10/10, ez tökéletes! 5 arany, 1 ezüst, 4 bronz a kajak-kenu vb-n

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.08.31. 15:48
null
Medveczky Erika világbajnoki öröme (Fotók: MTI/Kovács Tamás)
A magyar küldöttség elképesztő szombat délutánt produkált a duisburgi kajak-kenu világbajnokságon: a mieink mind a 10 döntőben szereztek érmet, és a versenyszámok felét megnyerték! Medveczky Erika, Kozák Danuta, Vajda Attila, illetve a Vasbányai Henrik, Mike Róbert és a Szabó Gabriella, Fazekas-Zur Krisztina duó nem talált legyőzőjére, mindannyian arannyal gazdagodtak. A magyar mérleg a döntők első napja után: 5–1–4!

 

NŐI K–1 1000 M

Medveczky Erikának
nem sikerült túl jól a rajtja, ám nagyon jól utazott a mezőnnyel, miközben féltávnál a dán Henriette Engel Hansen vezetett. Ötszáz méter után Verena Hantl vette át a vezetést, és magabiztos előnnyel állt az élre, Medveczky eközben egyenletes tempót diktálva felhúzta magát a dobogóra, sőt, 150 méterrel a cél előtt „robbantott”, és faképnél hagyta nemcsak a mögötte lévőket, hanem Hantlt is. A magyar lány több mint két hajóval utasította maga mögé a mezőnyt, és nyerte meg élete első vb-aranyérmét.

Dombvári Bence bronza kellemes meglepetés
Dombvári Bence bronza kellemes meglepetés

FÉRFI K–1 1000 M

Dombvári Bence remekül ment a németek favoritjával, Max Hoff-fal, 250-nél fej-fej mellett haladt vele, féltávnál pedig őt és a dán René Poulsent is megelőzte. A hajrára Hoff ismét erősített, és visszavette a vezetést, és nagyot hajrázott az ausztrálok klasszisa, Ken Wallace is, azonban a spanyol Francisco Cubelos Sánchez hiába jött fel nagy lendülettel, az ő támadását vissza tudta szorítani a magyar fiatal, aki így a dobogó harmadik fokára állhatott.

 

Vajda emlékezetes sikere után emlékezős öröm
Vajda emlékezetes sikere után emlékezős öröm

FÉRFI C–1 1000 M

Vajda Attila a szokásoknak megfelelően nem kapkodta el a rajtot, a hazaiak kedvence, Sebastian Brendel így az élen haladhatott az elején, ám féltávnál már az orosz Ilja Stokalov állt az élen. Igaz, nem sokáig, ugyanis ezt követően elkezdett visszacsúszni, vele ellentétben Vajda azonban kúszott erősen felfelé, az utolsó részidőnél már őt mutatta az eredményjelző a legjobbnak. Brendel tartotta vele leginkább a lépést, ám ő is egy hajóra volt olimpiai bajnokunktól, aki újabb világbajnoki címet gyűjtött be.


FÉRFI K–2 1000 M


A Dombi Rudolf, Kökény Roland Londonban olimpiai bajnok páros a harmadik helyen végzett a kajak kettesek 1000 méteres számában. A világbajnok a német Max Rendschmidt, Marcus Gross egység lett a sokáig vezető fehérorosz Pavel Mjadzvedzeu, Aleh Jurenia duót maga mögé utasítva. A mieink 19 ezredmásodperccel maradtak le az ezüstről.

Kozák kajakkirálynő, mögötte célba csap: Katrin Wagner
Kozák kajakkirálynő, mögötte célba csap: Katrin Wagner

NŐI K–1 500 M

Benedek Dalma távollétében Kozák Danuta egyértelmű esélyesnek számított női K–1 500-on, ám Katrin Wagner-Augustintól szokás szerint tartani kellett. Nos, a német versenyző erősen kezdett, Kozák előtt haladt fél távnál, ám a többiek – köztük az új-zélandi Lisa Carrington és a szlovén Spena Ponomarenko – már ekkor leszakadni látszottak. Az első helyért Kozák–Wagner harccá leszűkülő futam végül egyértelmű magyar sikert hozott, olimpiai bajnokunk majd’ egy másodperccel nyert, így az Európa-bajnokság ezüstje csak átmenetinek bizonyult, ismét ő a kajakkirálynő!

Lakatos Zsanett és a bronz
Lakatos Zsanett és a bronz

NŐI C–1 200 M

A női kenusok fiatal számában Lakatos Zsanett képviselte a magyar színeket, és kiválóan helytállt: mindössze kanadai és fehérorosz riválisa végzett előtte, így bronzéremmel gazdagodott a küldöttség.

FÉRFI C–2 1000 M

A Vasbányai Henrik, Mike Róbert az előfutamok után azt mondta a Nemzeti Sportnak, hogy az aranyért utaztak Duisburgba, és a fináléban meg is feleltek a magabiztos mondatoknak, hiszen komoly érettségről tanúbizonyságot téve vitték végig a futamot. Az első résztávnál vezettek, de ennek nem volt különösebb jelentősége, hiszen fél távnál gyakorlatilag egyszerre húztak az oroszokkal és a csehekkel. A mieink ekkor erősítettek, fél hajóval elhúztak a Viktor Melantyev, Ilja Pervuhin, illetve a Jarosláv Radon, Filip Dvorák kettőstől, és a vége nagyon sima lett, több mint egy hajóval nyert a Vasbányai, Mike kettős, amely az Eb-ezüst után élete eddigi legnagyobb sikerét érte el.

Kovács és Janics fáradtsága
Kovács és Janics fáradtsága

NŐI K–2 500 M

A Kovács Katalin, Douchev-Janics Natasa páros ezüstérmet tett hozzá nem éppen rövid dicsőséglistájához. A mieink rendkívül erős futamban álltak rajthoz, és nagyon megküzdöttek a második helyért. A lengyel Karolina Naja, Beata Mikolajczkyk duó a németekhez – Franziska Weber és Tina Dietze – hasonlóan nagyon megnyomták az elejét, a mieink fél távnál csak az ötödik helyen utaztak. A lengyelek ekkor egy hajóval voltak a mieink előtt, erejük azonban fogyott, és ezzel együtt előnyük is, a mieink pedig szép lassan feljöttek, és már egyértelműen az érmekért küzdöttek. Végül sikerült a lengyeleket is beérniük, ám a Weber, Dietze párost nem volt esély megfogni.

NŐI K–2 1000 M

Szabó Gabriella és Fazekas-Zur Krisztina
kettőse az esélyesek közé számított 1000 méteren, és a mieink remek versenyzéssel szerezték meg a nap ötödik magyar aranyát. A román Irina Lauric, Bianca Plesca egység fél távig remekül ment, akkor azonban fogyni kezdett a lendület, a mieink a németekkel együtt erősítettek, ám Szabó sokkal magasabb tempót diktált, így a vége fölényes, kéthajónyi győzelem lett. Az olimpiai bajnokok vb-arannyal gazdagodtak, és bizonyították, hogy párosuk rendkívül életképes.

FÉRFI C–4 1000 M

Az utolsó futamra maradt a kenu négyesek 1000 métere, és a mieink teljesítették a 10-ből 10-et, azaz a nap utolsó versenyén is született magyar érem. A Varga Dávid, Korisánszky Péter, Korisánszky Dávid, Vass András négyes végig az élmezőnnyel haladt, és ugyan az aranyra nem volt reális esélye – a német Kurt Kuschela, Erik Leue, Erik Rebstock, Peter Kretschmer a végén elképesztő fordulatszámon pörgött –, az érem végig benne volt a levegőben, és a bronz a fehéroroszok mögött, illetve az üzbégek előtt össze is jött.

ARANYOS SZAVAK

Kozák Danuta (arany K–1 500 m-en)

„Az előfutamok során láttam, hogy Katrin Wagner nagyon jó első 250 métert megy, s gondoltam, hogy most is így lesz, ezért nem ijedtem meg. Próbáltam vele tartani, és az én taktikám most az volt, hogy a táv második felét nyomom meg. Ez sikerült is, amikor aztán lehagytam őt, akkor már nem is foglalkoztam vele, csak saját magammal, belőttem a hajóm orrát, csak azt néztem. Tavaly klubot és edzőt váltottam, nekem kellett ez, hogy talpon tudjak lenni a következő években is."


Medveczky Erika (arany K–1 1000 m-en)

„Nagyon mélyről kellett visszajönnöm, mert miután 2012-ben az MTK nem adott nekem szerződést, úgy volt, hogy befejezem a kajakozást. Mindenkinek köszönöm, aki hozzásegített ehhez az eredményhez, életem legjobb eredményéhez."


Szabó Gabriella (arany Fazekas-Zur Krisztinával K–2 1000 m-en)

„Mindig is hittük, hogy nyerni fogunk, de azt nem gondoltuk, hogy ennyire könnyedén. 2007-ben Kozák Danutával egy megnyert versenyt vesztettünk itt el Duisburgban, ez most elégtétel volt amiatt."


Vajda Attila (arany C–1 1000 m-en)

„Olyan érzésem volt, mintha 2011-et írnánk. Jól sikerült a felkészülésem, nagyon jó edzéspartnereim voltak Vasbányai Henrik és Mike Robi személyében, és éreztem, hogy jó formában vagyok. A döntőben az volt a taktikám, hogy egy jó rajt után ne engedjem el a többieket, majd a második 500 méter legyen erős. Féltávtól iramból elkezdtem eléjük csúszni, és az is kedvezett, hogy szembeszél fújt. Brendel próbált jönni velem, de tudtam, hogy nem fog tudni megverni. Nagyon jó érzés 2007 után ismét világbajnoknak lenni Duisburgban!"


Vasbányai Henrik, Mike Róbert (arany C–2 1000 m-en)

„Ugyanazzal a taktikával vágtunk neki a döntőnek, mint az Eb-n, azaz 500-nál és az utolsó 200-nál indítottunk egyet. Hál' Istennek bejött" – mondta Vasbányai. Mike hozzátette: izgalom nem volt bennük, csak egészséges drukk és várakozás a finálé előtt.

„Nagyon magabiztosan versenyeztünk az előcsatározások során, ez önbizalmat adott. Reméljük, vasárnap, 500-on is jók leszünk, ott a dobogót célozzuk meg, bár ez a táv egy kicsit még új, idegen nekünk."


Kovács Katalin, Douchev-Janics Natasa (ezüst K–2 500 m-en)

„Boldog vagyok, mert meg tudtuk csinálni azt, amit elterveztünk. Lehetne ez rosszabb is, persze jobb is. Csalódott semmiképpen nem vagyok" – mondta Janics, Kovács pedig hozzáfűzte: „Százszázalékos pályát mentünk, nem úgy szálltam ki a hajóból, mint az elmúlt versenyeken, hogy valami nem stimmelt. Most úgy hajtottam ki magam, ahogy azt kell, nem hibáztunk. Nagyjából minden klappolt, persze jobban örültem volna, ha hátszél van, ha sikerül nyerni, de örülök a második helynek is."


Dombvári Bence (bronz K–1 1000 m-en)

„Nagyon boldog vagyok, sikerült mindent kiadnom magamból. Wallace a mumusom, a világkupán is ennyivel kaptam ki tőle. Ezzel együtt maximálisan elégedett vagyok a teljesítményemmel."


Lakatos Zsanett (bronz C–1 200 m-en)

„Nagyon örülök a harmadik helyemnek, tudtam, hogy a kanadai, az orosz és a bolgár lánnyal kell majd meccselnem. Jó volt a rajtom, ez sokat segített, mert ezzel szoktak gondjaim lenni. Második éve kenuzom, 18 éves vagyok, úgyhogy remélem, még sok szép siker vár rám."


Dombi Rudolf (bronz K–2 1000 m-en Kökény Rolanddal)

„Nagyon örülünk ennek a bronzéremnek, olimpiai utáni évben nagyon erős mezőnyben sikerült ezt elérnünk. Az Eb-ötödik hely után jól felkészültünk, és úgy gondolom, hogy ez egy megnyert harmadik hely. Szerintem igazi férfias küzdelem volt."


Vass András (bronz a kenunégyessel 1000 m-en):

„Már az edzőtáborban éreztük, hogy bennünk van egy jó eredmény, az edzőnk, Ludasi Robi bá' is azt mondta, hogy egyben vagyunk. Aztán itt a rosszul sikerült előfutam után a középfutam már egy fokkal jobb volt. A döntőben szembeszél volt, tudtuk hogy a végére tartalékolnunk kell, s az utolsó ötven méteren tudunk feljönni a dobogóra. Boldogok vagyunk, mert nem várta tőlünk senki ezt az eredményt, ráadásul az előttünk lévő döntők mindegyikében volt magyar érem, s így mi sem maradtunk le."

KAJAK-KENU VB, DUISBURG
NŐI K–1, 1000 M, DÖNTŐ
1. Medveczky Erika (magyar) 4:11.345
2. Verena Hantl (német) 4:14.126
3. Edyta Dzieniszewska (lengyel) 4:14.677

FÉRFI K–1, 1000 M, DÖNTŐ
1. Max Hoff (német) 3:44.210
2. Ken Wallace (ausztrál) 3:44.652
3. Dombvári Bence (magyar) 3:44.680

FÉRFI C–1, 1000 M, DÖNTŐ
1. Vajda Attila (magyar) 4:09.123
2. Sebastian Brendel (német) 4:10.365
3. Isaquias Queiroz dos Santos (brazil) 4:14.154

FÉRFI K–2, 1000 M, DÖNTŐ
1. Németország
(Max Rendschmidt, Marcus Gross) 3:22.331
2. Fehéroroszország
(Pavel Mjadzvedzeu, Aleh Jurenia) 3:23:002
3. Magyarország
(Dombi Rudolf, Kökény Roland)
3:23.021

NŐI K–1, 500 M, DÖNTŐ
1. Kozák Danuta (magyar) 1:57.395
2. Katrin Wagner-Augustin (német) 1:58.300
3. Lisa Carrington (új-zélandi) 1:58.619

NŐI C–1, 200 M, DÖNTŐ
1. Laurence Vincent-Lapointe (kanadai) 51.330
2. Sztanilija Sztamenova (bolgár) 52.028
3. Lakatos Zsanett (magyar) 52.527

NŐI K–2, 500 M, DÖNTŐ
1. Németország (Franziska Weber, Tina Dietze) 1:47.040
2. Magyarország (Kovács Katalin, Douchev-Janics Natasa) 1:48.006
3. Lengyelország (Karolina Naja, Beata Mikolajczyk) 1:48.537

FÉRFI C–2, 1000 M, DÖNTŐ
1. Magyarország (Vasbányai Henrik, Mike Róbert) 3:52.602
2. Oroszország (Viktor Melantyev, Ilja Pervuhin) 3:53.934
3. Csehország (Jarosláv Radon, Filip Dvorák) 3:54.788

NŐI K–2 , 1000 M, DÖNTŐ
1. Magyarország (Szabó Gabriella, Fazekas-Zur Krisztina) 3:53.740
2. Németország (Carolin Leonhardt, Conny Wassmuth) 3:56.344
3. Románia (Irina Lauric, Bianca Pleska) 3:58.99

FÉRFI C–4, 1000 M, DÖNTŐ
1. Németország (Kurt Kuschela, Erik Leue, Erik Rebstock, Peter Kretschmer) 3:28.502
2. Fehéroroszország (Dmitrij Rabcsanka, Dmitrij Vajciskin, Dzjanisz Harazsa, Aljakszandr Vaucsecki) 3:29.297
3. Magyarország (Korisánszky Dávid, Korisánszky Péter, Vass András, Varga Dávid) 3:30.568

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik