Kammerer Zoltán: Retró érzés lesz

Vágólapra másolva!
2010.06.28. 18:44
null
Kammerer Zoltán (balra) két párosban és 5000 méteren egyesben is rajthoz áll az Eb-n (Fotó: Tumbász Hédi, NS-archív)
Tavaly a brandenburgi kajak-kenu Európa-bajnokságon a férfi kajakos „szekcióban" párosaink jeleskedtek. K-2 500 méteren Kammerer Zoltán és Kucsera Gábor, míg 1000 méteren Kökény Roland és Gönczy Gábor vehetett át ezüstérmet. A négy kulcsszereplőből három ismét ott lesz a csütörtökön kezdődő trasonai kontinensviadalon, a válogatott összetétele alapján azonban két ezüstnél többet várhatunk majd ettől a csapattól.

Kucsera Gábor, Kammerer Zoltán és Vereckei Ákos. Ha létezne K-3-as, minden bizonnyal a magyaroké lenne a világ egyik, ha nem a legjobb triója. „Szétszedve" sem tartoznak az esélytelenek közé: Kucsera egyesben, míg Kammerer Zoltán és Vereckei Ákos párosban teszi vízre a hajóját a trasonai Európa-bajnokságon, amelyen mindegyikük számára a dobogó a cél.

SZAVAZÁS

Hány érmet szerez a magyar válogatott az Eb-n?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

„Így van, az éremszerzés az álmom, de akkor sem leszek elégedetlen, ha egy nagy meccsből csak a negyedik-ötödik hely valamelyikén jövök ki – mondja Kucsera Gábor. – Úgy érzem, fokozatosan lépegetek előre ebben a számban, ami nagyon pozitív számomra. Tudom, hogy nehéz feladatot vállaltam fel ezzel az egyessel, ráadásul úgy látom, az elmúlt két évben megint erősödött ebben a számban a mezőny. A tengerentúli menők helyett ismét európaiakat láthatunk az élen, szóval, nem lesz könnyű ez a kontinensviadal sem. De egyelőre hiszek abban, hogy az olimpiára sikerül a legjobbak közé beérnem."

Ezt várja Vereckei Ákos és Kammerer Zoltán is. A négyesben már sokat megélt versenyzők, 11 esztendőnyi kihagyás után ültek be ismét egy pároshajóba. A szegedi világkupán imponáló győzelemmel mutatták meg, hogy jóval túl a harmincon is nagy eredményekre képesek...

„Számomra olyan ez a páros, mintha az egyik igazgatói székből átültem volna egy másik cég igazgatói székébe. Megpezsdít, új kihívást ad. Kucsival sem voltunk egy megszürkült egység, de Ákossal egy kicsit felfrissítettük, motiváltuk egymást, ami mindkettőnk számára jól jött" – magyarázta Kammerer Zoltán.

„Tavasszal úgymond még többismeretlenes egyenlet volt ez a páros, egyáltalán nem volt biztos, hogy én leszek Kamera társa – mondta Vereckei Ákos. – Aztán sikerült bebizonyítanunk, hogy mi vagyunk a legjobb egység. Három versenyünk volt eddig, mindhármat nagyszerű idővel nyertük meg, és bár még a németekkel és a spanyolokkal nem találkoztunk, több mint bizakodóak vagyunk az eredményt illetően."

Az 1000 méteres érmeink számát férfi négyesünk is gyarapíthatja, hiszen a szegedi világkupa eredményei alapján egytől-egyig kiváló formában lévő kajakosok alkotják ezt a csapathajót. Hadvina Gergely és Dombi Rudolf tagja volt a szegedi vk-t megnyerő négyesnek, Szalai Tamás és Kökény Roland pedig párosban elért második helyével bizonyított már.

„Jó formában vagyunk, de én nem kezdenék esélylatolgatásba, mert valóban nagyon friss, új ez a hajó – mondta a rangidős Kökény Roland. – Igazából még pályát sem mentünk együtt, gyakoroltuk a rajtokat, az indításokat, vagyis eddig csak technikai munkát végeztünk. A három fiú jól összeszokott már, mert tavaly ők is benne voltak az U23-as Európa-bajnokságot nyerő négyesben, tehát én vagyok az új arc a számukra. Jól elvagyok velük, bár igazából nem túlzottan bőbeszédű a társaság, néha úgy érzem, mintha csendkirályt játszanánk a hajóban..."

Kammerer Zoltán és Kucsera Gábor párosa sem beszéli túl a taktikát, az elmúlt évek olyan rutint adtak számukra, hogy a félszavak sem kellenek már egy-egy nagy eredményhez 500 méteren. A sikerkettős számára egyértelműen a győzelem a cél ezen az Európa-bajnokságon, míg az egyesben szereplő Szalai Tamás, aki a szegedi vk-n harmadik helyével meglepte a szám legnagyobbjait is, újra nagyot robbanthat egy dobogós eredménnyel.

„Nem tagadom: éremre vágyom – mondta Szalai Tamás. – De a szegedi világkupán mutatott kamikaze taktika helyett, egy jól felépített, tudatos pályával szeretnék versenyezni a döntőben. Úgy érzem, a válogatónál is jobb állapotban vagyok, sikerült a felkészülésem, alig várom, hogy elkezdődjön az Európa-bajnokság."

A 200 méter mindig is lutri versenyszám volt. Az idén különösen az lesz, hiszen az olimpiai program átalakulásával sokan erre a távra „szakosodtak". Így az egyesben rajtoló Molnár Péternek és a Dombi Rudolf, Beé István alkotta párosnak is alaposan meg kell küzdenie már a döntőbe kerülésért is. Molnár két évvel ezelőtt a milánói Európa-bajnokságon már megtapasztalhatta, milyen a dobogó második fokán állni, ha az idén is érmet szerezne, maga lenne a csoda.

„Alaposan megváltoztak az erőviszonyok ezen a távon, így ha most érmet nyernék, annak valóban sokkal nagyobb értéke lenne, mint a milánói ezüstömnek – magyarázta Molnár Péter. – Jó formában vagyok, de ebből nem lehet semmit sem leszűrni. A szegedi világkupán is rendben éreztem magam, aztán a döntőben érthetetlen módon nem sikerült megvalósítanom azt, amit akartam. Edzőmmel, Sári Nándorral ízekre szedtük a távot, és újra felépítettük a pályát. Mostanában már 35.5-36 másodperces időket lapátolok, remélem, ezzel jó helyet tudok majd megcsípni."

Az új versenyszámban, 5000 méteren a világ legjobb sztrókjának tartott Kammerer Zoltán tesz sportágtörténeti kitérőt. Írhatjuk azt is, a minden csapathajó által közkedvelt „Kamera" 14 évvel az atlantai olimpián tett kísérlete után (K-1 1000 méteren szerepelt) ismét egyesben teszi próbára magát.

„Retró érzés lesz. Visszaköszönnek a kilencvenes évek – nevetett Kammerer Zoltán. – Legutóbb kilencvenhatban mentem egyest nemzetközi versenyen, míg ötezer méteren tizenhat évvel ezelőtt, még serdülőként nyertem meg az ifjúsági bajnokságot. Érdekes verseny elé nézek, mert ahogyan a világkupán is tapasztaltuk, ott lesz a mezőnyben minden nagyágyú, vagyis jó nagy küzdelem vár rám. Ez a frekvencia egyébként nem áll olyan távol tőlem, hiszen az edzéseken mindig én nyerem meg a hosszú távú evezéseket. Remélem, ez az újjáéledésem egyesben ugyanolyan sikert hoz majd, mint amilyeneket csapathajóban megéltem."

Az Európa-bajnokság pénteken kezdődik a spanyolországi Trasonában. A sajtó képviselői szerdán, a ferihegyi repülőtéren találkozhatnak a kontinensviadalra utazó kajak-kenu válogatott tagjaival, akik a 10.15-kor induló MA 0580-as madridi járattal fognak elrepülni Spanyolországba.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik