Kajak-kenu: alaposan kitettek magukért U23-as menőink

Vágólapra másolva!
2014.07.17. 14:52
null
Khaut Kristóf még hajrázott is, de fölösleges volt, anélkül is nyert (Fotó: szeged2014.com)
Az U23-as férfi kenusok 1000 méteres versenyszámában Khaut Kristóf győzött az előfutamban a chliei Garcia és a szlovák színekben versenyző Farkas előtt, így simán bejutott a délutáni középdöntőbe a Szegeden zajló ifjúsági és U23-as világbajnokságon. Magyar kortársai sem maradtak adósak a jó teljesítménnyel.

„Nagyon tetszik a hangulat, az utolsó kétszáz méteren meghallottam a dobszót, a buzdítást és elindultam, pedig felesleges volt – mondta Khaut Kristóf a célban. – Dobogóra szeretnék állni, legnagyobb ellenfelem a cseh Fuksa és az ifi világbajnok kazah Jemeljanov lehet a döntőben.”

Khaut Kristóf a dobogót célozta meg, de igazából aranyra vadászik

U23 K–1 1000 méteren Dombvári Bence nem taktikázott az előfutamban, hanem hajtott és győzött, egyik legnagyobb riválisa, a szerb Alekszics előtt.

„Nem esett jól, de ez az első pályákkal általában így szokott lenni – mondta a tavalyi felnőtt világbajnokság bronzérmese. – Első akartam lenni az előfutamban és ez sikerült, de így is rajthoz kell állnom a középfutamban. A döntőben a szerb, az ausztrál és a román versenyző lesz a legkomolyabb ellenfelem.”

Dombvári Bence 90 százalékkal is simán nyert

Jól kezdte a világbajnokságot K–2 1000 méteren az U23-as Hufnágel Tibor, Czeiner Benjámin páros is. Kiss István tanítványai a végső győzelemre is esélyesek, ennek megfelelően lazán nyerték meg az előfutamot az ausztrálok és a szlovák páros előtt.

„Ötszáznál indítottunk egyet és elléptünk a mezőnytől, nagy meglepetés nem ért minket az előfutamban – értékelt a parton Hufnágel Tibor, aki a felnőtt világbajnokságon Kökény Roland párjaként áll majd rajthoz és hozzátette, hogy a döntőben szerinte nagyot fognak „meccselni” az U23-as Európa-bajnokságon ezüstérmes németekkel, valamint a spanyolokkal és a szerbekkel.

Bombaerős előfutamba került U23 C-2 1000 méteren Viola Viktor és Bodonyi András. A magyar duó azokkal az oroszokkal rajtolt együtt, akiket a múlt hétvégi felnőtt Európa-bajnokságon csak a Vasbányai, Mike páros tudott legyőzni. Egységünk második lett, így középfutamra kényszerül, ennek ellenére Bodonyi András elégedetten értékelte az első fellépésüket.

„Nem tűntek annyira erősnek az oroszok, lehet, hogy még fáradtak az Eb után. Mi inkább csak bemelegítő pályát jöttünk és így sem kaptunk ki sokkal, úgyhogy elégedett vagyok. Jól csúszik alattunk a hajó, remélem, hogy a középfutamban és a döntőben még jobban fog.”

A délelőtti záró számból második helyével közvetlenül a döntőbe került az U23-as női négyes, vagyis Hagymási Réka, Hagymási Anita, Simán Fanni és Farkasdi Ramóna, őket az előfutamban a németek győzték le. A világbajnokság délután 3 órakor a középfutamokkal folytatódik.

Hüttner Csaba: Senkire nem akarok terhet rakni, de vannak aranyesélyeink

A SZEGEDI MAGYAR CSAPAT
Ifjúsági. Lánykajak: Piller Szabina, Takács Tamara, Lucz Noémi, Sólyom Dóra, Papp Cintia, Jankó Zita. Lánykenu: Molnár Rebeka, Bonyai Regina, Miskolczy Fruzsina. Fiúkajak: Nádas Bence, Vidákovich Antal, Balaska Márk, Birkás Balázs, Gergely Olivér, Koleszár Mátyás, Németh Viktor Máté. Fiúkenu: Hajdu Jonatán, Balla Levente
U23. Női kajak: Kárász Anna, Simán Fanni, Szilágyi Anett, Hagymási Réka, Hagymási Anita, Farkasdi Ramóna. Női kenu: Lakatos Zsanett, Takács Kincső. Férfikajak: Dudás Miklós, Dombvári Bence, Tótka Sándor, Hufnágel Tibor, Ceiner Benjámin, Noé Bálint, Császár Gergely, Bárdfalvi Márk, Ilyés Róbert. Férfikenu: Korisánszky Dávid, Khaut Kristóf, Bodonyi András, Viola Viktor
A két korosztályt felölelő világbajnokság a felnőttek moszkvai vb-jét követően kiemelt helyet foglal el az idén a magyar kajak-kenusok életében. A versenyre nyolcvan nemzet legjobb utánpótláskorú versenyzőit várják – a szervezők ezerötszáz akkreditációval számolnak – közülük nem egyre alighanem már a 2016-os Rio de Janeiró-i olimpián főszerep vár. A világbajnokságot július 17–20. között rendezik meg Szegeden, a Maty-éri pályán. Csütörtökön és pénteken az előfutamokra és a középdöntőkre kerül sor, szombattól már jönnek a finálék, a napi program 9 órától kezdődik. Az esemény a helyszínen ingyenesen megtekinthető, míg a Sport Tv élőben közvetíti a világbajnokság eseményeit.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik