Dudás (fehérben) nem folytatja (Fotó: Nemzeti Sport

 

Az április közepén 30. életévét betöltő Dudást a tv-csatorna azért kereste meg, hogy a tokiói olimpia halasztása miatt kialakult bizonytalanságokról forgassanak, ám a 2014-es moszkvai világbajnokságon a K1 4x200 méteres váltó tagjaként vb-címet szerző Dudás közölte, befejezte az élsportot.

„Kijelenthetem, hogy befejezem. Húsz évet benne voltam az élsportban, és nagyon sokat köszönhetek neki. Gyerekkoromtól fogva ragaszkodtam hozzá, hogy olimpiai bajnok legyek, mert azt gondoltam és most is azt gondolom, hogy olimpiai bajnoknak lenni csodálatos és nagyon nagy dolog. De. Igazából már felnőttként, s nem gyerekfejjel gondolkozva, és úgy, hogy nagyon sok mindent láttam, már el tudtam fogadni azt, hogy nem feltétlenül kell olimpiai bajnoki cím a boldogsághoz. Próbálok arra törekedni, hogy boldog életem legyen. Nagyon sok olimpiai bajnokot ismerek, aki nem találja a helyét a világban és nagyon sok olyan sportolót, aki nem lett olimpiai bajnok, de boldog élete van.”

Dudás a londoni olimpián 200-on egyesben hatodik volt, 2014-ben a K-1 4x200 méteres váltóban világbajnok lett.

2016-ban kiderült, hogy az egy évvel korábban az Európa Játékok alatt a doppingvizsgálatra leadott mintájában az újravizsgálat során tiltott hormonkészítmény nyomaira bukkantak. Eltiltották 34 hónapra, majd visszatérve 2018-ban még négyesben 500-on nyert egy vb-bronzot.