Kajak-kenu: Oroszországban tudta meg, hogy mégis kvótát szerzett Szegeden

T. I.T. I.
Vágólapra másolva!
2019.09.18. 15:59
Már Oroszországban, egy meghívásos versenyen járt, amikor megérkezett a Nemzetközi Kajak-kenu Szövetség állásfoglalása, mely szerint Lucz Dóra hatodik helye is olimpiai kvótát ért a szegedi világbajnokságon. Az UTE sportolója a hazai pályán átélt versenyről, a felkészülés nehézségeiről és kulisszatitkairól, valamint a Maty-éren bronzérmet nyerő húgáról, Lucz Annáról is mesélt.

Lucz Dóra vb-6. helye mégis olimpiai kvótát ért (Fotó: Földi Imre)
Lucz Dóra vb-6. helye mégis olimpiai kvótát ért (Fotó: Földi Imre)
Lucz Dóra vb-6. helye mégis olimpiai kvótát ért (Fotó: Földi Imre)
Lucz Dóra vb-6. helye mégis olimpiai kvótát ért (Fotó: Földi Imre)
Lucz Dóra vb-6. helye mégis olimpiai kvótát ért (Fotó: Földi Imre)

Óriási élmény volt Szegeden versenyezni, korábban világkupaversenyen már indultam hazai pályán, de ez annál is különlegesebb volt. Hatalmas üdvrivalgás volt minden számnál, ahol csak magyar versenyző indult, sőt, nem is csupán azoknál. Ott volt az egész családom, ami szintén nagy erőt adott” – idézi Lucz Dórát a Prémium Média és Sport Management közleménye.

Az UTE sportolójának sorsa csak az utolsó pillanatban dőlt el. Kevesebb mint két héttel a világbajnokság rajtja előtt „szétlövésben” győzte le a Honvéd olimpiai bajnokát, Csipes Tamarát a vb-indulásért.

Nem feltétlenül volt ideális, hogy csak ilyen későn dőlt el, ki indul, de végig úgy készültem, hogy versenyezni fogok. A szétlövés nagy kérdőjel volt, az utolsó két hónapban épp ezért Kozák Danutáékkal együtt edzettem. Ez nagy változást jelentett, kemény edzéseink voltak, s legalább olyan nagy élmény és tanulság volt, mint maga a verseny. Nagyon motiváló látni nap mint nap azt, ahogyan Dana és Anna edzenek. Tényleg, mindenki mindennap mindet beleadott.”

Végül egy rendkívül szoros futamban, K–1 200 méteren hatodik helyet szerzett.

Úgy érzem, a középfutam jól sikerült, pont előtte volt Annáék döntője, nem tudtunk beszélni a kettő között, ám az ő sikerükből is erőt tudtam meríteni. Jó pályát mentem és a döntő sem sikerült rosszul, persze van még hová fejlődni.”

A vb-n úgy tűnt, a hatodik hely nem jelent majd ötkarikás kvótát, ehhez legalább egy hajót meg kellett volna előznie a fináléban. Később aztán kiderült, mégis megvan a tokiói indulási jog – igaz, az nem konkrétan a 24 éves sportolónőé.

Eltelt egy fél hét, pár nap. Pont Oroszországban voltam egy meghívásos versenyen, amikor hívtak a hírrel és mondták, hogy gratulálnak. Ugye ez nálunk az országnak szól, ilyen szempontból az olimpiai keretbe kerüléshez semmi pluszt nem jelent, ugyanúgy a válogatókon kell kiharcolni a tagságot. Viszont nem kell a pótkvalifikációra szintén csúcsformába kerülni, ami segíti az olimpiai formaidőzítést.”

Hogy mindez mennyiben írja át a 2020-as felkészülést, az csupán a következő hetekben dől el. Almási Nándor tanítványa egyelőre a rövid pihenőjét tölti.

Most három hét jutott. Eddig ebben a pár napban nem csináltam semmit. A nyaralás alatt úsztam ugyan, de ez sportolói szempontból nem számít mozgásnak. Jólesik, hogy most nem feltétlenül kell mindenre ugyanúgy odafigyelni. Reggelire például nem zabot eszek, hanem lehet müzlit, vagy valami egyszerűbbet is enni. Ilyenkor tudok találkozni és több időt tölteni a szeretteimmel, a barátaimmal. Nem probléma, ha nem vagyok este kilenckor vagy fél tízkor az ágyban, bár mondjuk így se, úgy se tudok sokáig fenn maradni” – jegyzi meg nevetve a 2017-ben Plovdivban két Európa-bajnoki címet is nyerő sportoló.

Mint Dóra is említette, a vb-n húga, a szintén Újpesten készülő Lucz Anna is vízre szállt, a nem olimpiai K–2 200 méteres versenyszámban bronzérmes lett Kiss Blankával.

Van, hogy előkerül a versenytéma otthon is, de nem erről szólnak a családi ebédek. Nagyon szurkolunk egymásnak Annával, s így volt ez Mimivel (Lucz Noémi – a szerző) is, igaz, ő azóta már abbahagyta. Anna évről évre egyre jobb, nagyon tehetséges és nagyon versenyképes. Ha jövőre nem is, abban viszont biztos vagyok, hogy a jövőben reális esélye lesz az olimpiai részvételre. Persze nehéz ilyet kijelenteni, főleg a magyar mezőnyben, hogy akár én, akár ő, akár mindketten olimpikonok leszünk. Az azonban biztos, hogy különleges érzés lenne, ha összejönne.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik