Kajak-kenu: Ez volt idén a legnehezebb pályám - Kárász

Vágólapra másolva!
2014.07.20. 12:02
null
Balaska Márk és Birkás Balázs párosa jó rajttal alapozta meg vb-címét (Fotó: szeged2014.com)
Hat érmet, benne öt arannyal nyertek vasárnap délelőtt a Szegeden zajló ifjúsági és U23-as kajak-kenu-világbajnokságon a magyarok. Három férfikajakos egységünk mellett Kárász Anna és a kenus Hajdu Jonatán sem talált legyőzőre.

 

„Igazából a sprinttávot érzem a magaménak, persze foglalkoztat az ezer is, de úgy érzem, az még odébb van, hogy a felnőtt mezőnyben akár itthon érdemben beleszóljak a versengésbe – mondta Hajdu Jonatán. – Elsősorban fizikailag kell erősödnöm, hogy felvegyen a versenyt, úgy számolom, három, de akár négy évre is szükségem van ehhez. A vasárnapi döntőm jól sikerült, bár éreztem magamban a tegnapi fáradtságot. Pedig igyekeztem kipihenni magam, korán lefeküdni, ennek ellenére megmaradt bennem, hiszen két erős pályát mentem ezren. Szerencsére ez a kétszázas A-finálémból nem vett el semmit, sikerült aranyérmet szereznem. A szombati döntőimet tegnap nem sikerült megnéznem, de ma igen, és eltekintve a párosban elkövetett hibámtól, jól felépített két pályát láttam. És ha megnézem ezt a kétszázast, sok kivetnivalót szerintem ezen sem találok, rendben volt."

Az ifi K–2200 m-es éremátadása közben az aranyérmes magyar páros egyik tagját, Balaska Márkot megcsípte valami, így a ceremónia után azonnal az orvosi szoba felé vette az irányt. Nem véletlenül... Páros társától, Birkás Balázstól megtudtuk: egyszer már volt hasonlóra példa, és mivel Balaska allergiás, csúnyán bedagadt a nyaka. Akkor viszont nem foglakozott vele, még edzett is, ezúttal viszont a gyors reagálás – és kálcium tabletta – megtette a hatását.

„A rajtunk jól össze van rakva, minket nem lepett meg, hogy kilőttünk, és már közvetlenül az indulás után ennyivel elhúztunk a mezőnytől. Persze, javítani mindig lehet, és kell is valamin, de ez csak pici korrigálás. Inkább a táv végével kell foglalkozzunk, mert amit mi most tudunk, az még a felnőtt mezőnyben kevés, hogy odaérjünk, az odébb van – nyilatkozta Birkás Balázs, aki K–1200 m-en világbajnok lett tavaly az ifiknél. – Év közben volt egy hátsérülésem, abból nehezen jöttem ki, így viszont a felkészülésem csúszott el. Most ezzel a páros győzelemmel azért kárpótolni tudtam magam."

Kárász Anna a közelmúltban betegséggel bajlódott, de ahogy azt, úgy ellenfeleit is legyőzte a sprinttávon, pedig elsősorban az 500 m áll hozzá közelebb.

„Az ellenfeleket is le kellett győzzem, de nagyobb küzdelem volt számomra az, amit saját magammal, illetve a betegségemmel kellett megvívjak – mondta Kárász Anna, akinek délután az 500 m-es döntőben is lesz jelenése. – Talán negyven percem lesz, amit teljes nyugalomban tudok tölteni a délutáni döntőm előtt, remélem, hogy elég lesz, kipihenem magam. Rám fér, ugyanis ez a kétszázas döntő volt idén a legnehezebb pályám."

„Boldog vagyok az egyéniben nyert aranyérem miatt, mindenképpen győzni akartam itt Szegeden, és ez a vágy nem terhet jelentett, nem nyomott le, pont ellenkezőleg, a legjobbat hozta ki belőlem. Ifiben és most már az U23-as korosztályban is világbajnoknak vallhatom magam. Innentől már felnőttben kell a nagy eredmény. És hogy mi történt a párosunkkal? Sajnos billentünk egy nagyot százötven méternél, a problémánk az, hogy egy kicsit dől a hajó, ez az, amin még csiszolnunk kell. A sebességünkkel nincs gond, százötvenig tényleg gyorsak voltunk, sokat kell még foglalkozni ezzel az egységgel" – mondta Dudás Miklós.

KAJAK-KENU, IFJÚSÁGI ÉS U23-AS VILÁGBAJNOKSÁG, SZEGED 2014
A MAGYAR IFJÚSÁGI VÁLOGATOTT EDDIGI VB-EREDMÉNYEI
K–1 1000 mVidákovich Antal
8.
K–1 200 m
Nádas Bence
1.
K–2 1000 m
Koleszár Mátyás, Gergely Olivér
4.
K–2 200 m
Balaska Márk, Birkás Balázs
1.
C–1 1000 m
Hajdu Jonatán
1.
C–1 200 m
Hajdu Jonatán
1.
C–2 1000 m
Balla Levente, Hajdu Jonatán 2.
NK–1 200 m
Piller Szabina
6.
NK–4 500 m
Lucz Noémi, Jankó Zita, Sólyom Dóra, Papp Cintia
3.
NC–1 200 m
Molnár Rebeka 11. (a B-döntőben 2.)
A MAGYAR U23-AS VÁLOGATOTT EDDIGI VB-EREDMÉNYEI
K–1 1000 m Dombvári Bence
1.
K–1 200 m
Dudás Miklós
1.
K–2 1000 m
Hufnágel Tibor, Ceiner Benjámin
1.
K–2 200 m
Tótka Sándor, Dudás Miklós
4.
C–1 1000 m
Khaut Kristóf
6.
C–1 200 m
Korisánszky Dávid 17. (a B-döntőben 8.)
C–2 1000 m
Viola Viktor, Bodonyi András
10. (a B-döntőben 1.)
NK–1 200 m
Kárász Anna
1.
NK–4 500 m
Hagymási Réka, Hagymási Anita, Simán Fanni, Farkasdi Ramóna
6.
NC–1 200 m
Lakatos Zsanett
2.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik