Kajak-kenu vb: döntőben a Kozák, Csipes duó és a férfi négyes

Cs. B.Cs. B.
Vágólapra másolva!
2021.09.16. 16:20
null
A női kettes erődemonstrációt tartott, egyhajónyi előnnyel mindenkit maga mögé utasított (Fotó: MTI)
A Kozák Danuta, Csipes Tamara duó, a férfi négyes és a Noé Bálint, Kulifai Tamás páros is kiharcolta a döntőbe jutást a kajakosoknál a koppenhágai kajak-kenu világbajnokság csütörtöki nyitónapján. – közölte az MTI.

 

A hatszoros olimpiai bajnok Kozák Tokióban még Bodonyi Dórával versenyzett és lett harmadik 500 méteren, míg a kétszeres ötkarikás aranyérmes Csipes Medveczky Erikával közvetlenül mögöttük ért célba. Utóbbi versenyző kihagyja a vb-t, Bodonyi pedig betegsége miatt nem tudott felkészülni a viadalra, így új páros alakult.

Az egység mindössze néhányszor tudott együtt edzeni az elmúlt hetekben, ennek ellenére meggyőző teljesítményt nyújtott az előfutamban, amelyből csak a győztes jutott egyből a szombati fináléba. A mezőnyben ott volt a címvédő fehérorosz duó is, Volha Hudzenka és Marina Litvincsuk, a magyarok azonban erődemonstrációt tartottak, egyhajónyi előnnyel mindenkit maguk mögé utasítottak.

„Szerintem a fehéroroszok lesznek a legnagyobb ellenfeleink, ezzel együtt ez egy kényelmes pálya volt" – nyilatkozott Csipes Tamara.

„A tegnapi naphoz képest jobbak a körülmények, már ami az időjárást illeti, a rendezés és szervezés szempontjából azonban amatőr versenynek tűnik ez” – fogalmazott Kozák Danuta, aki ezúttal csak csapathajókban indul, ami számára kissé szokatlan helyzet.

„Az egyes ad egy extra terhet, mert amikor vízre szállsz, abban a húsz percben teljesen egyedül vagy. Emiatt most kevésbé kell összpontosítanom, de természetesen ez nem jelenti azt, hogy félvállról venném a számaimat. Jó ez most így" – mondta ezzel kapcsolatban.

Mindketten elárulták, hogy nagyon várják már a fárasztó szezon végét, amelyben a hazai versenyeken kívül volt Eb, olimpia és vb is, már számolják, hogy hány pályát kell még menniük, mielőtt végre kiengedhetnek és pihenhetnek.

Az olimpiához képest átalakult a férfi kajak négyes is – Nádas Bence mögött Kopasz Bálint, Gál Péter és Csizmadia Kolos ül a hajóban –, amelynek az előfutamban szintén az első helyen kellett végeznie ahhoz, hogy a szombati döntő előtt a középfutamban már ne kelljen rajthoz állnia. Az 500 méteres táv felénél még a szerbek vezettek, ám a második 250 méter már egyértelműen a magyaroké volt, akik végül 27 századmásodperccel a szintén előretörő csehek előtt célba érve megnyerték a futamot.

„Az első száz méter után éreztem, hogy a mi utazósebességünk erősebb, mint a többieké, nagyon bíztam a srácokban és magamban is, hogy kibírjuk ezt és még indulni is tudunk. Szerencsére ez így is történt, és éreztem, hogy mindenki nagyon akarja ezt a győzelmet, szerintem ezért is sikerült nyernünk" – értékelt a vezérevezős, Nádas Bence.

Délután további két olyan szám előfutamait bonyolították le, amely a 40 napja véget ért tokiói olimpia műsorán még szerepelt, három év múlva, Párizsban azonban már nem lesz a programban: 1000 méter helyett a francia fővárosban már 500 méteren versenyeznek majd a férfi párosok.

Ezúttal K-2 1000 méteren az első három hely ért döntőt, és a Noé Bálint, Kulifai Tamás kajakos duónak sikerült is élnie ezzel a lehetőséggel, a győztes németek és a házigazda dánok egyége mögött ért a célba. A folytatásban a Slihoczki Ádám, Kocsis Ádám kenu kettes az élcsoporttól messze lemaradva negyedik lett, de utólag kiderült, hogy ezzel is bekerültek a fináléba, ugyanis többen visszaléptek, és így nyolchajósra szűkült a mezőny, azaz pénteken nem lesz szükség középfutamra.

A csütörtöki programot magyar részről Adolf Balázs zárta, aki a kenu egyesek 1000 méteres versenyének első középfutamában szállt vízre, és a döntős szerepléshez az első három között kellett zárnia. A versenyét 16.59 órára írták ki, de végül több mint egyórás késéssel bonyolították csak le, mert a sportolókat szállító buszok dugóba kerültek.

Úgy tűnt ugyanakkor, hogy az Óbudai Ganz VSE 22 éves olimpikonját ez nem zavarta meg, mert remek, érett versenyzést bemutatva a második helyen ért célba a fehérorosz Makszim Pjatru mögött, és így ő is készülhet a szombati fináléra.

Pénteken újabb elő- és középfutamokat rendeznek a vb-n, a döntőkre szombaton és vasárnap kerül sor.

(MTI)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik