Bodonyi András nem szerzett kvótát C–1 1000 méteren a tokiói olimpiára (Fotó: Tumbász Hédi, archív)

 

A diósgyőri sportoló egy nappal korábban egy előfutam második hellyel került a fináléba, amelyben csak az első hely ért tokiói indulási jogot. A döntő kilences mezőnye nagyon „sűrű” volt, többen is pályáztak a győzelemre, az előzetes esélylatolgatások szerint a 26 éves magyar kenusnak bravúr kellett volna a sikerhez, különösen annak fényében, hogy néhány hete mandulagyulladás hátráltatta a felkészülését.

A bravúr nem jött össze, Bodonyi a jobbos szembeszélben a táv nagy részében a 6-7. helyen haladt, majd a végén feljött az ötödik pozícióba. Eközben az élen az ukrán Pavlo Altuhov gyakorlatilag rajt-cél győzelmet aratott, mögötte a román Constantin Diba lett a második, az olasz Carlo Tacchini pedig a harmadik.

Az esti döntőkben – amelyeket az M4 Sport élőben közvetít – hazai részről még Csizmadia Kolos (K–1 200 m), az Adolf Balázs, Fejes Dániel duó (C–2 1000 m) és a Béke Kornél, Varga Ádám kettős (K–2 1000 m) próbálkozik a kvótaszerzéssel.

K–1 200 és C–2 1000 méteren az első két hely ér tokiói indulási jogot Szegeden, míg K–2 1000 méteren csak a győztes örülhet.

A magyar válogatott a megszerezhető 18-ból eddig 14 kvótát gyűjtött be a nyári, tokiói játékokra, 5 férfi kajakost, 6 női kajakost és 3 női kenust.

(MTI)