Kajak-kenu vb: elindult a szegedi verseny! A Hajdu, Fekete páros A-döntőben

PIRCS ANIKÓ, LIPICZKY ÁGNES (Szeged), TUMBÁSZ HÉDI (Fotó)PIRCS ANIKÓ, LIPICZKY ÁGNES (Szeged), TUMBÁSZ HÉDI (Fotó)
Vágólapra másolva!
2019.08.21. 11:57
null
Hajdu Jonatán és Fekete Ádám rögvest az A-döntőbe jutott (Fotó: Tumbász Hédi)
A paraszámok előfutamaival megkezdődött Szegeden az olimpiai és paralimpiai kvalifikációs világbajnokság, amelyen rögtön két döntősnek örülhetett a Maty-éri közönség: Kiss Péter fölényesen nyerve futamát az első, Suba Róbert a másik futam harmadikjaként jutott be a pénteki döntőbe. Lucz Anna, Kiss Blanka kettős rögvest a pénteki A-döntőbe jutott K–2 200 méteren. Szintén megnyerte előfutamát C2 500 méteren a Hajdu Jonatán, Fekete Ádám duó. 


„Első futam, első felvonás, ami izgalmakkal teli volt, hiszen elég erős mezőnybe kerültem, olasz, brazil és francia riválissal, akiről tudtam, hogy az első ötven vagy száz métere az erős. Én a rajtot kicsit késve kaptam el, mert két hangforrást érzékeltem, keveredett a szpíker és a rajt hangja, és hirtelen eszméltem, hogy hoppá, elindultunk. Persze, ez a döntőben már nem fog előfordulni. A célom most az volt, hogy ott legyek a fináléban, vagyis elégedett vagyok ezzel a nappal”
– mondta a paralimpiai ezüstérmes Suba Róbert, akit a BHSE friss Európa-bajnoka Kiss Péter követett a sorban, futamát fölényesen nyerve ő is a döntő részvevője lett.

„Más az érzés, mint az Európa-bajnokságon, hiszen magyar hangokat, magyar buzdítást hallani fenomenális érzés. A futamom alapján és érzésre is a jelenlegi csúcsom közelében vagyok, a maximumot meg tudtam tartani a világbajnokságra, és remélem, hogy ezt a döntőben meg is tudom mutatni. Minden verseny egy újabb tapasztalás, egy azonban azonos az Eb-vel: ugyanígy itt van az izgalom bennem” – mesélte a mindössze 16 éves Kiss Péter.

Délelőtt még négy paraversenyzőnk szállt vízre: KL2-ben Rescsik Csaba a 6., Rozbora András a 7. helyet szerezte meg futamában, míg KL3-ban Kiss Erik és Török Dávid is egyaránt a negyedik lett, ők a délutáni elődöntőben folytathatják.

Közülük Kiss és Rozbora a B-döntőbe jutott.

DÖNTŐT ÉRŐ KEZDÉS

Kiss Blanka és Lucz Anna megnyerte az előfutamát (Fotó: Tumbász Hédi)
Kiss Blanka és Lucz Anna megnyerte az előfutamát (Fotó: Tumbász Hédi)

Elsőként a Lucz Anna, Kiss Blanka kettős mutatkozott be a magyar válogatottból a világbajnokságon, a K–2 200 méteren versenyző fiatal duó a második helyen végzett előfutamában, és eredményével a pénteki A-döntőbe jutott.

„A pálya eleje kifejezetten jól sikerült, a rajtunkkal elégedett vagyok, utána azonban billegni kezdtünk, ezen lehet még a döntőig javítani. Nekem egyébiránt az első pálya mindig izgulós – értékelt Lucz Anna.

„Az utolsó száz méterre rendre elfáradunk, de ezután is nyomjuk, ahogy tudjuk. Rápihenünk a döntőre, megpróbáljuk fejben elképzelni a pályát és a tömeg buzdítását” – tette hozzá Kiss Blanka.

Ugyancsak a döntőbe jutott a Hagymási Réka, Medveczky Erika páros K–2 1000 méteren, méghozzá előcsatározások nélkül – a kevés nevező miatt ebben a számban nem rendeztek előfutamokat.

MAGABIZTOS HAJDU, FEKETE DUÓ

A férfi kenu párosok 500 méteren versenyző mezőnyében a Hajdu Jonatán, Fekete Ádám duó magabiztos versenyzéssel, jól felépített pályával nyerte meg előfutamát, és jutott a pénteki A-döntőbe.

Némiképp szokatlan módon kedden volt még két kemény edzésünk, ami jót tett, mert így sokkal kevésbé esett rosszul az első pálya – mondta Hajdu Jonatán. – A meleggel persze meg kellett küzdeni, amit a végén éreztünk is. Már tavaly is jól mentünk, erre az évre azonban sokat fejlődtünk, bízom egy szép eredményben – ki kell használni a lehetőséget.”

Fekete Ádám hozzátette, igyekeztek felkészülni arra, hogy 30 fok feletti hőségben kell versenyezniük, és örültek, hogy a futamuk alatt fújó szembeszélben kicsit levegőhöz jutottak.

„Örülök, hogy úgy eveztük végig a pályát, ahogy felépítettük, az indítástól ezúttal eltekintettünk, mert érzékeltük, hogy vezetünk, így maradt még a pályánkban, ami biztató a döntőre nézve."

Második lett az előfutamában és szintén a pénteki A-döntőbe jutott az Erdőssy Csaba, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Kós Benedek összeállítású férfi kajak négyes 1000 méteren. Az egység tagjai elégedetten értékelték futamukat, és egybecsengő véleményük szerint egy erős hajrával odaérhetnek a dobogóra.

Fárasztó volt az előfutam, de túl vagyunk rajta, a lényeg azonban a döntő lesz, ott kell majd nagyot menni – mondta a négyes vezérevezőse, a 21 éves Erdőssy Csaba, aki a londoni olimpián ezüstérmes négyes hajóban Kammerer Zoltán beülőjét „örökölte meg.” – Könnyű dolgom volt, hiszen előttem Zoli már minden beállítást elvégzett, így nagyon kényelmes az első beülő. A két rutinos és a két fiatal versenyzőből álló négyesünkből nagyon jó csapat alakult, nem volt nehéz megtalálni az összhangot. Nagy kihívás, hogy a csapathajó vezérevezőseként bizonyíthatok, szeretnék is élni a lehetőséggel.

Az eseményről a Nemzeti Sportot tudósítja: Pircs Anikó, Lipiczky Ágnes, Tumbász Hédi (fotó).

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik