Kammerer Zoltán Varga Ádámmal esélyes az olimpiai kvótára
A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK (Fotó: Földi Imre)

Stratégiai fontosságú versenyszámokkal kezdődött Szolnokon a kajak-kenusok háromnapos országos bajnoksága. A nyári edzésversenyek után ezúttal valódi téthelyzetben csapott össze a férfi kajak és kenu párosok ezres mezőnye, amelynek teljesítményét kiemelt figyelem övezi, miután K–2 és C–2 1000 méteren jövőre lehet még olimpiai kvótá(ka)t szerezni Magyarországnak.

Az eddigi legjobb pályánk volt” – summázta Varga Ádámmal (KSI SE) alkotott kettősük teljesítményét Kammerer Zoltán (Graboplast Győr), miután a nagy rivális Noé Zsombor (Merkapt-Mekler), Dombvári Bence (BHSE) duót megelőzve begyűjtötték a bajnoki aranyat. Hogy nem babra megy a játék, jelzi: a sok nagy csatát megélt, 42 éves háromszoros olimpiai bajnok a célvonalon áthaladva hatalmasat csapott a levegőbe, érzékeltetve, ifjú társával igen fontos diadalt aratott.

 Csipes Tamara, a K–1, K–2 és K–4 1000 m győztese: – Az ezerméteres távra hagyományosan nem készülünk, az egykilométeres versenyeket edzésből kell és szoktuk megoldani. Noha nem olimpiai táv, én szeretem, mert van lehetőség közben gondolkodni, taktikázni, és persze nem árt hozzá a megfelelő alapozás és a jó állóképesség. Az első napon az egyes volt a prioritás, míg a négyes hobbiszám volt a csapattársakkal. Ami a számhalmozást illeti: sosem indultam ennyi futamot ob-n, legutóbb egyébként is kétezertizennégyben versenyeztem a hazai bajnokságon. Hogy lehet-e belőle tizenegy arany a végére? Nagy szám lenne, de nem valószín, hogy összejön.

 

Medveczky Erika, a K–2 és K–4 1000 m győztese: – Jó döntés volt elindulni az ob-n, mert egy nagyon furcsa évben adott egyfajta ritmust a felkészülés, és ezáltal legalább versennyel a hátunk mögött kezdhetjük el a szokásos egy hónapos pihenőt. Ezúttal csak csapathajós számokban indulok, jó hangulatban végigkajakozzuk a viadalt a csapattársakkal. Utána lezártnak tekintem a kétezerhúszas évet, szeretném magam mögött hagyni, majd ősztől újra belevágunk az olimpiai felkészülésbe.

Ezúttal klasszikus ezres taktikával versenyeztünk, vettünk egy nagyobb rajtot, amely után erős utazótempót választottunk, ötszáz méternél kicsit rátettünk, és az utolsó kétszázon finiseltünk” – elemezte a győzelmet az 1999-es születésű Varga.

Az elmúlt két hónapban mindössze egyszer ültünk össze, ráadásul nem is a szolnoki versenypályán – vette át a szót Kammerer. – Már a tavaly őszi sevillai edzőtáborban is nagyon könnyedén tudtunk együtt evezni, a párosunk erőssége, hogy a technikában ugyanazt az iskolát képviseljük.”

Kammerer hozzáfűzte, duójuk és a Noé, Dombvári kettős egyaránt képes lehet arra, hogy kvótát szerezzen a jövő évi pótkvalifikációs viadalon.

Egymásra vagyunk utalva, nyúznunk kell a másikat, mert akkor tud előremenni a hajó. Valamelyik egységnek meg kell szereznie az olimpiai indulói jogosultságot – utána új időszámítás kezdődik.”

Kenu párosban máris megkezdődött az új időszámítás: az edzésversenyeken hatból hat futamot nyerő Adolf Balázs (Óbudai Ganz VSE), Fejes Dániel (Merkapt-Mekler) duó azzal a megnyugtató (megterhelő?) tudattal állt rajthoz, hogy idénybeli hetedik sikerük egyben azt is jelentheti: újabb válogatók nélkül versenyezhetnek jövőre Szegeden az olimpiai kvótákért.

A fiatal páros újfent meggyőző előnnyel nyert, amelyet Adolf Balázs afféle kenus örömtánccal ünnepelt: a célba érve kiugrott a hajóból.

Szégyellem magam, nem kellett volna, de egyszerűen így tört ki belőlem az öröm és a felszabadultság érzése egy hosszú, végigversenyzett szezon végén. Többször, remélem, nem fordul elő” – mondta önkritikusan extraprodukciójáról a felnőttek között már vb-ezüstérmes Adolf, megjegyezve, győzelmüket a jól felépített edzésmunkának és a tökéletesen sikerült formaidőzítésnek köszönhetik.

Az első két jól sikerült edzésverseny után a harmadik nagyon nyögvenyelős volt, nem voltunk Balázzsal szinkronban. Ennek kijavításán dolgoztunk az elmúlt hetekben, és ezúttal tökéléletesen együtt eveztünk, nagyon jól futott, jól csúszott a hajó” – tette hozzá Fejes Dániel.

Adolf Balázs és Fejes Dániel jövőre már Tokióért harcolhat (Fotó: Földi Imre)

A férfiak olimpiai versenyszámainak küzdelmei mellett Csipes Tamara (BHSE) teljesítményét kísérte kiemelt érdeklődés a Holt-Tisza partján: a 11 számra nevező olimpiai bajnok nyitó napi mérlege: háromból három.

KAJAK-KENU ORSZÁGOS BAJNOKSÁG, SZOLNOK
Férfiak
1000 m. K–2. Országos bajnok: Kammerer Zoltán, Varga Ádám (egyesület: Graboplast Győr, KSI SE, edzők: Ballay László, Matyus Zsolt, Tokár Krisztián) 3:12.347,
2. Noé Zs., Dombvári (Merkapt-Mekler László SE, BHSE) 3:13.017, 3. Noé B., Kulifai (BHSE, UTE) 3:14.447
K–4. Ob: Varga Dominik, Gecse Márton, Luczó Bence, Kulifai Tamás (MTK, MTK, MTK, UTE, e: Gannoruwa Levente) 3:04.298, 2. Opavszky, Törköly, Nyerges, Kós (Szarvas, NKM Szeged, Szarvas, Szarvas) 3:05.258, 3. Zöld, Kovács Z., Tomori, Kovács G. (FTC, FTC, FTC, Vasas SC) 3:05.718
C–2. Ob: Adolf Balázs, Fejes Dániel (Óbudai Ganz VSE, Merkapt-Mekler László SE, e: Németh Szabolcs, Pétervári Pál, Demeter István László) 3:32.406, 2. Hajdu, Fekete (Dunaferr SE, UTE) 3:36.056, 3. Sáfrán, Slihoczki (KSI SE, Dunaferr SE) 3:37.466
C–4. Ob: Kiss Balázs, Slihoczki Ádám, Bucsi Bence, Kovács Máté (Dunaferr SE, e: Molnár Gergely, Vajda Attila) 3:26.599, 2. Hodován, Kollár, Koleszár, Besenyei (Atomerőmű SE, Atomerőmű SE, Atomerőmű SE) 3:27.389, 3. Fekete, Korisánszky, Török, Szőke (UTE, BHSE, UTE, UTE) 3:33.559
Nők
1000 m. K–1. Ob:
Csipes Tamara (BHSE, e: Csipes Ferenc) 3:52.655, 2. Kőhalmi (KSI SE) 3:53.720, 3. Rendessy (UTE) 3:54.66. K–2. Ob: Csipes, Medveczky Erika (BHSE, e: Csipes Ferenc) 3:37.721, 2. Bodonyi, Csikós (Szolnoki KKK) 3:45.401, 3. Potoniec, Posta (MTK, Miskolc SC) 3:45.401
K–4. Ob: Hagymási Réka, Csipes, Medveczky, Pupp (BHSE, e: Csipes Ferenc) 3:28.667, 2. Csengeri, Párdi, Fülöp, Pető (City-Gas Tiszafüred SE) 3:36.412, 3. Heim, Hujber, Kovács N., Kovács P. (Graboplast Győr) 3:40.117