Kajak-kenu Eb: hatból öt a délelőtti magyar mérleg

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2014.07.11. 12:14
null
Csipes Tamara magabiztosan nyerte meg a női K–1 második előfutamát (Fotó: MTI)
A hat magyar hajóból öt egyből a szombat délutáni döntőbe jutott a németországi Brandenburgban zajló kajak-kenu Európa-bajnokság péntek délelőtti programja során, amelyben az 1000 méteres és női K–4 500 méteres előfutamok kaptak helyet.

 

A legtöbb számban az első három helyezés egyből finálét ért, ez alól csak a férfi K–1 1000 méter volt kivétel, itt a sok nevező miatt nem lehetett egyenes ágon továbbjutni.

Az Ausztráliából az idén hazatérő Csipes Tamara – a szám 2011-es világbajnoka – semmit sem bízott a véletlenre, magabiztosan nyerte meg a női K–1 második előfutamát, a világbajnoki címvédő kenus Vajda Attila pedig egy „biztonsági” harmadik hellyel lépett tovább a fináléba. Utóbbi futamában ott volt az aktuális olimpiai bajnok német Sebastian Brendel és a címvédő cseh Martin Fuksa is – ők hárman jutottak egyenes ágon a szombati döntőbe.

Párosban a vb-aranyérmes Vasbányai Henrik, Mike Róbert kenu kettős – tavalyi formáját mutatva – gyönyörű evezéssel utasította maga mögé riválisait, a Tóth Dávid, Kulifai Tamás kajakpáros pedig második hellyel mutatkozott be.

Vasbányaiék a győzelem ellenére nem voltak elégedettek.

„Szégyenletes, hogy ilyen pályára tesznek egy világversenyt, szinte evezhetetlen. Leginkább arra kell figyelni, hogy ne essünk ki a hajóból, a hullámok egy méterrel is arrébb tudnak tenni minket” – mondták a parton méltatlankodva, egymás szavába vágva, hozzátéve, a mostoha körülmények ellenére biztosak abban, hogy megnyerik a finálét.

A Szabó Gabriella vezette 500 méteres női kajaknégyes – Kozák Danutával, Kárász Annával és Vad Ninettával –, amely más összeállításban ugyan, de címvédő az Eb-n, ugyancsak egy rendkívül magabiztos futamgyőzelemmel tette le a névjegyét, egy hajóhosszal nyert, s máris készülhet a döntőre.

Kammerer Zoltán, aki 1996 óta először indul egyesben világversenyen, a K–1 1000 méter negyedik előfutamába került, ebben a számban a sok nevező miatt nem lehetett egyből a fináléba kerülni. A háromszoros olimpiai bajnok magyar lapátforgató negyedik lett első pályáján, és a délutáni középfutamból harcolhatja ki a legjobb kilenc közé jutást.

„Egyáltalán nem éreztem magányosnak magam – mondta mosolyogva az MTI-nek a 36 éves kajakos, aki páros és négyes hajókban érte el legnagyobb sikereit. – A pálya viszont elég rossz. Hatszáz méterig viszonylag jól lehet jönni, de az utolsó négyszázon már nem nagyon. Nagyon hullámos a víz, szerintem ez inkább a »favágóknak« kedvez, nem az olyan technikás versenyzőknek, mint én. Meglátjuk, mi lesz a középfutamban.”

Férfi C–4 és női K–2 1000 méteren a kevés nevező miatt csak döntőt rendeznek, azaz a Kiss Tamás, Vass András, Varga Dávid, Sarudi Pál összeállítású kvartettnek és a Medveczky Erika, Sarudi Alíz duónak nem kellett vízre szállnia az előfutamok során.

KAJAK-KENU EB, BRANDENBURG
KÉSŐBB

500 m-es és férfi K–4 1000 m-es előfutamok 13.00
1000 m-es középfutamok 16.00
500 m-es és férfi K–4 1000 m-es középfutamok 17.15
szombat:
200 m-es előfutamok 9.00
1000 m-es és női K–4 500 m-es döntők 16.35
vasárnap:
200 m-es középfutamok 9.00
200 m-es döntők 11.50
500 m-es és férfi K–4 1000 m-es döntők 15.00
5000 m-es döntők 17.00

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik