Korisánszky Dávid első helyen döntős (Fotó: Tumbász Hédi, archív)

A pénteki középfutamos program kezdeteként magyar részről a kenus Korisánszky Dávidot szólították a rajthoz, és akárcsak a többi számban, 200 méter egyesben is az első három hely ért döntőt. Az MTK rutinos, 29 éves, háromszoros vb-bronzérmes versenyzője az előfutamban ötödikként ért célba, most azonban óriási csata végén sikerült megnyernie versenyét. A kazah Viktor Sztyepanovval és a cseh Petr Fuksával harcolt nagyot, amit jól mutat, hogy az első három helyezett 13 századmásodpercen belül ért célba.

„Az előfutamban voltak technikai hibáim, szörnyű volt a teljesítményem, egyszerűen béna voltam. Ez a mai jobb volt, de szerencsére van még egy felvonás, hogy megmutassam a világnak, mi az, amit tényleg tudok – mondta a közmédiának Korisánszky Dávid, aki családja támogatását is élvezi a helyszínen, s ahogy fogalmazott, ez óriási motiváció a számára. – A bátyám felesége a vízreszálló stégen önkéntes, holnap pedig már a testvérem is itt lesz, és egy másik is itt van, az egyetlen hiányzó a legidősebb bátyám. A menyasszonyom és a kisfiam pedig otthonról szurkolnak.”

Hasonlóan szoros küzdelmet hozott az 500 méteres férfi kajak négyesek versenye, a Kuli István, Csizmadia Kolos, Varga Ádám, Nádas Bence összeállítású magyar kvartett azonban ebben lemaradt az első három helyről – a harmadik egységtől éppen 13 századdal. Öt hajó is szinte együtt haladt, s a végén minimális előnnyel a csehek, a franciák és a házigazda kanadaiak szerezték meg a továbbjutó pozíciókat, míg Kuliék – bár a litvánokat sikerült megelőzniük – negyedikként értek a célba, így szombaton csak a B-döntőben szállhatnak vízre.

„Nehéz mit mondani, a pályának gyakorlatilag egyik része sem volt jó” – értékelt a vezérevezős, Kuli István.

A férfi kenu párosok 500 méteres középfutamában a tavaly ezüstérmes Hajdu Jonatán, Fekete Ádám duó a táv nagy részében vezetett, s ugyan közvetlenül a befutó előtt megelőzte kínai riválisa, a biztos második hellyel magabiztosan kvalifikálta magát a legjobb kilenc közé.

„Ez egy jó pálya volt, ki tudtuk magunkat hajtani. Nekem az előfutamban nagyon hiányzott az, hogy a végén beégjen a rendszer és tényleg kikormolódjon. Örülök, hogy bejutottunk az A-döntőbe. Ha a fináléra a finist is jól összerakjuk, akkor elérhetünk egy jó eredményt” – nyilatkozott Fekete Ádám.

Az MTK 21 éves, vb-újonc kajakosa, Balogh Gergely is mindent megtett, hogy bekerüljön az első három közé. Fél távnál a negyedik helyen lapátolt, s akkor még úgy tűnt, egy jó hajrával előrébb léphet, ám végül túl erős volt számára az ausztrál Jean van der Westhuyzen, a svéd Dennis Kernen és a lengyel Wiktor Leszczynski által diktált tempó, s negyedik helyével szombaton a B-döntőben fejezi majd be a világbajnokságot.

„Szerettem volna A-döntőzni, így nem vagyok elégedett. A jövőben még többet kell készülni, edzeni, és akkor biztos vagyok benne, hogy meglesz” – fogalmazott Balogh Gergely. 

A pénteki folytatásban három férfi paradöntőben, az épeknél pedig további hét középfutamban lesznek érdekeltek a magyarok.

A finálékat szombaton és vasárnap tartják a Banook-tavon.