Benedek délelőtt lemaradt az előfutamáról, mert egyrészt késett az órája, másfelől a rajtbíró két perccel korábban indította el a versenyt. Ezzel kiesett a versenyből, de a szerb szövetség méltányosságot kért, amit első körben (a késői rajt miatt) meg is kapott, így Benedeket betették az első középfutam rajtlistájába.

Ám jöttek a brazilok, hogy ha Benedek nem teljesítette a versenytávot, mit is keresne a középfutamban? Nos, ennek az óvásnak is helyt adott a zsűri, amely végleges döntést hozott az ügyben: kizárta a versenyzőt a további küzdelmekből.

„A versenyszabályzat szerint járt el a versenybizottság, amikor jóváhagyta a korai startról szóló óvást, viszont a zsűri is helyes döntést hozott, mert Benedek Dalmának öt perccel a rajt előtt a startzónában – ez száz métert jelent a rajtgéptől –, két perccel a start előtt pedig már a pályasávban lett volna a helye – mondta a Nemzeti Sportnak Vaskuti István, az ICF első alelnöke, a zsűri elnöke, aki aláírásával jóváhagyta a zsűri döntését. – Az indítóbíró többször is név szerint szólította őt, nem volt ott a startnál, és nem teljesítette a távot. A brazilok jogosan óvtak, hiszen ők szabályos versenyzéssel jutottak a középfutamba, Benedek részéről mindez nem teljesült. A zsűri elnökeként jóváhagytam a döntést, amely végleges. Nem fellebbezhető."