Bodonyi András néhány hét után máris úgy érzi, hatékony munkát végez az új környezetben, ahol azért dolgozik, hogy olimpiai indulói jogosultságot szerezzen ezer egyesben
(Fotó: Tumbász Hédi)


Tavaly májusban, a szezonrajt előtt arról írtunk, hogy az olimpiai bronzérmes Kiss Tamás visszavonulásával Bodonyi András a C–1 1000 méter első számú hazai várományosa. A diósgyőri kenus lelkesen mesélte, hogy vadonatúj utat választott a felkészüléséhez: Betlenfalvi István irányításával kajakos csoporttal edz Tiszaújvárosban, és hazaköltözött szülővárosába, Miskolcra, ahol a lelki békéjét is megtalálta.

Úgy tűnt, az „előrejelzés” pontosnak bizonyul, mert Bodonyi uralta a nyári edzésversenyeket – aztán jelentős fordulat állt be. Az augusztus végi országos bajnokságon meg kellett elégednie a bronzéremmel, a szeptember végi szegedi világkupaversenyen pedig a B-döntővel.

„Noha nem voltak tipikus, a koronavírusra jellemző tüneteim, utólag visszagondolva vélhetően covidos voltam  – kezdte Bodonyi András, aki már az ob utáni nyilatkozatában hangsúlyozta, nem a felkészülésében vagy a pályán elkövetett hiba volt a gyengébb szereplés oka, a hátterében vélhetően egészségügyi probléma áll.  – Vissza-visszatérően négy hónapon át küszködtem gyengeséggel, levertséggel és folyamatos fejfájással, amire ráment a szezon második fele. Sajnálom, hogy emiatt nem tudhattuk meg, mire vagyok képes a nemzetközi mezőnyben. Jó hír, hogy a jelek szerint túljutottam rajta, a téli munkát végig frissen, jó ritmusban végeztem, s régen látott teljesítményekre voltam képes.”

Noha a folytatásban nem akart változtatni a felkészülésén, mert úgy érezte, jó irányba halad, a télen újra nagyot fordult a világ a 26 éves kenussal: három héttel ezelőtt új edző irányításával Dunavarsányban szállt vízre, és már a borsodi megyeszékhelyen is ritkábban tűnik fel.

„Betlenfalvi Istvánnal közösen nagyon sokat tanultunk az előző évből, úgy éreztem, sínen vagyunk, hiszen látjuk, miben kell fejlődnöm, és tudjuk, hogyan kell felépíteni ezt az évet úgy, hogy sikeres is legyen  – folytatta Bodonyi.  – December huszonharmadikán aztán megtudtam az edzőmtől, hogy új álláslehetőséget kapott, amit elfogadott. Megértettem a döntését, hiszem, hogy az új munkájában ki fog tudni teljesedni. Az elmúlt másfél évben megerősödtem mentálisan, sokkal könnyebben veszem az akadályokat, ezért sem viselt meg a váltás.”

A kenus hozzátette, új edzőjével, az olimpiai pótkvalifikációs viadalra készülő Adolf Balázs (Óbudai Ganz VSE), Fejes Dániel (Merkapt-Mekler László SE) kenu páros felkészülését is irányító Németh Szabolccsal rendkívül motiváltan álltak neki a közös munkának.

„Balázs javarészt Budapesten és Szentendrén tréningezik, Fejes Danival azonban gyilkoljuk egymást rendesen az edzéseken, ami mindkettőnknek nagyon hasznos. Az elmúlt hetek tapasztalatai alapján ki merem mondani: hatékony az új csapattal végzett munka  – bizakodott Bodonyi, aki mostanság jellemzően Dunavarsányban és a fővárosi albérletében tölti a mindennapjait, a vízre szállásig azonban Borsod megyében dolgozott stábja többi tagjával.  – Az erőnléti és az úszóedzőmmel, valamint a pszichológusommal közös munka az elmúlt másfél évben stabil pont volt az életemben, amihez ragaszkodtam; nem is lett volna célszerű, ha csupa új inger ér, hiszen nagyon rövid az idő a májusi kvótaszerző versenyig.”

Merthogy változások ide vagy oda, Bodonyi András a céljáról, az olimpiai indulói jogosultság elnyeréséről nem tett le.

„Az érintett versenyszámok közül talán C–1 1000 méteren lesz a legnehezebb kvótát szerezni, de állok elébe a feladatnak. Addig is először itthon kell kivívni az indulást a válogatóviadalon, amelyen nagy csatára számítok a riválisokkal. Igyekszem azonban az ellenfelek helyett a saját munkámra összpontosítani” – zárta gondolatait Bodonyi, aki csoportjával március 7-én utazik Sevillába, ahol három hetet készül.

KAJAK-KENU
VÁLOGATÓ- ÉS KVALIFIKÁCIÓS VERSENYEK

Május 4–6. 1. olimpiai és pótkvalifikációs válogatóverseny, Szeged
Május 12–13. európai olimpiai pótkvalifikációs verseny, Szeged
Május 20–23. olimpiai pótkvalifikációs verseny, Barnaul
Május 28–30. 2. olimpiai és Európa-bajnoki válogatóverseny, Szeged