Kajak-kenu: Balla Virág és Takács Kincső újabb lépést tehet Tokió felé

PIRCS ANIKÓPIRCS ANIKÓ
Vágólapra másolva!
2021.05.02. 09:51
null
Balla Virág és Takács Kincső a nyitó napon C–1 200 méteren is megméreti magát (Fotó: Karnok Csaba/Délmagyarország)
Nagyüzemmel kezdődik az idény szerdán a kenuszakágban, a kétnapos szegedi viadalon a különböző számokban más-más tétért versenyeznek a sportolók; a vb-ezüstérmes női páros már a tokiói részvételért válogatózik, míg C–1 1000 méteren a pótkvalifikációs viadalon indulás a tét.

 

Női kenuban három kvótából kettőt a 2019-es világbajnokságon megszereztek a mieink – az indulói jogosultságot C–2 500 méteren elnyerő Balla Virág, Takács Kincső (Graboplast Győr) duó ötkarikás válogatón száll vízre a Maty-éren, és bizonyára újabb lépést tesz Tokió felé.

 „Rákészültünk a versenyre, mégiscsak olimpiai válogatóról van szó! Komolyan vesszük, izgulok is   – szögezte le Balla Virág. – Meleg égövi edzőtáborba nem mentünk, a hideg hazai tavaszt túléltük, megedződtünk. A vízen ott folytattuk, ahol tavalyelőtt befejeztük, a párosunk nagyon tuti. Több pályát is eveztünk Győrben és Szegeden az utóbbi hetekben, nagyon elégedett vagyok a teljesítményünkkel. Ott tartunk, ahol ilyenkor tartanunk kell.”    

A vb-ezüstérmes páros 26 éves versenyzője hozzátette: azért, hogy mégse élesben álljanak be először a rajtgépbe, Takáccsal a nyitó napon C–1 200 méteren is megméretik magukat.

Ami Balla Virágéknak felhozó verseny, a mezőny többi tagjának vérre menő csata lett volna, ám a hazai szövetség pénteki tájékoztatása szerint úgynevezett visszaosztott kvótát kapott Magyarország a női kenu egyes 200 méteres számban, ami azt jelenti, hogy az olimpiai programban most bemutatkozó női kenu szakágban a maximális számú versenyző képviselheti az országot Tokióban. A döntés eredményeként szerdán pótkvalifikációs válogató helyett vélhetően tájékoztató viadalt rendeznek Szegeden, az olimpiai csapat összetételéről később döntenek.

Egy nagy vesztese máris van a szezonnak, a 20 éves szegedi kenus, Nagy Bianka egészségügyi probléma miatt nem állhat rajthoz az évad elején.

„Egyik gödörből a másikba kerültem  – mondta szomorúan Nagy, aki ősszel vállműtéten esett át, majd keresztszalag-szakadást szenvedett. – A problémák ellenére az utóbbi hetekre jó formába kerültem, jó időeredményeket eveztem, aztán egyik napról a másikra nem tudtam lábra állni, mert a térdelős lábamon egy seb felülfertőződött. Miután a vérvizsgálataim eredménye nem jó, idén valószínűleg már csak az U23-as világversenyeket célozhatom meg.”     

A férfiak ezer egyesben olimpiai pótkvalifikációs válogatóval nyitnak, ebben a számban Bodonyi András jelentős környezetváltozás után méreti meg magát. A borsodi bázisát dunavarsányira cserélő, immár Németh Szabolcs irányításával készülő diósgyőri kenus vélhetően ki-ki meccset vív majd a dunaújvárosi Kiss Balázzsal.

  Jó érzéssel, maximumon 

A férfi kenu párosok ezer méteres távján nem rendeznek pótkvalifikációs válogatót. A nemzetközi mezőnybe tavaly berobbanó Adolf Balázs (Óbudai Ganz Vízisport Egyesület), Fejes Dániel (Merkapt-Mekler László SE) duó teljesítményével meggyőzte a vezetőket, az egység védettséget kapott, ezáltal ősztől közvetlenül a kvótaszerző versenyre készül.

„Megküzdöttünk nehézségekkel, Danit bélfertőzés és tüszős mandulagyulladás is hátráltatta, ezáltal kisebb hullámvölgybe került, de kikapaszkodott belőle. Balázsnak koronavírus-fertőzés miatt kellett kihagynia, de minden gond a múlté, kiváló formában vannak a srácok, amit az időeredmények is alátámasztanak – adott helyzetjelentést Németh Szabolcs, aki Fejes másik trénerével, Bánszky Imrével és Adolf edzőjével, Pétervári Pállal közösen irányítja a páros tagjainak a felkészülését. – Komplett stábbal dolgozunk, több oldalról is megtámogatjuk a felkészülést. Nagy hangsúlyt fektettünk a mentális tréningekre, coach is segít abban, hogy megvalósítsuk a tervet. A cél az, hogy a pótkvalifikációs versenyen a lehető legjobb érzéssel, a tudása maximumát nyújtva a legjobb pályát evezze a páros. Minden mást – az ellenfeleket, az olimpiát – kizártunk a gondolatainkból.”

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik