem úgy alakult, ahogy Janics Natasával remélték: Kozák aznap verhetetlen volt ötszázon, Szabó Gabriellával ezt párosban is megmutatta. Szabó a mérlegelésnél maga sem tudta, sír-e vagy nevet, ő is érezte, remek pályát mentek. „Meglepett, hogy nyertünk, bár nekünk annyival könnyebb, hogy már sokat bizonyított páros mellett edzünk és versenyzünk, amelytől nem szégyen kikapni, ha viszont győzünk, az óriási öröm – mondta a vb-címvédő egység vezérevezőse. – Köszönöm Danutának, hogy a párost is komolyan vette."

Kovács és Janics aztán kétszázon javított: megnyerte a párost, egyesben pedig Janics Natasa diadalmaskodott, bár az utolsó métereken majdnem meglepte Paksy Tímea – nem véletlenül csapott felszabadultan a levegőbe, amikor a hangosbemondó közölte a hivatalos
eredményt. „Ötszázon alaposan bekezdtem, nem szoktam ennyire erősen indítani. Nagyon elfáradtam, ami kihatott az egész napra – mondta Janics Natasa. – Nem tudtam regenerálódni
az ötszáz párosra sem, aztán a kétszáz egyest is majdnem elszúrtam. Ha reggel okosabban versenyeztem volna, minden máshogy alakul."

Kovács Katalint sem vigasztalta maradéktalanul a kétszáz párosban aratott győzelem: „Ettől még nem felejtettem el az előzményeket. Ezen a hétvégén ezt a szintet tudtam, tudtuk hozni, most valamiért így kellett történnie." Ezek után az Eb tükrében igencsak felkavarodik az állóvíz a hölgyeknél: minden bizonnyal Kozák Danuta indul ötszáz egyesben – edzője, Csipes Ferenc legalábbis erről egyeztetett Storcz Botonddal, a kapitánnyal – , a Kovács, Janics egység párosban, a négyesbe pedig Kozák és Szabó mellett az egyesben remeklő Benedek és Csipes kerülhet be. Kedden kiderül, a kapitány ugyanis aznap hirdeti ki az Eb-csapatot, amelyben biztosan nem lesznek benne a kenus Sáfrán testvérek, akik az ezer méter után ötszázon is negyedikek lettek.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik