Kajak-kenu: Kozák arany érdemérmet kapott, Kiszli örökös bajnok lett

DÉNES SZILÁRDDÉNES SZILÁRD
Vágólapra másolva!
2022.01.18. 12:20
null
Kozák Danutát (jobbra) ezúttal a hazai szövetség díjazta (Fotó: Árvai Károly, archív)
Kedden négy új név – Kiszli Vanda, Kozák Danuta, Hüvös Viktor és Csipes Ferenc – került fel a Magyar Kajak-kenu Szövetség dicsőséges márványtábláira, majd átadták a 2021-es év legjobbjainak járó díjakat is.



Neves alkalomból gyűltek össze a kajak-kenu sport nagyjai a honi szövetség Latorca utcai székházában, ugyanis Kiszli Vanda neve örökös bajnokként, Kozák Danutáé és Csipes Ferencé arany érdemérmesként, Hüvös Viktoré pedig mesteredzőként került fel a vonatkozó márványtáblára. Külön öröm a magyar sport számára, hogy 2021-ben már egyszer „frissíteni” kellett az örökös bajnokok bevésett listáját tokiói bajnokainkkal: Tótka Sándorral, Kopasz Bálinttal, Kárász Annával, Kiss Péter Pállal bővült a díszes társaság, és Bodonyi Dóra neve mellé is felkerült az ötkarikás ikon.

Az 59. név a sorban pedig Kiszli Vandáé, aki szeptemberben Pitestiben megszerezte 5. és 6. felnőtt maratoni világbajnoki címét is.

„Alig több mint hat évvel ezelőtt még korosztályos elsőséget ünnepelhetett, ma hatszoros világbajnokként áll itt előttünk – méltatta Kiszlit Csay Renáta, minden idők legsikeresebb magyar női maratoni versenyzője. – Testközelből követhettem végig a pályafutását lelkes kezdőből a sportág örökös bajnokává. Igazi stratéga, aki a maratoni legvégén is tud újat húzni.”

Csay emellett az élsportot a rablórömihez hasonlította, néha ugyanis az egész asztalt át kell rendezni, hogy minden a helyére kerüljön. Kiszli pedig remek játékos hírében áll – Csay pedig szimbolikusan egy pakli franciakártyával lepte meg az újdonsült örökös bajnokot.

A mesteredzők dicsőségfalára került Hüvös Viktor, (többek között) az olimpiai bajnok Tótka Sándor felkészítője. „Mindenki tudja, milyen nehéz örökséget vett át Séra Miklóstól – mondta a magyar kajak-kenu válogatott szövetségi kapitánya, Hüttner Csaba. – Nem láttam még olyan edzőt a történelemben, aki ennyit foglalkozik a kajak-kenuval. Mindennel tisztában van a statisztikáktól kezdve a legkisebb orvostudományi részletekig. 200 méteren nyertek a versenyzői, ami a legsziszifuszibb munka eredménye, hiszen rengeteg apróságnak kell stimmelnie. Ő pedig kiszámolta, hogyan fog ez sikerülni.

Kozák Danuta, hatszoros olimpiai aranyérmes és Csipes Ferenc, a női kajaknégyes ötkarikás bajnok csapat edzője – aki nem tudott részt venni a rendezvényen – a magyar kajak-kenusport legnagyobb elismerését, az arany érdemérmet kapta. „Örülök, hogy itt vagy. Ez ritkaság, mert nem szereted, ha téged ünnepelünk. Gondolkodtam, visszaadjam-e a gesztust, amikor te avattál engem – a »legrendetlenebb kiskajakosnak« hívtál. – viccelődött Szabó Gabriella, háromszoros olimpiai bajnok kajakosunk Kozák Danuta közeli barátja. – A legnagyobb hibád a kishitűség – bármilyen jó formában is vagy, masszírozni kell a lelkedet, hogy elhidd, képes vagy rá. Pedig ha van tökéletes versenyző, te vagy az! Legyen hited, türelmed a következő három évhez, amelyet vállaltál!”

Ezután a 2021-es év legjobbjainak járó díjakat adták át a Stopper rendezvényhajón. Az elhalasztott tokiói olimpia és paralimpia esztendejében szerencsére volt kik közül válogatni.

„Rendhagyó évet tudhatunk magunk mögött, mint ahogy az is szokatlan, hogy csak januárban tartjuk ezt az ünnepséget – nyitotta meg a díjátadót a Magyar Kajak-Kenuszövetség elnöke, Schmidt Gábor. – Idén sem remegett meg a versenyzőink keze, igazán emlékezetes nyolcvanadik évfordulója volt a szervezetünknek. Sosem fogom elfelejteni a tokiói örömöket. A sprint mellett a maratoni szakágunk is eredményes volt, mint ahogy a parasportolóink is. Ne érezzük nagyképűségnek kimondani: mi vagyunk kajak-kenuban a világ legjobbjai!”

KAJAK-KENU – 2021 HAZAI LEGJOBBJAI

Sprintszakág
Év női kajakosa: Csipes Tamara
Év férfi kajakosa: Kopasz Bálint
Év női kenusa: Balla Virág
Év férfi kenusa: Adolf Balázs
Év edzője: Csipes Ferenc

Maratoni szakág

Év női maratoni kajakosa: Kiszli Vanda
Év férfi maratoni kajakosa: Boros Adrián
Év női maratoni kenusa: Kisbán Zsófia
Év férfi maratoni kenusa: Adolf Balázs
Év maratoni edzője: Gannoruwa Levente

Utánpótlás
Év ifjúsági női kajakosa: Fojt Sára
Év ifjúsági férfi kajakosa: Kurucz Levente
Év ifjúsági női kenusa: Opavszky Réka
Év ifjúsági férfi kenusa: Rumi Gergő, Molnár Csanád
Év ifjúsági edzője: Beéné Samu Andrea, Gintl Andrea

Paraszakág
Év női parakajakosa: Varga Katalin
Év férfi parakajakosa: Kiss Péter Pál
Év paraedzője: Pruzsina István

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik