Kajak-kenu: vb helyett vk-versenyt tarthatnak Szegeden

P. A.P. A.
Vágólapra másolva!
2020.06.29. 17:49
null
Kozák Danuta és a többi magyar kiválóság olimpiai számokban versenyezhet szeptemberben Szegeden (Fotó: Tumbász Hédi)
Kajak-kenu-világbajnokság nem lesz, világkupaverseny lehet szeptemberben Szegeden.

A Nemzetközi Kajak-kenu Szövetség (ICF) vezetői levélben értesítették a Magyar Kajak-kenu Szövetséget a koronavírus-járvány miatt szeptemberre áthelyezett nem olimpiai számok világbajnokságának sorsáról; a szervezet elnöksége úgy döntött, nem világbajnokságot, hanem világkupa-viadalt rendez – ötkarikás versenyszámokkal.

„A nemzetközi szövetség vezetősége a döntést azzal indokolta: fontos, hogy legyen idén a sportágnak egy olyan rangos eseménye, amelyen az olimpiára készülő versenyzők összemérhetik a tudásukat, az ICF vezetői egyben arra kérik a Magyar Kajak-kenu Szövetséget, legyen partner abban, hogy a viadalt Szegeden rendezhessék meg szeptember 24. és 27. között – mondta a Nemzeti Sportnak Schmidt Gábor, az MKKSZ elnöke. – A szervezet vezetői azt is szeretnék, hogy – a jövő évi paralimpiai játékokat is szem előtt tartva – paraversenyszámok is szerepeljenek a vk programján.”

Schmidt lapunk érdeklődésére megerősítette, a magyar szövetség vezetőinek hozzáállása a viadal átminősítésével sem változott.

„Szakmailag indokoltnak tartjuk egy jelentős nemzetközi verseny megrendezését. Ám miután az MKKSZ a nem olimpiai számok világbajnokságának rendezésére nyert el pályázatot, és ennek megvalósításához kapott állami támogatást, levélben fordultunk az Emberi Erőforrások Minisztériumához és Szeged városához, hogy amennyiben lehetséges, a támogatás a világkupaversenyre is érvényes legyen. Úgy véljük, a magyar kajak-kenu válogatott versenyzőinek nagyon jó, ha idén is van mire készülniük, Magyarországnak pedig ugyancsak előnyös, ha újabb rangos viadalnak adhat otthont.”

Az Európai Kajak-kenu Szövetség vezető testületének hétfői ülésén megerősítették: a szervezet által szervezendő Európa-bajnokságokról – így az október 1. és 4. között rendezendő budapesti maratoni Eb-ről és az október 15-18-i időpontra halasztott romániai gyorsasági kontinensbajnokságról is – végleges döntést hatvan nappal a verseny kezdete előtt hoz a testület.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik