Kajak-kenu: Nagyon stabil alapokat fektettünk le ötszáz méteren – Tótka Sándor

POZSONYI SZILÁRDPOZSONYI SZILÁRD
Vágólapra másolva!
2022.11.26. 08:36
null
Tótka Sándor nem bánja, hogy betegséb miatt lemaradt az idei nemzetközi versenyszezonról
Tokiói olimpiai bajnok kajakosunk, Tótka Sándor betegség miatt lemaradt az idei nemzetközi versenyszezonról, de nem bánja. Mint elmondta, így nyugodtabb körülmények között készülhetett új fő távjára, az 500 méterre, miután a 200 méter kikerült az olimpiai programból.

 

– Kívülről nem úgy tűnt, mintha 2022 Tótka Sándor éve lett volna, betegség miatt az összes fontos világversenyről lemaradt. Hogy élte meg?
– Nem mondanám, hogy ez nem az én évem volt, ez nagyon pesszimista nézőpont – felelte a Nemzeti Sportnak a Tokióban K–1 200 méteren olimpiai bajnok, jelenleg Sevillában edzőtáborozó Tótka Sándor, aki a racicei világkupaverseny mellett csak az ősz eleji országos bajnokságon állhatott rajthoz. – Távot váltottam, most már száz százalékban az ötszáz méterre készülök. Kíváncsi vagyok, ki tudna egy ilyen váltást akár Magyarországon, akár a világon a kajak-kenusok közül könnyedén véghez vinni. Olyan ez, mintha Usain Bolttól azt kérnénk, négyszázat fusson világszinten. Nagyon nehéz.

– A racicei vk-futamon Nádas Bencével a nyolcadik helyen értek célba, elégedett volt ezzel az átmeneti időszakban?
– A racicei világkupaversenyre nem készültünk különösebben, mivel az Európa- és világbajnoki válogatáshoz nem volt semmi köze, ezért csak elmentünk versenyezni. Az élmezőnytől kaptunk egy másodpercet, az szerintem semmi. Formába hozással simán ledolgozható. Sajnos azonban a verseny után, az első válogató előtt elkaptam a koronavírust, ahogy sokan mások is a magyarok közül. A betegség miatt végül egyik válogatón sem indulhattam el. Utólag nem bánom, jólesett, hogy idén nem versenyeztem nemzetközi szinten, hanem pihentem, főleg, hogy közben a kisfiam születését is vártuk. Így legalább nyugodtan tudtunk építkezni.

– Mennyit fejlődtek így idén ötszáz méteren?
– Úgy értem az előbb említett építkezést, hogy olyan alapot fektettünk le az edzőmmel, Hüvös Viktorral, amilyenre aztán rendkívül stabil és magas épületet lehet felhúzni. Már most, ősszel is látjuk, hogy nagyon jó irányba haladunk. A kettes és a négyes egységbe is be szeretnék kerülni.

– Az idei versenyszezonban racicei partnere a kettesben, Nádas Bence Kopasz Bálinttal Európa-bajnoki és világbajnoki címet nyert, így nem teljesen egyértelmű, milyen felállásban állhatnak rajthoz a folytatásban. Kivel képzeli el magát egy hajóban?
– Én tudom, kivel képzelem el magam, de jövőre a kvótaszerzés lesz a legfontosabb, ezért senki sem tudja még, hogy milyen összeállításban indulhatunk. A fő szempont az lesz, hogy a szövetségnek és az országnak a lehető legelőnyösebb felállásban utazzunk Duisburgba. Azt nem is mondhatom, hogy kivel mennék szívesen, csak az lebeg a szemünk előtt, hogy megszerezzük a hat kvótát, és így legyen némi mozgásterünk a párizsi ötkarikás játékok előtt. Majd utána beszélhetünk vágyakról. Az viszont biztos, hogy a sevillai tíznapos edzőtáborban megpróbálunk ütőképes négyest összerakni, amely stabilan kvótaszerző helyen érhet be. Illetve kell A-, B- és C-terv is, ha esetleg közbejönne egy sérülés, ahogyan a tokiói olimpia előtt a négyesből Kuli Istvánnál. Ennél többet egyedül a szövetségi kapitány Hüttner Csaba tud mondani.

– A versenyszezonban elindult az országos bajnokságon, amelyen Nádas Bencével K–2 ötszázon megverték Kopasz Bálintot és Erdőssy Csabát, illetve Noé Bálintot és Csizmadia Kolost is. Kellett a lelkének a visszaigazolás, hogy jó úton haladnak?

– Nem igazán. Hüvös Viktorral abban maradtunk, ha szeretnék, induljak el, ha nem, akkor sem történik semmi. Igazából csak veszítenivalóm volt azzal, hogy rajthoz álltam. De így, hogy nyertünk Bencével, mindenképpen jó visszajelzés neki is, meg mindenki másnak, hogy milyen formában vagyok. De inkább azért örültem az országos bajnokságnak, mert K–4 kétszázon egy hajóba ülhettünk az edzőnkkel, kiváló hangulatban telt az a verseny, ő is felidézhette, milyen érzés nagyon gyorsan kajakozni. Ezért az ob-t inkább jó hangulatú „buliversenynek” mondanám, amelyen jól éreztük magunkat, ráadásul pontokat is szereztünk az egyesületünknek. Jövőre már jóval jelentősebb versenyek várnak, mint az országos bajnokság.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik