Kajak-kenu: Kozák és Tótka a válogató első napjának győztese

PIRCS ANIKÓPIRCS ANIKÓ
Vágólapra másolva!
2019.05.23. 18:00
null
Kozák már a verseny elején élre állt, onnantól a mezőny csak a hátát nézte (Fotó: Tumbász Hédi)
Kozák Danuta magabiztos diadallal nyugtatta meg magát, a szoros befutóban nyerő Tótka Sándor pedig a csoporttársai sikerének is örülhetett az első válogatón.

 

„Hányadik lettem?” – kérdezte Bodonyi Dóra (Szolnoki KKK), miközben a kiemelte a vízből a hajóját a stégen. „Mi lett a sorrend?” – érdeklődött Csipes Tamara (BHSE) ugyancsak a mérlegeléshez készülődve. „Szerintem én negyedik lettem” – foglalt állást partot érve Medveczky Erika (BHSE). A bizonytalanság oka a rendkívül szoros befutó volt a női kajakosok ötszáz méteres viadalának döntőjében, a szezon első szolnoki válogatóversenyének nyitó napján.

A Holt-Tisza parton a K–1 500 méteres döntő után csak egyvalaki nem kérdezett, a győztes Kozák Danuta (UTE). Az ötszörös olimpiai bajnok klasszishoz méltó teljesítménnyel versenyzett, a rendkívül erős hátszélben a rajt után már az élen haladt, féltávnál több mint egy hajóval vezetett, és előnyére még rá is a táv végére – a célba érkezve a végeredményt illetően nem lehettek kétségei.

Birkás Balázs, a K–1 400 méter bronzérmese

„Azt hiszem, az eredmény magáért beszél... Kifizetődött, hogy a mi csoportunk célirányosan készült a négyszáz méterre, nem véletlenül végzett az első négy helyen Hüvös Viktor-tanítvány. Az utóbbi időben sokat szenvedtem az edzéseken, nem fekszik nekem a szeles, hideg idő, bár az időjárás most sem volt ideális, a versenyre összekapja magát az ember.”

„Elégedett vagyok, mert mindent, amit elterveztem, meg tudtam valósítani a döntőben. A rajtom – amin a felkészülés alatt sokat dolgoztunk – jól sikerült, és ez megadta az alapot egy jó pályához – kezdte idei első versenyének értékelését a Nemzeti Sportnak Kozák Danuta. – Végre könnyűnek és lazának is éreztem magam, és szükségem is volt ezekre az érzésekre, mert nagyon nehéz tavaszon vagyok túl. Jelentősen megnehezítette a felkészülést, hogy nagyon rossz időjárási körülmények között kellett dolgoznunk, amióta hazajöttünk a meleg égövi edzőtáborból. Minden évben úgy állok oda az első versenyhez, hogy nem tudom, mit várhatok. Miután egyedül edzek, nem tudom magam a többiekhez mérni, nem tudom hová tenni magam a mezőnyben. Ez a verseny megnyugtatott, minden összeállt benne, ami jó alapot az a folytatáshoz.”

A K–1 500 méteres szám olimpiai és világbajnoki címvédője a válogatón kétszáz méteren is megméreti magát egyesben, a Kárász Annával (NKM Szeged) alkotott – tavaly világbajnoki aranyérmet nyerő – párosát illetően pedig kifejezetten optimista.

„Bár az említett, rossz idő okozta nehézségek miatt eleinte kicsit kerestük magunkat, a párosunk hamarabb összeállt, mint egy évvel ezelőtt, a tavaszi edzéseken hamar megtaláltuk az összhangot. Pályát még nem eveztünk, de bizakodóan várom a válogató további versenynapjait” – tette hozzá Kozák Danuta.

Ami a további sorrendet illeti: a két honvédos kiválóság, Csipes Tamara és Medveczky Erika állhatott fel a dobogóra, de Bodonyi Dóra is joggal mosolygott, miután egy nagy lépést tett fő célja eléréséhez, a négyes hajóba kerüléshez.

Bodonyi Dóra, a K–1 400 m 4. helyezettje

„Egy évvel ezelőtt elrontottam az első válogatót, most azonban elégedett vagyok. Az elő-, a középfutamom és a döntőm is jól sikerült, egy nagyon szoros befutóban maradtam csak le a dobogóról. Jobban ezen a napon nem tudtam volna teljesíteni, a célomat, a négybe kerülést elértem.”

A versenynap másik fináléja, a K–1 400 méteres verseny után a női kajakosokéhoz kísértetiesen hasonló beszélgetést folytattak le a férfi versenyzők, az éremátadásra várva a Tótka Sándor (UTE), Nádas Bence (NKM Szeged), Birkás Balázs (NKM Szeged) trió tagjai is arról biztosították egymást, szentül hitték, hogy a másikuk ért hamarabb célba. Hogy a kajakosok nem udvariassági köröket futottak, jól példázzák az időeredmények közötti minimális különbségek: Tótka 28 ezredmásodperccel nyert Nádas és 67 ezreddel Birkás előtt. És hogy teljes legyen a Hüvös Viktor által irányított csoport, a Kicsi Team diadala: a negyedik helyen is egy csapattárs, Kuli István (NKM Szeged) végzett.

„Amikor a cél előtt kinéztem, láttam, hogy mi hárman vagyunk elöl, ami megnyugtatott. Az eredmény az edzőnk munkájának elismerése, és nekünk is jó visszaigazolás. Igazi csapatmunka volt” – summázta Nádas Bence a futamot, amely bár nem szerepel a világversenyek programján, a hazai válogatón kulcsfontosságú szám, a K–1 200 és a K–2 500 méteres verseny mellett a négyszáz egyesben elért eredménnyel lehet ugyanis az új olimpiai számban, a K–4 500 méteren versenyző négyesbe bekerülni az augusztusi kvalifikációs világbajnokságra.

„Nagyon örülök a győzelemnek, de annak még jobban, hogy a második-negyedik helyen is a csapattársaim végeztek. Elképesztően jó csoportunk van, amelyben mindenki a háttérbe tudja szorítani az egóját, és az egyéni ambícióit félretéve dolgozik azért a közös célért, hogy egy hajóban szállhassunk harcba a kvótákért a szegedi világbajnokágon” – tette hozzá Tótka.

KAJAK-KENU VÁLOGATÓ

FÉRFI K–1, 400 MÉTER
1. Tótka Sándor (UTE) 1:15.666 perc
2. Nádas Bence (NKM Szegedi Vízisport SE) 1:15.694
3. Birkás Balázs (NKM Szegedi Vízisport SE) 1:15.733

NŐI K–1, 500 MÉTER
1. Kozák Danuta (UTE) 1:48.448 perc
2. Csipes Tamara (Budapesti Honvéd) 1:49.971
3. Medveczky Erika (Budapesti Honvéd) 1:50.065

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik