Kajak-kenu: egyelőre célok nélkül edz a zebrán elütött kenus

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2023.02.27. 14:36
null
Horányi augusztustól már hajóba is szállhatott (Fotó: Karnok Csaba / Délmagyarország)
Konkrét célokat egyelőre nem tűzött ki az idei szezonra az Európa-bajnoki ezüstérmes kenus, Horányi Dóra, aki egy évvel ezelőtt súlyos autóbalesetet szenvedett: elütötték a zebrán és mindkét lába eltört.

„Amikor átmegyek a zebrán, még eszembe jut, ami történt, de alapvetően sikerült levetkőzni az ezzel kapcsolatos rossz érzéseket” – mondta az M1 aktuális csatornának az UTE 20 éves versenyzője.

Ahogy felidézte, az volt a célja, hogy minél hamarabb visszatérjen, s bár az orvosok erre egy évet jósoltak, kevesebb idő is elég volt neki.

„Előbb gyógytornáztam, majd úsztam, aztán jöttek a konditermi edzések, augusztusban pedig már hajóba is szállhattam. Előtte néhány hétig SUP-oztam” – mondta, hozzátéve, hogy eleinte még fájt a térde, kicsit még most is érzi, de reméli, hogy ez idővel el fog múlni.

Horányi Dóra hétről hétre próbál egyre többet evezni, most 10-15 kilométer a napi penzuma.

„A párom, a családom, a barátok, a klubom és a szövetség végig támogatott, ez nagyon sokat segített” – mondta.

A fiatal kenus októberben bekapcsolódott a csapatmunkába is, igaz, futni még nem tud, ezért télen az úszásra és az ergózásra helyezte a hangsúlyt.

„Az erőnlétem sokat javult a baleset előtti állapothoz képest is, az állóképességem azonban még nem az igazi. A célom az, hogy tavasszal ez is javuljon. És remélem, hogy belátható időn belül a futást is elkezdhetem” – fogalmazott.

Horányi Dóra azt mondta, hosszú távon tervez a kenuzással, de hogy az idén mire lesz képes, azt még nem tudja.

„Jövőre még lesz egy műtétem, jelenleg hét csavar és két fémrúd van a lábamban, ezeket távolítják majd el. Az idei szereplésem nagyban függ attól, hogy az időre menéseken hogyan teljesítek. A párizsi olimpiát nagyon távolinak érzem, de így voltam ezzel Tokió előtt is, aztán bekerültem a csapatba. Edzek és meglátjuk, hogy ez mire lesz elég” – mondta a kenus, aki 2021-ben ott volt a tokiói játékokon, de nem szállt vízre.

Horányi Dóra a 2021-es poznani Eb-n ezüstérmet szerzett 5000 méteren.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik