Kajak-kenu: Kárász lemarad az Eb-ről, Fazekas-Zur a négyesben

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.06.19. 18:12
null
Az egykori párostársak közül Fazekas-Zur (balra) lett a nagy győztes, Kárász a nagy vesztes (jobbra)<br />(Fotó: NS-archív, Szabó Miklós)
Nincs több kiadó hely a magyar kajak-kenusok Európa-bajnoki csapatában. A három női kajakos, Kárász Anna, Fazekas-Zur Krisztina és Vad Ninetta különversenyét a londoni olimpián aranyérmes versenyző nyerte meg, így Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Csipes Tamara társaként ő utazhat a jövő hétvégi moszkvai Eb-re. És nagy valószínűséggel majd a riói olimpiára is.

 

A csapathirdetés már korábban megtörtént, csak a női négyes összetételére vonatkozó döntéssel vártak a szakemberek. Storcz Botond szövetségi vezetőedző a válogatók lezárását követően szerette volna látni, mely összetételben legjobb a négyes. Hogy megbizonyosodjon erről, az utolsó kiadó helyért három versenyző részvételével próbanapot tartottak Szolnokon. A ráadásfutamokon Kárász Annával, Fazekas-Zur Krisztinával és Vad Ninettával tesztelt az egység.

„Mindhárom variációban jól mentek a lányok, de a jók között volt egy legjobb: Fazekas-Zur Krisztinával volt leginkább meggyőző a négyes teljesítménye” – indokolta választását a válogatott vezetőedzője, aki hozzátette: meghallgatta az érintett versenyzők véleményét is, de a döntést a Kajak-kenu Szövetség szakmai igazgatójával, Csabai Edvinnel közösen hozta meg.

„Miután tavaly ezüstérmes lett a női négyes a milánói világbajnokságon, felvetődött, majd ősszel döntés is született arról, hogy a jövőben hasonló szituációban különféle összetételű egységeket próbálunk ki azért, hogy egyértelmű legyen, milyen összeállításban tudunk a legeredményesebbek lenni – folytatta Storcz. – Most a Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Csipes Tamara, Fazekas-Zur Krisztina alkotta négyes a legjobb, ezért ebben az összeállításban szerepel az Európa-bajnokságon.”

A válogatók eredményei alapján Kárász helye biztosnak tűnt a négyesben, ám szerepelt egy kitétel, ami a csapathajós alkalmasságra vonatkozott. Utóbbit tesztelték külön az érintettek.

A 2016-OS, MOSZKVAI KAJAK-KENU EURÓPA-BAJNOKSÁGRA KÉSZÜLŐ KERET
Férfiak

K–1
5000 m:
Solti László
1000 m: Kopasz Bálint
500 m: Nádas Bence
200 m: Birkás Balázs

K–2
1000 m:
Hufnágel Tibor, Dombvári Bence
500 m: Tóth Dávid, Kulifai Tamás
200 m: Horváth Bence, Szomolányi Máté

K–4
1000 m:
Hufnágel Tibor, Dombvári Bence, Ceiner Benjámin, Kugler Attila
500 m: Tótka Sándor, Molnár Péter, Nádas Bence, Somorácz Tamás

C–1
5000 m:
Kiss Tamás
1000 m: Vajda Attila
500 m: Kiss Tamás
200 m: Hajdu Jonatán

C–2
1000 m:
Vasbányai Henrik, Mike Róbert
500 m: Korisánszky Dávid, Mike Róbert
200 m: Lantos Ádám, Nagy Péter

C–4
1000 m:
Korisánszky Dávid, Varga Dávid, Sarudi Pál, Kiss Tamás

Nők
K–1
5000 m:
Bodonyi Dóra
1000 m: Fazekas-Zur Krisztina
500 m: Kozák Danuta
200 m: Douchev-Janics Natasa

K–2
1000 m:
Takács Tamara, Medveczky Erika
500 m: Szabó Gabriella, Kozák Danuta
200 m: Douchev-Janics Natasa, Homonnai Luca

K–4
500 m:
Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Fazekas-Zur Krisztina, Csipes Tamara

C–1
200 m:
Lakatos Zsanett

C–2
500 m:
Devecseriné Takács Kincső, Balla Virág

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik