Kenu: eltér a megszokottól a Takács, Balla duó felkészülése

PIRCS ANIKÓPIRCS ANIKÓ
Vágólapra másolva!
2021.01.16. 11:23
null
Takács Kincsőt és Balla Virágot feldobja a sok munka (Fotó: Tumbász Hédi)
A női kenu páros tagjai közül Takács Kincső a járt úton halad, Balla Virágot reformált étrend és új edzéselemek segítették a régi lendülethez.

Békeidőben a versenyszezont követő őszi-téli időszakban nem ritka, hogy a kajak-kenusok új impulzusokat keresve klubot, trénert vagy edzésmódszert váltanak – új ingerek szükségességére hivatkozva igazolt át a napokban az UTE-ból az FTC-be az ötszörös olimpiai bajnok Kozák Danuta. Frissítésre volt szüksége a Graboplast Győr világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnok kenu párosa egyik tagjának, Balla Virágnak is, ezáltal a Balla, Takács Kincső duó felkészülése némiképp eltér a megszokottól.

„Az erőnléti edzéseket most külön végezzük, miután én visszatértem Takács Viktorhoz, akivel korábban mindketten együtt dolgoztunk. Új elemek színesítik a kondiedzéseimet – kezdte Balla Virág.Dietetikust is váltottam, kicsivel nagyobb most a választékom alapanyagokból, és kevesebb táplálékkiegészítő szerepel a megújított étrendemben. A változtatásoktól egyfelől lendületet kaptam, másfelől úgy érzem, olyan pluszt adhatok a munkához, amely eredményeként még jobb lehet a párosunk.”

Balla egyébiránt koronavírus-fertőzés miatt volt kénytelen kihagyni az előző év egyetlen nemzetközi megméretését, a szeptember végi szegedi világkupaversenyt, amelyen egyetlen győri sem indult.

„Fájt a szívem, de ha lehet így fogalmazni, a legjobb időpontban kaptam el a vírust, hiszen a világkupa után egy hónap pihenő következett, így a többiekkel egy időben kezdhettem el dolgozni” – idézte fel a múlt év meghatározó történéseit Balla.

„Amikor kiderült, hogy nem versenyezhetünk a világkupán, már meg sem viselt, annyi minden történt addig – vette át a szót Takács Kincső.Amit biztosan megtanultunk az előző évből, hogy akkor hisszük el, hogy ott vagyunk egy versenyen, ha már túl vagyunk rajta.”

Takács hozzátette: a felkészülés őszi újrakezdése előtt volt benne egy kis félsz.

„Kicsit tartottam attól, hogy nehéz lesz visszahozni az egy évvel ezelőtti érzéseket, amikor minden edzéshez úgy álltunk oda, hogy adjuk bele a maximumot, hiszen ez az olimpiát megelőző utolsó etap futásból, úszásból vagy kondiból. Folyamatosan visszaszámoltunk, és februárban már úgy éreztük, készen állunk – folytatta Takács Kincső.  – A félelmeim hamar elmúltak, egyetlen percig sem éreztem ősszel, hogy nehéz lenne újrakezdeni az olimpiai felkészülést.”

Párostársával ellentétben Takács a régi kotta szerint végzi a téli edzéseket, mert miként fogalmazott: „Szeretek a járt úton haladni, és nem változtatni azon, ami korábban bevált.”          

Megjegyezte, maga sem hitte, hogy képes a korábbiaknál még többet dolgozni, miként az is feldobja, hogy rekordokat fut. A 27 éves világbajnoknak elkél a sikerélmény, nem ok nélkül versenyez ugyanis a folytatásban újra leánykori nevén – magánéleti változás után rugaszkodott neki ismét a tokiói felkészülésnek.

„Kétezerhúsz privát szempontból is nehéz volt, de túl vagyok rajta. Mindenképpen jó, hogy külön tudtam választani a civil életemet és a sportot, és a történtek nem hatottak ki az edzésmunkára” – mondta Takács.

A kvótás egység tagjai a klasszikus téli munka mellett kenus edzéseket is végeznek, Szabados Krisztián tanítványai heti kétszer továbbra is vízen vannak, február közepétől Portugáliában folytatják a munkát.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik