Kajak-kenu vb: két magyar egység máris duisburgi döntős

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2013.08.29. 12:43
null
Kozák Danuta simán középdöntős, a fináléban találkozhat Benedek Dalmával (Fotó: MTI/Kovács Tamás)
A csütörtök délelőtti előfutamok után két magyar egység már készülődhet a döntőre a németországi Duisburgban zajló kajak-kenu világbajnokságon: a Vasbányai Henrik, Mike Róbert kenus, valamint a Szabó Gabriella, Fazekas-Zur Krisztina kajakos duó 1000 méteren élt az eséllyel. A szerda délelőtt legérdekesebb sztorija a szerb színekben versenyző Benedek Dalmáé.

Az idén tavasszal összetérdelt, s azóta világkupa-győzelemmel és Eb-ezüstéremmel büszkélkedő Vasbányai, Mike kettős óriási fölénnyel, három hajóhossz előnnyel nyerte előfutamát, azaz nem volt kérdés, hogy kié lesz az egyetlen, egyenes ági továbbjutást érő hely.

BENEDEK DALMA LEKÉSTE AZ ELŐFUTAMÁT,
MEGKÖNYÖRÜLTEK RAJTA

A brazilok óvást nyújtottak be a versenybizottság felett álló ICF-zsűrihez Benedek Dalma középdöntőbeli indulása miatt, s mivel óvásuk eredményesnek bizonyult, ismét kizárták a tavaly óta szerb színekben versenyző sportolót a K–1 500 méteres küzdelmeiből.

Bővebben itt olvashat a hírről!

„Nem számítottam arra, hogy a rajtunk ennyire jól sikerül, korábban ugyanis ezzel voltak gondjaink. A mostani teljesítményünk megerősített bennünket abban: nem volt túlzó cél úgy idejönni, hogy aranyérmet akarunk szerezni” – értékelt a 22 éves Vasbányai.

A Szabó, Fazekas-Zur páros – amelynek tagjai a júniusi Eb-ről lemaradtak, a második válogatón azonban már remekeltek – esélyeshez méltó magabiztossággal győzött előfutamában, maga mögé utasítva mind a hat riválisát, noha elég lett volna az első három között zárnia a döntőhöz.

A nyitó napon vízre szálló kilenc hajó közül négynek volt lehetősége arra, hogy egy jó első pályával megspórolja magának a délutáni középfutamot. Ha az első három közé kerül, az 1000 méteres kenunégyes – Korisánszky Dávid, Korisánszky Péter, Vass András, Varga Dávid – is egyből a fináléba került volna, de ez az egység végül csupán a negyedik lett. Korábban a kajakos Medveczky Erikának lett volna még lehetősége egy első hellyel továbbjutnia 1000 m-en, de ő másodikként futott célba.

A többi számban nem lehetett egyből a döntőbe kerülni. Ezer méteren a címvédőként induló Vajda Attila (C–1) és az olimpiai bajnok Dombi Rudolf, Kökény Roland duó (K–2) egyformán futamgyőzelemmel, a kajakos Dombvári Bence egy második hellyel, míg 500-on a kétszeres olimpiai bajnok Kovács Katalin, Douchev-Janics Natasa kajakpáros első, a ötkarikás címvédő Kozák Danuta (K–1) pedig
második hellyel mutatkozott be, s lépett tovább a délutáni középfutamba.

A csütörtöki számok döntőit szombaton rendezik.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik