Kajak-kenu: Hüttner Csaba szerint mindenki azt hozta az ob-n, amit várni lehetett tőle

Patai GergelyPatai Gergely
Vágólapra másolva!
2022.08.28. 12:37
null
Gazsó Alida Dóra nagy fölénnyel nyert az országos bajnokságon, teljesítményét a kapitány is méltatta (Fotó: Földi Imre)
Több okból is emlékezetes marad az idei kajak-kenu országos bajnokság, amely izgalmas futamokat hozott, ám a megszokottnál sűrűbb versenynaptár miatt erősen foghíjas volt a mezőny.

 

MINDENKI MÁSKÉPP CSINÁLJA – nagy visszatérők, búcsúzó klasszisok és feltörekvő fiatalok is lapátot ragadtak a kajak-kenusok szolnoki országos bajnokságán. A mezőny korántsem volt teljes, többek között Lucz Anna, Bragato Giada és Rendessy Eszter is kihagyta az ob-t, ők ugyanis a jövő szerdán kezdődő ifjúsági és U23-as világbajnokságra készülnek, amelynek az idén Szeged adhat otthont, márpedig egy hazai világverseny mindig elsőbbséget élvez.

Ott volt ugyanakkor a Holt-Tiszán az olimpiai bajnok Tótka Sándor, aki májusban, a racicei világkupaversenyen megfertőződött a koronavírussal, majd bedagadtak a nyirokcsomói, így hosszabb kihagyásra kényszerült. A válogatón nem is tudott rajthoz állni, így a vb-n és az Eb-n sem indulhatott, ám az országos bajnokságon visszatért, s megmutatta, nem törték meg a nehézségek. Az újpestiek kiválósága minden számában dobogóra állhatott, 500-on kettesben és négyesben is nyerni tudott, míg K–4 200 méteren edzőjével, Hüvös Viktorral, valamint Nádas Bencével és Kuli Istvánnal ült hajóba, a szokatlan összeállításban versenyző kvartett másodikként ért célba. Az eredményhirdetésnél aztán tévedésből aranyat akasztottak a nyakukba – Tótka mosolyogva jelezte, most még beéri az ezüsttel is, ám a párizsi olimpián már eggyel fényesebbet szerezne.

Hasonlóra készül másik egyéni tokiói bajnokunk, Kopasz Bálint is, aki ezúttal csak egy napot vállalt az ob-n, sokak meglepetésére nem 1000, hanem 500 méteren versenyzett. Egyesben így is leiskolázta a mezőnyt – ilyenkor bánjuk csak igazán, hogy a férfiaknál London óta nem olimpiai szám –, majd párosban klubtársa, Erdőssy Csaba oldalán bronzéremmel gazdagította gyűjteményét.

Ezer méteren ezúttal nem volt teljes a mezőny, ezért nagyobb kihívásnak éreztem az ötszázat – indokolta döntését Kopasz, aki az olimpia utáni évben sem lassított, a királyszámban világbajnoki és Európa-bajnoki címet szerzett. – Sűrű volt az idény, a két főverseny között alig egy hét telt el, így mentálisan és fizikailag is elfáradtam. Elsősorban a klubom miatt vállaltam az indulást az országoson, szerettem volna értékes pontokat szerezni a győrieknek.”

A Graboplast Győri Vízisport Egyesület kilenc arany-, hét ezüst- és nyolc bronzéremmel zárt az éremtáblázat élén, míg a legeredményesebb versenyző Balla Virág lett, az FTC kiválósága öt arany mellett egy ezüstöt is szerzett Szolnokon.

„A hosszúra nyúlt évad végén csavartam még egyet magamon, nagyon jót tett a lelkemnek, hogy szépen tudtam zárni az idényt – értékelt Balla, miután egyesben 500 és 1000 méteren, míg párosban mind a három távon nyerni tudott. – Másfél napot tudtam pihenni az Európa-bajnokság után, ennek ellenére kihoztam magamból a maximumot, ennél jobb teljesítményre aligha lettem volna képes. A nemzetközi versenyek úgy is lendületet adtak, hogy többször is kevéssel maradtam le a dobogóról, Takács Kincsővel pedig mindig jó érzés versenyezni, régóta ismerjük és szeretjük egymást.”

A megszokottnál jóval sűrűbb versenynaptárról Hüttner Csaba szövetségi kapitány is kifejtette a véleményét, aki lapunknak elárulta, nem tartja ideálisnak, hogy egy hónapban rendezték a két világversenyt, azt meg pláne nem, hogy az Eb után három (!) nappal került sor az országos bajnokságra.

„Megértem a versenyzőket, hogy fáradtságra panaszkodnak, kétségkívül rossz volt az időzítés – mondta Hüttner Csaba. – Akkor tudnánk igazán színvonalas versenyt rendezni, ha minden számban rajthoz állhatnának a legjobbak, ám az ifjúsági világbajnokságra készülő fiataljaink ezúttal kihagyták az országost. Jobb lenne jövőre olyan időpontot találni, amelyik illeszkedik a versenynaptárba, de nincs könnyű dolguk a szervezőknek, sok tényezőt figyelembe kell venniük. A hiányzók ellenére az idén is veretes volt a mezőny, a férfiaknál olimpiai bajnokokat láthatott a közönség, és több számban nagy izgalmak után dőlt el a bajnoki cím. Összességében mindenki azt hozta, amit várni lehetett tőle, de a fiatal tehetségek közül többen is pozitív meglepetést szereztek. Külön kiemelném az egyre jobb formát mutató Gazsó Dorkát, aki ötszázon a vártnál könnyebben tudott nyerni.”

A világ- és Európa-bajnok Gazsó felkészülését koronavírus-fertőzés hátráltatta, ám a KSI kiválósága így is ragyogó idényt tudhat maga mögött, amelyet K–1 500 méteren országos bajnoki címmel koronázott meg.

„Pihenésre nem volt idő az Eb után, de így utólag nem is bánom, mert legalább megmaradt a lendületem – hangsúlyozta a 22 éves Gazsó.– Az előfutam nem esett jól, de a döntőre összekaptam magam. A válogatók óta nem versenyeztem egyesben, ezért tartottam tőle, hogy fájni fog a vége, de tudtam, hogy jó erőállapotban vagyok, nem is fáradtam el nagyon.”

Ha már erőállapot: Kammerer Zoltán egyszerűen elnyűhetetlen, a sportág legendája 44 évesen, saját bevallása szerint pályafutása utolsó országos bajnokságán két aranyérmet szerzett. A háromszoros olimpiai bajnok kajakozó ezúttal Decsi Dorinával és Erdélyi Tamással is hajóba ült párosban – mondani sem kell, milyen inspirációt jelent a fiataloknak, ha példaképükkel versenyezhetnek együtt. Az egyik legeredményesebb magyar sportágban kötelez a múlt, ám az idei országos bajnokságon is bebizonyosodott, hogy a jövőt illetően sem kell aggódnunk.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik