Kajak-kenu: Úgy éreztem, nem vagyok annyira lassú – Douchev-Janics

Vágólapra másolva!
2021.05.08. 09:43
null
Douchev-Janics Natasa úgy véli, még sok gyakorlásra van szüksége (Fotó: Földi Imre)
Douchev-Janics Natasa úgy érzi magát, mint egy feltörekvő fiatal, a háromszoros olimpiai bajnoknál a versenyzés egyet jelent azzal, hogy egészséges.

 

A kajak-kenusok csütörtökön befejeződő kétnapos szegedi viadala női kajakban csupán tájékoztató jellegű megméretés volt, amelyen a mezőny tagjai olimpiai számokban indultak. Az elitből Kozák Danuta (FTC) egyedüliként egyetlen számban sem állt rajthoz, az ötszörös olimpiai bajnok vállfájdalmai miatt hagyta ki a versenyt.

Nagy meglepetést keltett ugyanakkor a Maty-éren a mindhárom olimpiai számban – K–1 200 és 500, valamint K–2 500 méter – vízre szálló Douchev-Janics Natasa, a győriek háromszoros olimpiai bajnoka hosszabb kihagyás után tűnt fel újra Szegeden.

„Másfél éve kezdtem el újra edzeni, de azt, hogy próbára teszem magam, csak az utolsó pillanatban döntöttem el. Az indulás mellett szólt, hogy úgy éreztem, nem vagyok annyira lassú, hogy ne álljak rajthoz   – avatott be döntésébe Douchev-Janics Natasa, aki a 2016-os riói játékok után Kínában edzősködött, majd bolgár edző-férje, Andrian Douchev hazájában dolgozott trénerként, és Plovdivban készült fel a szezonra.  – Előre nem akartam beszélni róla, mert nem tudtam, mire leszek képes. Mindenesetre miután úgy döntöttem, elindulok a hónap végi olimpiai válogatón, nem árt, ha addig is átesem néhány rajton – a tájékoztató verseny jó alkalmat kínált erre.”

A 38 éves kajakos K–1 500 méteren nem jutott a döntőbe, kétszázon hatodik lett, míg a kétszeres ötkarikás győztes Fazekas-Zur Krisztinával a párosok öttagú mezőnyében a harmadik helyen ért célba.

„Ötszázon a hatalmas szél ellenére nem ment rosszul, csak kicsit eltaktikáztam a középfutamot, a kelleténél jobban elengedtem a fiatalokat – aztán nem bírtam őket utolérni. Krisztával korábban már kajakoztunk együtt, most úgy gondoltuk, újra kipróbáljuk élesben a párost   – idézte fel a futamokat Douchev-Janics. – Nem bánom, hogy elindultam a versenyen, felnőtt vagyok, el tudom fogadni a vereséget. Összességében azt kell mondanom, nagyon sok gyakorlásra van szükségem, mert sok időt hagytam ki. Most kicsit úgy érzem magam, mint egy feltörekvő, kevésbé rutinos fiatal.”

A győriek klasszisa a riói olimpián versenyzett legutóbb nemzetközi via dalon, és 2019 elején úgy nyilatkozott, makacs egészségügyi problémái miatt mindössze tíz százalék esélyt ad magának a folytatásra.

„Noha a 2018-as válogatón elindultam, nagyon szenvedtem a nyaki sérvem miatt, folyamatosan erős fájdalmaim voltak. A sérv most is megvan, de nem aktív, néha ugyan szokott kicsit fájni, de korántsem annyira, mint három évvel ezelőtt. Vigyázok is rá nagyon, védem magam. Azért is örülök, hogy újra versenyen kajakoztam, mert ez azt jelenti, hogy egészséges vagyok. A családom, a barátaim támogatnak, miért ne csinálnám, amit annyira szeretek?! Sokat hagytam ki, adok időt magamnak, hogy formába lendüljek”   – tette hozzá Douchev-Janics.

A felvetésre, hogy miután a párosban Kőhalmi Emesével (KSI) győztes Bodonyi Dóra – az olimpiai csapatba eséllyel pályázó versenyzők többségéhez hasonlóan – nem indul a jövő heti világkupa-viadalon, a Douchev-Janics, Fazekas-Zur duó bronzérme akár vk-indulást is érhetne (a szegedi vk-n számonként két egység indulhat), Douchev-Janics mosolyogva felelte:     

 „Dehogy gondolkodom világkupa-szereplésben, a fiatalok, illetve a közelmúlt nemzetközi viadalain versenyző rutinosabb kajakosok fognak indulni. Én a válogatón állok majd rajthoz, nekem a legfontosabb ebben az évben az, hogy harcoljak.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik