Kajak-kenu: Kopasz Bálint tudja, hogy fájni fog

LIPICZKY ÁGNES, PIRCS ANIKÓLIPICZKY ÁGNES, PIRCS ANIKÓ
Vágólapra másolva!
2019.08.20. 09:57
null
Kopasz Bálint már otthon érzi magát a megújult Maty-éri pályán (Fotó: Tumbász Hédi)
Dicséri a körülményeket, s már nagyon otthon érzi magát a megújult szegedi pályán Kopasz Bálint, aki az egyik éremesélyese lehet a férfiak kajakos mezőnyének a szerdán kezdődő világbajnokságon. A júliusi, minszki Európai Játékokon 1000 és 5000 méteren is megverte a világbajnoki címvédő portugál Fernando Pimentát, így nagyon bízunk benne, hogy Szegeden trónfosztás lesz.

 

FÉRFI KAJAK, K–1, 1000 MÉTER

Tudatos. Profi. Egyedülálló tehetség. Igazi különc. Ezek a jelzők már többször elhangzottak Kopasz Bálint kapcsán, aki edző-édesanyjával, Demeter Irénnel karöltve alapozta meg és építi sikeres pályafutását. A figyelmet először 2015-ben hívta fel magára, az esztendő utánpótláskorú sportolója lett Magyarországon, majd egy évvel később olyan időket repesztett ezer egyesben, hogy – Dombvári Bence doppingeltiltása után – ő vehetett részt a 2016-os riói játékokon. A 19 esztendős fiatal kajakos már akkor megmutatta oroszlánkörmeit, 1000 méteren a 10. legjobb lett a világon. Azóta sorra gyűjti az érmeket és a nagy skalpokat, idén a minszki Európai Játékokon kétszer is a dobogó tetejére állhatott, 1000 és 5000 méteren is legyőzte a portugálok világbajnoki címvédőjét, Fernando Pimentát.

Ezek a sikerek egyértelműen meglepték az algyői tehetséget, aki szerint a sikerének egyik kulcsa az, hogy nem ijed meg a kőkemény utazótempótól, képes végig kilencvenöt százalékos teljesítményt nyújtani az esetek többségében elsavasodást hozó ezerméteres pályán.

„Általában nem a legjobb érzéssel csúszom be a rajtba az ezres döntők előtt, mert tudom, hogy nagyon fog fájni, és most már nemcsak a vége, hanem az egész verseny. Szörnyű érzés, amikor elsavasodik az ember keze. Talán ilyenkor jön jól a közönség biztatása. Mondjuk az olyan lelkes, odaadó tömeg, amilyen a szegedi világbajnokságokon az utolsó kétszáz méteren fogadja a versenyzőket” – idézte meg nekünk még júliusban a hazai világbajnokság várható hangulatát Kopasz Bálint.

Aki július vége óta a megújult szegedi pálya vendégszeretetét élvezi. És ahogy fogalmaz: valóban élvezi.

KVÓTAFIGYELŐ
A szegedi világbajnokságon összesen 170 versenyzői és 82 hajókvótát osztanak ki. Férfikajakban egyesben, azaz K–1 200 és K–1 1000 méteren az első öt nyer tokiói indulói jogot, párosban, K–2 1000 méteren a legjobb hat helyezést elérő egység kap két-két versenyzői kvótahelyet. A K–4 500 méteres számban az összes kvótát a magyarországi viadalon lehet begyűjteni: a vb-n az első tíz csapathajó mindegyike négy-négy versenyzői kvótahelyet szerez. Amennyiben azonban kevesebb mint négy kontinens van képviselve az 1-10. helyen végző országok között, a tizedik, a kilencedik, és ha szükséges, a nyolcadik helyezettek kvótahelyeit újraosztják.
Kajak-kenuban a kvótákat az országuknak és nem névre szólóan nyerik el a versenyzők. A kvalifikációs rendszer alapelve, hogy egy sportoló csak egy versenyzői kvótahelyet szerezhet olimpiai kvalifikációs viadalon.

„Július huszonkilencedikén volt az első edzésem a Maty-éren, harmadik hete vagyok itt, éppen elegendő arra, hogy megszokjam, otthon érezzem magam az új pályán. Jó volt látni, ahogyan nap mint nap szépült a környezet, és a helyére került minden. Szuper lett az osztósziget, az átívelő híd nagyon modern, minden újszerű. A parkosítás is látványosan dob az összképen, büszke vagyok arra, hogy ilyen jó körülményeket teremtettek nekünk az itt dolgozó munkások. Köszönet érte” – mondta Kopasz Bálint, aki természetesen a világbajnoki esélyeiről is beszélt lapunknak.

„Nagyon fontos, hogy minden munkát meg tudtunk csinálni, amit elterveztünk, nem volt kihagyás. Az utolsó napokban az edzéseim döntő része már gyorsító munka volt, de természetesen az ezerméteres távot is sokat gyakoroltam. Hogy mit várok magamtól? Tavaly negyedik lettem, épphogy lecsúsztam az éremről, de a montemori világbajnokság nekem nem volt túl ideális az étkezés és a pihenés szempontjából. Most azért minden más lesz. Hazai közegben, jó körülmények között versenyezhetünk, édesanyám főztjét eszem majd, amit dietetikus állított össze nekem. Tényleg semmi mással nem kell törődnöm, csak azzal, hogy a lehető legtöbbet hozzam ki magamból.”

FÉRFI KAJAK, K–4, 500 MÉTER

A csodabogár, az izomerő, az aranytartalék és az alkalmazkodó, azaz a Nádas Bence, Tótka Sándor, Birkás Balázs, Kuli István négyes tagjai egyéni ambícióikat áldozták fel a remélt csapatsikerért.

Ha valamelyik egységre, az 500 méteren versenyző férfi kajak négyesre tökéletesen illik a mondás: egy mindenkiért, mindenki egyért. Ahhoz ugyanis, hogy a kvartett az új olimpiai számban megszerezze az áhított négy kvótát a szegedi világbajnokságon, az egyesben a nemzetközi élmezőnybe tartozó kajakosoknak félre kellett tenniük egyéni ambícióikat – a hazai válogatási elvek szerint másik versenyszámban nem indulhattak.

A Nádas Bence, Tótka Sándor, Birkás Balázs, Kuli István négyesnek nincs más esélye, hogy megmutassa, mit tud: a csapathajóban olimpiai kvótát kizárólag a magyarországi vb-n lehet szerezni.
Az első teszt nem sikerült jól, a júniusi Európai Játékokon a szélsőséges időjárás egyenlőtlen feltételeket teremtett, csak a hetedik lett a négyes.

„Valóban irreálisak voltak a körülmények Minszkben, de nem ezen múlott – ismerte el Hüvös Viktor, a kvartett kajakosainak edzője. – Két hónappal ezelőtt még alakulófélben volt a négyes, egymást és magukat is keresték a hajóban a fiúk.”

A Nádas Bence, Tótka Sándor, Birkás Balázs, Kuli István összetételű kajak négyesnek most kell megmutatnia, mire képes (Fotó: Tumbász Hédi)
A Nádas Bence, Tótka Sándor, Birkás Balázs, Kuli István összetételű kajak négyesnek most kell megmutatnia, mire képes (Fotó: Tumbász Hédi)

Elnézve az utóbbi napok edzéseit, nem vállalunk nagy kockázatot, ha kijelentjük: azóta megtalálták.

„Most már megvan a harmónia a hajóban, egyszerre megy bele az erő – igazolta vissza a gondolatot Nádas Bence vezérevezős. – Az összecsiszolódásban segített, hogy egy edzőnél készülünk, és az is, hogy naponta láttuk, hogy a másik elvégzi az előírt munkát.”

Kuli István hangsúlyozta, nagyon fiatal egységgel vágnak neki a vb-nek, amelyben a 25 éves Tótka a rangidős, Nádas és Birkás 23, míg ő 21 éves.

„Bőven van potenciál az egységben, amely egyénileg kiemelkedően jó kajakosokból áll, kíváncsi vagyok, mire megyünk együtt. Még ha rekordszámúan nagy és sűrű is a mezőny, a kvótaszerzéssel nem lehet gond, és szeretnénk, ha ez szép eredménnyel párosulna” – fogalmazta meg várakozását Kuli.

Az Európai Játékokon K–1200 méteren ezüstérmes, Balaska Márkkal párosban vb-címvédő Birkás Balázs elismerte, „melós” műfaj a négyes, amelyben több feltételnek is teljesülnie kell a sikerhez.

„A csapathajóban többféle, esetenként igen eltérő stílust kell összehangolni. Ha valaki megnéz bennünket egyesben, láthatja, másként evezünk, mint a négyesben. Kulcsfontosságú feladat annak megtalálása, kinek mihez és mennyire kell alkalmazkodnia. Emellett rengeteg gyakorlásra és rugalmasságra is szükség van, no és hatékony kommunikációra, mert miután nincs sok közös edzésünk, a felvetődő problémákat gyorsan orvosolni kell” – avatott be a mindennapi munkába Birkás.

A négyes betonbiztos alappillére, Tótka Sándor – aki sorozatban negyedik éve tagja a K–4500-as egységnek – úgy véli, a folyamatos fejlődés adja a vb-induló egység erejét.

„Korábban ültem olyan egységben, amellyel néhány gyakorlás után elértük a csúcsot az összhang tekintetében, ezúttal lassabb a fejlődésünk üteme, de folyamatos, edzésről edzésről lépünk előre. Ez nekem megnyugtató, miként az is, hogy megvan a bizalom a csapattagok között egymás iránt” – osztotta meg gondolatait Tótka.

Emléke egyébiránt mind a négy versenyzőnek van a legutóbbi, 2011-es szegedi világbajnokságról – Tótka a vízen, a többiek a parton gyűjtöttek életre szóló élményeket.

Nádas, aki társai szerint az egység csodabogara, kenuban lapátolva érkezett nyolc évvel ezelőtt a Maty-érre.

„A szövetség szervezett egy vízi túrát, Szolnokról kenuztunk át Szegedre. Nagyon izgalmas volt, és azt hittük, a túra maga az élmény, de aztán megérkeztünk a vébé helyszínére. Monumentális esemény volt, fantasztikus hangulattal” – idézte fel emlékeit Nádas Bence.

„Én nézőként voltam itt legutóbb, érdeklődve várom, milyen lesz versenyzőként átélni a lelátóról tapasztaltakat” – vette át a szót Kuli István, akit társai higgadt, vérbeli csapatembernek tartanak, aki gyorsan és jól alkalmazkodik a körülményekhez valamint a társakhoz, és akinek civilben a mosolya mögött „gyilkos” beszólásai vannak.

Birkás Balázsnak már a 2011-es viadalon is fontos feladata volt, igaz, akkor még a parton serénykedett.

„Önkéntesként dolgoztam, az eredménylistákat ragasztottam ki a falra. Akkoriban még nem a telefont nyomkodták az emberek az eredményekért, fontos munka volt a miénk” – jegyezte meg Birkás, aki sporttársai szerint az egység aranytartaléka, hiszen az edzéseken „sosem mutatja magát, de a versenyeken extrát nyújt”.

Tótka Sándor – akiről Nádas azt mondta: ő az izomerő a hajóban, akinek az energiáját leginkább érzi az indításoknál a húzásokban, és ez elöl magabiztosságot ad neki – legutóbb ajándékként versenyezhetett szegedi vb-n, s alig 17 évesen a 4x200-as váltóban nyolcadik lett.

„A sikeres ifjúsági vébém után bemutatkozhattam a felnőttek között is. Leírhatatlan érzés volt megtapasztalni a közönség erejét, amire akkor nem voltam felkészülve. Amikor az első ember elrajtolt, felrobbant a tribün, a víz is beleremegett – ilyen érzéssel sehol máshol nem találkoztam a világon” – mondta Tótka.

KAJAK-KENU VILÁGBAJNOKSÁG, SZEGED
A MAGYAR INDULÓK
KAJAK, FÉRFIAK

200 m. K–1: Csizmadia Kolos Attila. K–2: Balaska Márk, Apagyi Levente. 500 m. K–1: Dombvári Bence. K–2: Noé Zsombor, Bogár Gábor. K–4: Nádas Bence, Tótka Sándor, Birkás Balázs, Kuli István. 1000 m. K–1: Kopasz Bálint. K–2: Kammerer Zoltán, Gál Péter István. K–4: Erdőssy Csaba, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Kós Benedek. 5000 m. K–1: Noé Bálint

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik