Kajak-kenu: erős vb-riválisok várnak női kajakosainkra

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.08.25. 12:48
null
Kozák Danuta a szegedi vk-n, majd a portugáliai Eb-n is megmérkőzött az immár szerb színekben versenyző Benedek-Ruzsicsics Dalmával, és mindkétszer kikapott tőle. A vb-n a visszavágásra készül (Fotó: NS-archív)
Három nap múlva kezdődik a kajak-kenusok idei versenynaptárának legnagyobb megmérettetése, a világbajnokság. A magyar válogatott a női kajak szakágban a hagyományoknak megfelelően ezúttal is minden számban éremesélyes egységgel áll rajthoz.

 

Hogy bombasztikusan erős, színvonalas és kőkemény a magyar női kajakos mezőny, arra tökéletes példaként szolgál a két szegedi válogató eredménye. Mert bizony a csúcsról a padlóra, a padlóról a csúcsra jutni csak egy pillanat kérdése.

Az első szegedi válogató után hárman is búslakodtak a szegedi Maty-éren. Két olimpiai bajnok, Szabó Gabriella és Fazekas-Zur Krisztina sem tudott helyet szorítani magának a montemor-o-velhói Európa-bajnokságra utazó csapatban, és Vad Ninetta, aki egyébként válogatót nyert K-2 1000 méteren, sem jutott ki a kontinensviadalra.

A második felvonásra fordult a kocka! Mindhárom versenyző már-már tökéletesen időzített: Szabó és Fazekas-Zur visszaszerezte helyét a női négyesben (sőt K-2 1000 méteren is ők indulhatnak, és Fazekas a váltóban is bizonyíthat), míg Vad Ninetta pályafutása során először lesz a felnőtt olimpiai csapathajó tagja, és a 200 méteres váltóban is szóhoz jut majd.

Mindössze egy versenyző lett nagy vesztese a vb-válogatóknak. Kárász Anna, aki az Európa-bajnokságon még rendkívül éretten sztrókolta a női négyest, a világbajnoki csapatba csak tartalékként tudott bekerülni. Hullámzó volt Kovács Katalin teljesítménye is, aki a második válogatón nem a legjobb formáját mutatta, ettől függetlenül olimpiai bajnok párjával, Douchev-Janics Natasával 500 és 200 méteren is harcba szállnak a világbajnoki aranyért. A győriek új szerzeménye, Douchev-Janics Natasa egyébként ismét négy számban szerepel, a két páros mellett K-1 200 méteren és a váltó tagjaként is tovább gyarapíthatja világbajnoki érmeinek számát.

És hogy mire lesz képes London kétszeres olimpiai bajnoka, Kozák Danuta?

Bár az egyesület és edzőváltással nagy lépésre szánta el magát, a két válogató alapján ő volt az egyedüli, aki mindkét versenyen hozni tudta a tőle megszokott színvonalat. Az újpestiek kiválósága mindkét K-1 500 métert megnyerte, és ezzel nemcsak egyesben szerzett indulási jogot, nem kellett izgulnia csapathajós helyéért sem. A 200-as váltóban is induló versenyző reményeink szerint minimum két arannyal zárja majd a duisburgi napokat.

Az olimpiai versenyszámokban indulók mellett nem szabad elfeledkezni két kiválóságról, az 5000 méteren induló Csay Renáta Európa-bajnoki címe mellé most világbajnoki győzelmet zsebelhet be, míg az ezer egyesben szereplő Medveczky Erika, akinek pályafutása folytatása sokáig kérdéses volt, ismét a dobogóra érhet.

A MAGYAROK LEGNAGYOBB KIHÍVÓI AZ OLIMPIAI SZÁMOKBAN
K-1 500 m
Benedek-Ruzsicsics Dalma (szerb) – világ- és Európa-bajnok
Inna Oszipenko-Radomszka (ukrán) – olimpiai bajnok, világbajnok, Európa-bajnoki ezüstérmes
Katrin Wagner-Augustin (német) – olimpiai bronzérmes, világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnoki bronzérmes
K-2 500 m
Karolina Naja, Beata Mikolajczyk (lengyel) – olimpiai bronzérmes, Európa-bajnok
Franziska Weber, Tina Dietze (német) – olimpiai bajnok, világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnoki ezüstérmes
Yvonne Schuring, Viktoria Schwarz (osztrák) – világbajnok
K-4 500 m
Fehéroroszország
Németország
Lengyelország
K-1 200 m
Lisa Carrington (új-zélandi) – olimpiai és világbajnok
Marta Walczykiewicz (lengyel) – világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnok
Teresa Portela (spanyol) – világbajnok, Európa-bajnoki ezüstérmes
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik